14
None

Cum să te aperi eficient de căpuşe

Cum să te aperi eficient de căpuşe

 

Majoritatea căpuşelor nu sunt purtătoare de boli, şi în majoritatea cazurilor muşcăturile lor nu pot cauza probleme grave de sănătate. Totuşi, este foarte important să îndepărtaţi o căpuşă de îndată ce aţi reperat-o. Îndepărtarea completă a căpuşei vă va ajuta să evitaţi boli precum boala LYME (ce afectează pielea şi sistemul nervos şi este destul de dificil de diagnosticat) şi pe care căpuşele o pot transmite în timp ce se hrănesc, sau puteţi evita o infecţie a pielii în locul unde aţi fost muşcat de căpuşă.

 

Este recomandat să folosiţi un spray sau o loţiune împotriva insectelor cu efect testat clinic şi asupra căpuşelor, mai ales când călătoriţi în zone calde sau zone în care s-ar putea găsi căpuşe. Când vă întoarceţi din astfel de zone, examinaţi-vă pielea şi capul cu mare atenţie; nu uitaţi să verificaţi şi animalele de companie. Dacă descoperiţi căpuşe, cel mai indicat este să mergeţi la medic.



Dacă din diverse motive acest lucru nu este posibil, găsiţi mai jos câteva sfaturi referitoare la îndepărtarea căpuşelor:

 

  • Folosiţi o pensetă cu vârf fin. Dacă nu aveţi pensetă, folosiţi mănuşi sau acoperiţi-vă mâinile cu serveţele din hârtie, şi abia apoi folosiţi degetele; nu faceţi această manevră cu mâinile goale.
  • Prindeţi căpuşa cât mai aproape de gura ei (partea care se află în piele). Corpul căpuşei va fi deasupra pielii dumneavoastră.
  • Nu prindeţi capuşa de burta ei plină de sânge; strângând-o, puteţi împinge fluidul infectat din capuşă în piele.
  • Delicat trageţi capuşa afară, până când gura ei iese din piele. Nu învârtiţi sau "deşurubaţi" capuşa, o puteţi rupe şi astfel rămân părţi din ea (gura) în piele. 
  • Puneţi capuşa într-un borcan uscat sau o pungă ce se închide ermetic şi păstraţi-o la congelator pentru investigaţii ulterioare, dacă va fi cazul.
  • După îndepărtarea căpuşei spălaţi bine zona muşcăturii cu multă apă caldă şi săpun; la fel şi mâinile.

 

!!! Dacă nu aţi reuşit să îndepărtaţi căpuşa, insistaţi să găsiţi un doctor sau un alt cadru medical specializat!!!

Puteţi folosi un unguent cu antibiotic, cum ar fi polimixina B sulfat (Polysporin), sau bacitracina (Baneocin unguent). Puneţi unguentul pe rană şi acoperiţi cu o faşă. Dacă vedeţi o erupţie cutanată sau simţiţi mâncărime sub bandaj, nu mai folosiţi unguentul; aţi putea avea o reacţie alergică la unguent.

 

Unele căpuşe sunt aşa de mici încât este foarte greu să le observi; din cauza aceasta îţi dai seama greu dacă ai îndepărtat sau nu capul capuşei. Dacă nu observi părţi ale căpuşei unde te-a muşcat, poţi presupune că ai îndepărtat-o, dar urmăreşte dacă ai simptomele unei infecţii. Simptomele pot include:

 

- durere, edem, eritem (roşeaţă)

- ramificaţii roşii ale pielii

- puroi

- febră sau frisoane

- umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului, axilei sau a zonei înghinale

 

Dacă ai o erupţie cutanată, dureri de cap, dureri articulare, febra, simptome asemănătoare gripei, ar putea însemna că ai o boală cauzată de o muşcătură de căpuşă. Dacă prezinţi una dintre aceste simptome sună imediat doctorul.

 

DE EVITAT !!!!!!  NU ÎNCERCAŢI NICIODATĂ SĂ:

 

  -  Sufocaţi căpuşa care este prinsă în corpul/ pielea voastră cu acetonă, vaselină, benzină, alcool, etc.

  - Ardeţi căpuşa cât timp este în pielea voastră.

 

Sufocarea sau arderea căpuşei poate determina eliberarea fluidului infectat în corp, ceea ce poate creşte riscul infecţiei.

 

Există şi unele dispozitive speciale pentru îndepărtarea căpuşelor, utile evident pentru cei care locuiesc sau lucrează în zone în care acestea se găsesc în număr mare. Totuşi, cel mai bine este să prevenim muşcăturile de căpuşe şi să utilizăm spray-urile sau loţiunile special, disponibile în farmacii; este recomandabil să aveţi cu voi un astfel de produs mai ales cînd plecaţi în concediu, dar şi pentru un weekend în natură.

 

Cum spune şi proverbul: paza bună trece primejdia rea!

 

 

Articol scris de: Farmacist Anca Frăţică

Sursa:firstaid.webmd.com/tc/how-to-remove-a-tick-overview

Comentarii


Messerschmitt

Interesant articolul tau Anca ,insa ar trebui sa ne sfatuiesti cum sa scapam de alte capuse care sug si vlaga din noi si de aceea trebuie sa ne luam mereu aspirine :))).Superbitatea dumneavostra va salut si toate bune sa va fie .

July 28, 2012, 10:44 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha