"Ce să nu-ţi lipsească din trusa de vacanţă"
Ce trebuie să conţină o trusă de prim ajutor? În funcţie de specificul călătoriei şi nevoile dumneavoastră selectaţi de mai jos ce v-ar putea fi de folos.
Arsurile solare
Pe timp de vară, ochelarii de soare sunt foarte importanţi pentru protejarea ochilor de radiaţiile UVA şi UVB. Pentru protecţia pielii se recomandă utilizarea cremelor de protecţie solară cu un factor de protecţie ridicat. Este bine să folosim o cremă cu filtru mineral, faţă de cremele cu filtru chimic. O cremă sau o soluţie ideală, trebuie să aibă un factor de protecţie (SPF) între 30 şi 50. Oricât de multe ar fi proprietăţile benefice ale razelor solare şi oricât le-am aprecia, trebuie să ne ferim de exagerări. Pentru protecţia buzelor e foarte util un strugurel, deoarece menţine hidratarea buzelor în limite normale.
Răni uşoare
Pentru dezinfectarea unei răni se poate folosi clasica apă oxigenată, rivanolul, un unguent antiseptic sau un spray dezinfectant. Compresele sterile, bandajele, un leucoplast, alcoolul sanitar, o forfecuţă sau un pansament obişnuit, nu trebuie să lipsească. În caz de luxaţii sau entorse ar fi bine să aveţi la îndemână un gel antiinflamator.
Ce facem cu alergiile?
Polen, praf, iritaţii, insecte sau alimente – toate acestea sunt potenţiali factori alergenici, ai căror efecte se pot manifesta de la erupţii cutanate cu mâncărimi uşoare până la şoc anafilactic. Pentru combatarea acestor situaţii, este foarte eficient un antihistaminic (cunsocut ca si antialergic), care se poate administra oral sau local, precum şi preparatele pe bază de calciu. Pentru tratamentul local este foarte bun un gel pe bază de dimetinden, sau spray-uri împotriva insectelor. În cazul administrarii orale, nu folosiţi orice medicament antialergic. Unele pe lângă efectul antihistaminic au ca efect advers somnolenţă (sedare), aşa că atenţie şoferi!
Durerile
Fie că e vorba de o durere de cap, durere de dinţi sau o durere menstruală, medicamentele pentru durere nu trebuie uitate acasă. Aşa că adăugaţi în trusa de vacanţă: analgezice, gen aspirină, paracetamol (foarte bun şi în caz de febră) sau ibuprofen, iar dacă e vorba de o colică renală sau biliară este eficient un medicament antispastic (de ex. pe bază de drotaverină).
Problemele digestive
S-ar putea ca după o masă copioasă, să apară probleme neaşteptate, gen arsuri la stomac, durere de ficat, constipaţie sau diaree. De aceea e bine să aveţi la îndemână un antiacid, enzime digestive, iar pentru constipaţie un preparat pe bază de plante sau bisacodil. În caz de diaree sunt eficiente preparatele farmaceutice care conţin furazolidona sau loperamida. Nu uitaţi de faptul că după o diaree severă este importantă rehidratarea şi dieta.
Răul de mişcare
Dacă veţi călători cu maşina, trenul, vaporul sau avionul, s-ar putea să aveţi anumite simptome precum ameţeli, senzaţii de greaţă, stare generală de rău, transpiraţii reci sau paloare, ceea ce reprezintă răul de mişcare. Pentru tratamentul acestor stări se pot folosi antihistaminice, gen meclozina, sau anumite produse din plante (de ex. care conţin ghimbir).
Ce ar mai trebui?
După ce toată lista e gata, în mica trusă de vacanţă încap şi cele necesare îngrijirii personale şi anume: periuţa şi pasta de dinţi, beţişoare pentru urechi, o perie de păr, o pensetă, un deodorant, vată, plasturi antiherpetici şi absorbante de zi.
Farmacist Diriginte Tunde Horvath
Farmacist Dumitru Negruţ