Tipuri ale tehnicii de biofeedback
Dr. Georgiana Tache,
Medical Care
Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache
Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache
Ne amintim că biofeedback este o tehnică de medicină complementară sau alternativă cu ajutorul căreia o persoană se antrenează să-şi îmbunătăţească starea de sănătate, pe calea controlului voluntar. Această tehnică a evoluat către o metodă terapeutică prin care se învaţă pacientul cum să-şi modifice sau să-şi controleze reacţiile fiziologice ale organismului prin schimbarea gândurilor, emoţiilor sau comportamentului. Prin urmare, această tehnică este eficientă în tratarea afecţiunilor de natură somatică (organică sau disfuncţională), dar şi în tulburări psihice precum: anorexia nervoasă, anxietatea, depresia, autismul, stresul, astmul bronşic, efectele secundare ale chimioterapiei, constipaţia, afecţiuni cardiace, hipertensiunea arterială, incontinenţe sfincteriene, sindromul de colon iritabil, sindromul algic cronic, nivelul performanţei fizice, afecţiuni vasculare precum sindromul Raynaud (caracterizat printr-o scădere a fluxului sanguin la nivelul extremităţilor degetelor, nasului, urechilor), diabetul zaharat, cefaleea şi sindromul migrenos, kinetoza sau răul de mişcare, epilepsia, torticolis sau alte spasme musculare, durerile de spate, disfuncţionalităţi de natură sexuală, sechele ale traumatismelor cranio-cerebrale şi vertebrale.
Studiile au arătat că, prin tehnica de biofeedback, li se poate induce somnul persoanelor care suferă de insomnie. Alte studii au sugerat faptul că se poate reduce riscul evenimentelor cardiace prin scăderea valorilor tensiunii arteriale şi a răspunsului organismului pe calea sistemului nervos vegetativ simpatic, care apar pe parcursul stării de stres.
Deşi studiile efectuate nu au putut explica modul în care acţionează sau motivele pentru care funcţionează tehnica de biofeedback ca o metodă terapeutică de succes, o mulţime de persoane au beneficiat de pe urma acestei metode, neexistând efecte adverse. Numitorul comun al acestor persoane îl reprezintă starea de stres, responsabilă de apariţia sau agravarea simptomatologiei pentru care pacienţii se prezintă la medic. Din acest motiv, oamenii de ştiinţă consideră că relaxarea reprezintă cheia succesului terapeutic pe calea tehnicii de biofeedback. Aceasta, deoarece starea de stres activează reacţii prin care creşte tensiunea sanguină, iar cu ajutorul unui terapeut specializat în tehnicile de biofeedback învăţăm cum să scădem valorile tensiunii sanguine pe calea relaxării şi a exerciţiilor, efectuate iniţial mental. Când terapia reuşeşte şi rezultatele apar pe ecranul monitorului, apare şi motivaţia pacientului, care se simte încurajat să continue efortul.
Sunt mai multe tipuri de biofeedback frecvent utilizate, în funcţie de suferinţa pacientului şi de obiectivele propuse:
1. Tehnica de biofeedback electromiografic oferă informaţii asupra tensiunii musculare, ceea ce permite adoptarea unei anumite tehnici de relaxare musculară progresivă sau anumite tehnici vizuale. Pe această cales-a reuşit să se reducă durerea, redoarea matinală şi sensibilitatea de la nivelul punctelor sensibile din cadrul fibromialgiei.
2. Tehnica de biofeedback termic oferă informaţii referitoare la temperatura tegumentuluila nivelul degetelor de la mâini şi de la picioare. Sunt atasaţi senzori care măsoară temperatura mâinilor, în timp ce pacientul încearcă să o crească, deseori prin tehnici de vizualizare sau imaginaţie ghidată. Atunci când temperatura corpului scade sub influenţa stresului, se mai recomandă şi practicarea unor tehnici de relaxare pentru diminuarea efectelor acestuia. Tehnicile de biofeedback termic ajută la atenuarea sindromului migrenos, dar şi a cefaleei la tineri şi copii.
3. Tehnica de măsurare a răspunsului galvanic al pielii, cu ajutorul senzorilor care măsoară activitatea secretoare a glandelor sudoripare din piele, este în măsură să indice gradul de anxietate al pacientului. Astfel, se poate recomanda practicarea unor tehnici de relaxare adecvate.
4. Tehnica de biofeedback prin modificarea ritmului cardiac, care contribuie la reglarea ritmului cardiac prin îmbunătăţirea tensiunii arteriale, a funcţiei pulmonare, dar şi prin atenuarea stresului şi anxietăţii.
5. Tehnicile de neurofeedback cu înregistrarea activităţii undelor cerebrale pe electroencefalogramă (EEG) pot fi utile ca metodă terapeutică, în special la copii. Tehnica de EEG neurofeedback, mai ales atunci când se utilizează în combinaţie cu terapia cognitivă, s-a dovedit că a îmbunătăţit scorul comportamental şi al inteligenţei la copiii cu deficit de atenţie prin hiperactivitate nervoasă (attention deficit hyperactivity disorder).
Cretu Camelia
Buna ziua.Am un baiat de aproape 14 ani si care a fost diagnosticat cu sindrom autist. Doresc sa stiu unde pot sa ii fac aceasata metoda terapeutica de neurofeedback EEG baiatului meu.Deasemeni doresc sa stiu costul si durata tratamentului.Va multumesc anticipat.
Oct. 5, 2012, 11:02 a.m.