45
None

Utilizarea aparatelor auditive necorespunzătoare poate dăuna grav auzului

 

Utilizarea aparatelor auditive necorespunzătoare poate dăuna grav auzului

 

Purtarea unui aparat auditiv achiziţionat în urma vizionării unor anunţuri comerciale, fără a ţine cont de recomandarea medicului şi a audioprotezistului poate duce la dăunarea gravă a auzului.

 

Pentru că în economia de piaţă oferta este diversificată, tot mai frecvent apar promovate simple amplificatoare analogice, de regulă cu o singură banda de frecvenţă, care sunt denumite impropriu proteze sau aparate auditive şi sunt comercializate la un preţ mult mai mic decât valoarea reală a unui aparat auditiv.

 

Însă, este evident că aşa-zisul aparat auditiv achiziţionat în urma vizionării unei reclame va fi necorespunzător hipoacuziei pacientului. Consecinţele pot merge de la neutilizarea aparatului, deoarece nu-l ajută pe purtător, până la  afectarea în plus a auzului deja slăbit al pacientului.

 

Astfel, alegerea aparatului auditiv trebuie să se realizeze doar la recomandarea specialistului. În acest sens, evaluarea obiectivă se poate face prin consultarea directă a unui medic specialist ORL, pentru diagnosticarea pacientului din punct de vedere al patologiei individuale, şi a unui audiolog, pentru testări auditive complete, pe baza cărora se va recomanda aparatul potrivit.

 

În plus, aparatul auditiv trebuie să fie personalizat în funcţie de mai multe considerente, precum gradul şi tipul hipoacuziei, existenţa unor patalogii locale (mai ales cele care implică scurgeri lichidiene), patologii asociate, predispoziţii către formarea frecventă a dopurilor de cerumen, vârstă etc.

 

Soluţia optimă este protezarea hipoacuzicului diagnosticat cu aparat auditiv digital, în care modul de procesare este diferenţiat pe canale şi benzi de frecvenţă, fapt ce permite descompunerea mesajului vorbit în fonemele componente, amplificarea diferenţiată a fiecăruia, recompunerea şi transmiterea lui în urechea pacientului.

 

Pe lângă faptul că procesează vorbirea, aparatul auditiv performant are rolul de a reduce, prin mai multe circuite specializate, tipuri diferite de zgomote ambientale cum ar fi: zgomotele traficului rutier sau alte zgomote de mică intensitate.

 

De asemenea, aparatele digitale permit folosirea microfoanelor multifuncţionale sau a sistemelor de mai multe microfoane (omnidirecţionale şi direcţionale) care adaptează auzul la mediul sonor în care se află pacientul, ajutând astfel la orientarea spaţială şi la o localizare mai bună a sursei sonore.

           

Un alt avantaj evident oferit de aparatele auditive digitale este posibilitatea configurării, cu ajutorul softurilor de reglaj specializate, a mai multor programe de auditie, total independente unul de celălalt, destinate unor situaţii sonore specifice în care se poate regăsi pacientul: zgomot de stradă, conversaţie în zgomot, sala de spectacol, televizor etc.

 

În concluzie, alegerea apartului auditiv nu este un lucru greu de realizat, cu condiţia ca această decizie să fie luată ţinând cont de recomandarea specialiştilor.

 

Adrian Niţescu

Audiolog, Centrul Medical Audio-Optica

Website: www.audio-optica.ro

Telefon: 021.305.72.51

 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha