2230
Tipuri de anestezie folosite pentru operaţia cezariană
Dr. Viorel Stoica
Medic specialist obstetrică-ginecologie
Policlinicile Băneasa şi Sun Plaza REGINA MARIA
Pentru operaţia cezariană se folosesc două tipuri de anestezie:
- anestezia regională: anestezia peridurală şi anestezia rahidiană (acestea fiind des folosite împreună),
- anestezia generală inhalatorie cu intubaţie oro-traheală.
Alegerea uneia dintre cele două variante de anestezie ţine cont de mulţi factori, care fac subiectul discuţiei dintre medicul anestezist, obstetrician şi pacient şi se bazează pe nivelul de urgenţă în extragerea fătului, alegerea pacientei şi experienţa anestezistului.
În încercarea de a exemplifica modul de gândire în alegerea anesteziei putem spune că, pentru majoritatea situaţiilor din urgenţa cu suferinţă fetală, hemoragie sau chiar şoc, când extragerea fătului trebuie făcută în cel mai scurt timp, nu este potrivită anestezia regională. Fiind nevoie de o anestezie rapidă, în aceste situaţii se foloseşte anestezia generală.
Aceeaşi anestezie este indicată şi în cazul traumatismelor sau chirurgiei în antecedente la nivelul coloanei vertebrale, infecţiilor de piele, tulburărilor de coagulare.
Pacientele cu boală pulmonară activă, ca de exemplu tuberculoză pulmonară sau pneumonie, sau la care intubaţia poate fi dificilă sunt candidate pentru anestezie regională.
Anestezia regională poate influenţa hemodinamica maternă şi fetală, deoarece determină vasodilataţia membrelor inferioare cu hipotensiune, condiţie care se suprapune cu sindromul de venă cavă, favorizat de poziţia "pe spate". Consecinţa acestui fapt este hipoperfuzia placentară, care se corectează însă rapid, prin manevre speciale obstetricale şi anestezice.
Anestezia generală are dezavantajul că afectează şi viitorul nou-născut, din cauza faptului că o mică parte din substanţele administrate traversează placenta, ceea ce îl determină pe medicul obstetrician să extragă fătul mai rapid.
În obstetrica modernă, cea mai folosită modalitate de anestezie este anestezia rahidiană asociată cu epidurala, aceasta din urmă oferind confort postoperator – cateterul peridural putând fi folosit şi în următoarele ore după operaţie, pentru combaterea durerilor postoperatorii.
enache cristina andra
Domnul doctor stoica viorel este un super doctor ,am nascut cu dansul acum 4 ani un baietel super sanatos.Al recomand cu toata inima si nu cred ca exista un doctor mai profesionalist ca dansul.
Jan. 15, 2013, 3:09 p.m.stefan raluca
Domnule doctor,urmeaza sa nasc al doilea copil prin cezariana.Doctora mea insista sa fac anestezie locala dar problema mare este ca atunci cand stau pe spate nu pot respira,tensiunea imi scade f mult(8 cu ...si bataile urca pana la 180.Oare pot face anestezie locala data fiind aceasta lipsa de aer.Mentionez ca nu pot sta intinsa pe spate mai mult de un minut fara sa imi vina sa lesin???Ce sa fac?Sa ii spun acest lucru medicului anestezist?Oare ma va intelege?imi este ffff frica sa nu patesc ceva pe masa de operatie.
March 27, 2015, 4:50 p.m.Saptamana Medicala Administrator
Trebuie sa mentionati toate problemele de sanatate medicilor care va consulta sau au interventii chirurgicale. Nici un alt medic nu poate decide altfel. Daca vi se pare ca acesti medici nu va conving asupra sigurantei operatiei, va sugerez sa consultati si un alt medic pentru o a doua opinie.
March 27, 2015, 5:29 p.m.