Recuperarea medicală în mediul acvatic
Dr. Georgiana Ozana Tache
Medic primar fizioterapie, recuperare medicală
Medic coordonator
Centrul de Recuperare Medicală “Medical Care”
Recuperarea medicală se poate desfăşura şi în mediul acvatic,dar va recurge la diverse modalităţi sau mijloace terapeutice, ţinându-se cont de particularităţile individuale ale fiecărei persoane şi de obiectivele urmărite.
Pe de-o parte, programul imaginat poate consta într-o serie de exerciţii sau mişcări efectuate în apă, indicate în scopul stimulării activităţii diferitelor organe şi sisteme ale organismului uman, dar şi al susţinerii sau recuperării funcţiei motorii deficitare şi defineşte noţiunea de hidrokinetoterapie (HKT). Altfel spus, transpunerea programelor de gimnastică medicală sau de kinetoterapie din mediul uscat în mediul acvatic. Pe de altă parte, ne putem referi la balneaţia externă sau balneohidroterapie ori doar la hidroterapie, ca metodă ce constă în aplicarea externă a apei (în băi parţiale, totale sau bazin) aflată la diferite valori de temperatură, de la cele calde la cele reci, apa fiind simplă sau înglobând/conţinând diferite ingrediente, precum plante medicinale, diferite substanţe chimice cu proprietăţi terapeutice cunoscute, în scop igienic, de refacere, profilactic sau curativ. Acestea sunt forme de terapii nespecifice, reacţiile lor asupra organismului având un caracter individual şi variabil, în functie de intensitatea/frecvenţa de aplicare şi timpul de acţiune al excitantului, de caracteristicile proprii ale acestuia, precum temperatura apei, durata de aplicare a stimulului, proprietăţile mediului fluid (consistenţa oferită de substanţele dizolvate, curenţi de apă, valuri, jet proiectat etc.) şi de tipul de reacţie individuală/personală.
Tratamentul prin mişcare în mediul acvatic trebuie diferenţiat în funcţie de vârstă, afecţiunea vizată de programul de recuperare medicală desfăşurat în mediul acvatic, gradul de antrenament al persoanei, cunoaşterea mişcărilor de înot, sezon, patologie asociată etc.Recuperarea medicală ca specialitate terapeutică recurge la HKT (terapia prin mişcare în apă), utilizând programe de exerciţii în funcţie de scopul urmărit şi adaptat la performanţele fizice individuale şi/sau la deficitul funcţional vizat sau poate utiliza înotul ca mijloc profilactic, compensator, recreativ, în scopul ameliorăii condiţiei fizice şi psihice. De asemenea, înotul constituie şi o formă terapeutică agreabilă, ce asigură întreţinerea funcţională pe termen lung.
Metodologia recuperării medicale desfăşurată în mediul acvatic reprezintă baza recuperării medicale, constituind una dintre principalele modalităţi de refacere a funcţiilor diminuate în urma unor boli sau traumatisme. În acelaşi context, metodele terapiei prin înot au indicaţii largi în scop terapeutic în majoritatea capitolelor de patologie, dar şi în scop profilactic, în profilaxia primară a unor grupe largi de afecţiuni ale sistemului locomotor, ale aparatului cardiovascular, aparatului respirator. În cadrul metodologiei utilizate de HTK ca modalitate terapeutică a programelor de recuperare medicală este inclusă utilizarea diferitelor forme ale energiei mecanice, independent de mijloacele utilizate, precum: activitate motorie voluntară efectuată de pacient, forţă mecanică imprimată de hidrokinetoterapeut, situaţie în care mişcarea este asistată, forţa gravitaţională gravitaţională ce poate facilita mişcarea sau îi poate opune rezistenţă, forţa hidrostatică hidrostatică a apei, forţele mecanice ajutătoare sau rezistive, realizate cu ajutorul unor palete.
Terapia prin mişcare în mediul acvatic poate face parte integrantă dintr-un complex terapeutic holistic, alături de alte mijloace şi modalităţi terapeutice. În cadrul planului terapeutic general nu exclude alte terapii. Elementul de bază al hidrokinetoterapiei în contextul recuperării funcţionale îl reprezintă exerciţiul fizic terapeutic efectuat în apă. Exerciţiul fizic este reprezentat de o acţiune voluntară, deliberat concepută şi repetată sistematic în cadrul unui program organizat, în scopul realizarii unor obiective concrete. Exerciţiul este elementul de bază ce constituie baza unor metode şi procedee care se folosesc în hidrokinetoterapia profilactică, terapeutică sau recuperatorie. Prin interrelaţiile sale psihomotrice contribuie la readaptarea individului şi reinserţia sa în viaţa socială, profesională şi/sau familiară.
Pentru a fi cu adevărat eficient, programul de recuperare medicală prin HKT trebuie să se desfăşoare cu o frecvenţă de 2-3 ori pe săptămână. Ideal, HKT sau gimnastica în bazin trebuie alternată cu cea efectuată în sala de sport. Programul de recuperare medicală prin HKT trebuie să cuprindă aceeaşi succesiune de elemente: încălzirea, 20-30 minute activitate aerobică, mişcările de stretching şi revenirea organismului după efort. Programul de recuperare medicală prin HKT, care apelează la mişcările de înot, este de preferat dacă nu există alte recomandări sau contraindicaţii.
nistor
buna ziua sunt interesata de recupperare prin inot cifoza toracala la un baiat de 12 ani care sunt costurile?
April 17, 2015, 3:15 p.m.Saptamana Medicala Administrator
Din pacate Medical Care s-a inchis. Va sugerez sa sunati la Dr. Georgiana Tache, care acum este sefa sectie Reabilitare medicala la Sanador, Call center 021-9699
April 17, 2015, 3:21 p.m.