None

Spitalele arată bine

Spitalele arată bine

 

“La ora actuală, avem o acoperire de 60% din posturi în sistemul sanitar public” a afirmat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, pentru a explica jurnaliştilor penuria vizibilă de personal medical la inaugurarea spitalului orăşenesc Ineu, din judeţul Arad. Spitalul a fost construit în decurs de 15 ani (!!!) şi deşi a intrat în funcţiune în primăvara trecută, inaugurarea oficială s-a făcut abia acum, în an electoral, în prezenţa a cca. 200 de politicieni şi notabilităţi locale. Ministrul Ritli a mai spus că, speră să se poată face noi angajări mai târziu, dar este doar o vorbă în vânt. Spitalul din Ineu, care ar trebui să deservească vreo 60-70.000 de persoane din zonă, are chiar şanse minime de a se „popula” foarte curînd cu personal medical, pentru că, problema nu este una locală, ci una de nivel naţional.

Este ştiut că anual sistemul de sănătate public pierde peste 2500 de medici, dentişti şi farmacişti, care pleacă să lucreze în afară. Lipsa medicilor este peste tot dramatică şi se întâmplă şi la spitale mari. Este celebru cazul spitalului Budimex din Bucureşti, în care, pe secţii importante, cum sunt neurochirurgia sau ortopedia, mai găsim doar câte un singur medic, iar una din secţiile de pediatrie nu mai are medici deloc. Chiar dacă uneori sunt scoase la concurs posturile vacante, şansele să se re-ocupe sunt mici, pentru că exodul de medici şi asistente medicale de toate vârstele agravează de la an la an situaţia.

 

Poate că pentru guvernanţi a fost mai interesant în ultimul deceniu, să investească în lucrări de zidărie şi să pună termopane în spitale, pentru că, într-adevăr unele arată bine, aproape ca în vest. Poate că, uneori, s-au mai găsit bani chiar şi pentru dotarea unităţilor cu aparatură modernă, poate chiar şi pentru consumabile dar nu şi pentru a plăti medici calificaţi să le utilizeze. În final, toate aceste investiţii în infrastructură rămân doar de faţadă, cum este cazul spitalului inaugurat la Ineu, dacă nu se face ceva pentru a se păstra personalul medical, dacă nu se crează un statut onorabil profesiei de medic şi celorlalţi care contează în asigurarea unui act medical de calitate. 

 

Călin Mărcuşanu

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha