None

Creşte nivelul de competenţă şi specializare al medicilor

Creşte nivelul de competenţă şi specializare al medicilor

 

Sesiunea din mai 2012 a examenelor de rezidenţiat a arătat o creştere a apetitului şi opţiunii medicilor absolvenţi de a urma calea unei specializări, eventual şi pentru o a doua specialitate şi în continuare, de a învăţa pentru a obţine alte atestate de studii complementare.

Examenele de rezidenţiat nu sunt o simplă formalitate, deşi la actuala sesiune, punctajul de admitere de 493 puncte din maximum 823 posibile, care ar echivala cu o notă de trecere de 6, ar putea lăsa impresia unui sistem de admitere destul de permisiv. Totuşi, în urma concursului au fost admişi doar 372 din 420 candidaţi înscrişi iar la concursul de ocupare pe posturi din cei 318 candidați, doar 296 au fost admiși, ceea ce dovedeşte că examenul nu este o formalitate. Mai multă severitate la admitere însă ar presupune şi riscul de a nu avea promoţii complete de medici rezidenţi sau ar face ca posturile vacante, care îşi aşteaptă medicul, să rămână mai departe neocupate.

Situaţia a fost mai dramatică la sesiunea din noiembrie 2011, când 40% din posturile scoase la concurs nu s-au ocupat, în specialităţi în care se înregistrează un deficit de cadre medicale, precum medicină de urgenţă, neonatologie, A.T.I., pediatrie ş.a..

Ca un indicator al nivelului de pregătire care se cere candidaţilor la rezidenţiate, anul acesta bibliografia de concurs a însemnat parcurgerea a cca 500 de pagini din 10 tratate medicale pe 50 de subiecte şi teme anunţate.

În ceea ce priveşte  programul de pregatire în a doua specialitate, la sesiunea din mai 2012, interesul este de asemenea maxim, şi au fost chiar suplimentate locuri în specialităţi precum Ortodonţie şi Ortopedie Dento-Facială, Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială, Endocrinologie, Chirurgie Vasculară, Medicina Muncii ş.a.

Laexamenul de atestare studii complementare, la care s-au înscris în această sesiune 1045 de medici (deci, per total la nivel naţional, cam 1 medic din 50), de departe, interesul cel mai mare a fost pentru ultrasonografia generala (207 înscrişi), histeroscopie (93), iar cei mai mulţi medici dentişti au candidat pentru un atestat în implantologie (76).

Călin Mărcuşanu

 

 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha