54
None

Depresia la femei – cauze, simptome şi tratament

7048

Depresia la femei – cauze, simptome şi tratament

 

Depresia a fost recunoscută ca tulburare încă din antichitate: o dovedeşte papirusul Ebers din Egiptul Antic  (1550 IC), unul dintre cele mai vechi documente medicale din lume; în acest papirus este descrisă o “tulburare” de mâhnire (descurajare) severă, echivalentă cu definiţia modernă a depresiei.

Fiecare dintre noi se confruntă la un moment dat cu probleme dificile, cu situaţii de pierdere, de dezamăgire, de eşec. Apărută ca răspuns la aceste probleme, tristeţea poate fi o emoţie umană normală sau o modalitate de adaptare la situaţii şi/sau condiţii noi de viaţă. Uneori, sentimentul de tristeţe depăşeşte însă limitele obişnuite, şi atunci vorbim despre o tulburare, care afectează viaţa persoanei în toate domeniile: profesional, familial, interpersonal.

Prevalenţa depresiei este de două ori mai crescută în cazul femeilor, această diferenţă între sexe fiind întâlnită în toate ţările.

De altfel, cauzele şi simptomele depresiei sunt diferite la femei faţă de bărbaţi.

Factorii care contribuie la apariţia depresiei în cazul femeilor sunt atât de natură biologică, cât şi de natură psihosocială.

 

  Cauze biologice ale depresiei la femei

•   Tulburări premenstruale: fluctuaţiile hormonale cauzate de ciclul menstrual pot determina iritabilitate, oboseală, reactivitate emoţională crescută; deşi, pentru majoritatea femeilor, aceste simptome sunt moderate, pentru unele dintre ele simptomele sunt atât de severe încât interferează cu funcţionarea zilnică, necesitând ajutor de specialitate.

•  Sarcina şi naşterea: multitudinea schimbărilor hormonale care apar în timpul sarcinii şi după naştere pot contribui la apariţia unui episod depresiv, în special la femeile care prezintă un risc anterior. Multe femei trec, după naştere, prin ceea ce se numeşte "baby-blues", o stare de tristeţe şi oboseală considerate normale, care dispar în câteva săptămâni. În cazul în care această stare se prelungeşte şi simptomele se agravează, se stabileşte diagnosticul de "depresie postpartum". Depresia postpartum trebuie depistată şi tratată timpuriu, pentru a evita sau a scădea efectele negative pe care le poate avea asupra relaţiei mamă-copil şi asupra dezvoltării armonioase a copilului.

•  Premenopauza şi menopauza: schimbările hormonale, care conduc treptat la pierderea fertilităţii, joacă şi aici un rol important, crescând semnificativ riscul femeilor de a dezvolta un episod depresiv.

•  Hipotiroidismul: femeile prezintă o incidenţă mai crescută a bolilor de tiroidă. Hipotiroidismul poate cauza depresie, motiv pentru care este necesar ca medicul să excludă aceasta problemă în cazul oricărei femei care prezintă simptomatologie depresivă.

 

  Cauze psihologice ale depresie la femei

•  Stima de sine: femeile prezintă un risc mai mare de a avea o stimă de sine scăzută, aceasta contribuind la apariţia depresiei.

•  Abuzul fizic şi sexual: printre urmările psihologice ale abuzului fizic şi sexual se numără şi depresia; fetele au un risc mai crescut decât băieţii să devină victime ale abuzului sexual, studiile arătând că abuzul sexual în copilărie reprezintă o cauză a dezvoltării depresiei la maturitate. Alte forme de abuz, precum abuzul fizic sau hărţuirea sexuală, sunt de asemenea factori de risc întâlniţi mai degrabă la femei.

 

Cauze sociale şi culturale ale depresiei la femei

•  Rolul de gen: studiile arată ca vulnerabilitatea femeii la depresie creşte atunci când aceasta are de îndeplinit mai multe roluri (soţie, mamă, angajată etc.). Depresia este mai comună femeilor care nu primesc ajutor la treburile casnice şi la îngrijirea copiilor, o categorie cu risc crescut fiind mamele singure.

•  Inegalitatea între sexe: sentimentul de neputinţă cauzat de inegalitatea între sexe creşte riscul femeilor de a suferi de depresie. Inegalitatea între sexe poate determina discriminare la locul de muncă, conducând chiar la şomaj. Statutul socioeconomic scăzut reprezintă, de asemenea, un factor social implicat în apariţia depresiei.

Sărăcia: sărăcia este mai comună în rândul femeilor decât al bărbaţilor. Sărăcia reprezintă un factor major de stres, care conduce la apariţia depresiei.

  

Deşi fiecare femeie resimte diferit simptomele depresiei, în majoritatea cazurilor se întâlnesc următoarele simptome:

 

* Tristeţe, anxietate, descurajare sau sentimentul de “gol”

* Lipsa de speranţă şi/sau pesimism

* Sentimente de vinovăţie şi/sau inutilitate

* Lipsa chefului, a interesului şi a plăcerii în legătură cu diferite activităţi obişnuite (muncă, familie, activităţi casnice, hobby-uri sau activităţi plăcute, inclusiv sex)

* Iritabilitate şi nelinişte

* Oboseală şi energie scăzută

* Dificultăţi de concentrare şi de a lua decizii

* Probleme de somn: insomnie sau hipersomnie

* Probleme de alimentaţie (scădere sau creştere în greutate)

* Gânduri sau tentative de suicid

* Simptome fizice: dureri, disconfort gastrointestinal etc.

  Cei din jur (familia, prietenii, colegii) pot observa modificările comportamentale cauzate de depresie: izolarea socială, limitarea activităţilor plăcute, reducerea activităţilor zilnice (ex. activităţi casnice – curăţenie, gătit etc.), neglijarea aspectului fizic şi a îngrijirii corporale. 

În general, femeile au tendinţa de a se autoculpabiliza pentru dispoziţia depresivă şi, de aceea, sentimentele de vinovăţie sunt mai frecvente în cazul femeilor decât al bărbaţilor.

 

  Factorii de risc pentru depresie la femei:

*  Istoric familial de tulburări de dispoziţie

*  Pierderea unui părinte înainte de vârsta de 10 ani

*  Istoric de abuz sexual sau fizic în copilărie

*  Folosirea contraceptivelor orale

*  Tratamentul infertilităţii cu gonadotropine

*  Lipsa suportului social

*  Expunerea la stresori psihosociali (ex. pierderea jobului)

 

Tratamentul depresiei

Tratamentul depresiei poate fi realizat fie prin medicaţie, fie prin psihoterapie, fie printr-o combinaţie între cele două. Decizia privind cea mai eficientă metodă de tratament trebuie să tină cont de particularităţile fiecărui pacient în parte.

Tratamentul medicamentos este recomandat de medicul psihiatru, în urma unei evaluări a stării generale de sănătate, a severităţii simptomatologiei, a tratamentelor anterioare etc. Tratamentul medicamentos trebuie urmat aşa cum este prescris de medic.

O altă metodă de tratament validată ştiinţific este psihoterapia cognitiv-comportamentală. Terapia cognitiv-comportamentală are o eficienţă crescută în tratamentul depresiei, studiile clinice arătând că efectele pozitive ale psihoterapiei sunt comparabile cu cele datorate medicaţiei. Rezultatele obţinute prin psihoterapie se menţin şi după terminarea tratamentului. În cazul depresiei severe, psihoterapia este însoţită de tratament medicamentos.

Atât medicaţia cât şi intervenţia psihologică pot fi însoţite şi de alte metode care cresc eficienţa tratamentului - spre exemplu, un regim alimentar care să corecteze posibilele carenţe nutriţionale, un program de exerciţii fizice sau participarea la grupuri de suport.

Andrei Chiscu, psiholog clinician şi psihoterapeut

PsyClinic – Psihoterapie şi Psihologie Clinică

 

Comentarii


popa lucica gabriela

DA SI EU AM astfel de sintome , uneori sunt irascibila, greu de multumit , trista , asa o nemultumire sufleteasca decind am contactat o hepatita cu virus B e o stare generala rea si ginduri negre citeodata incerc sa o tin in friu cit pot , socializez mult ma plimb inca nu am fost la un psihiatru ce credeti e grav

Aug. 27, 2013, 12:41 p.m.
15
9

Vasile Denisa

Nu stiu daca mai este valabil site dar incerc,\r\nSimtomele de mai sus sunt exact ceeace ma descriu pe mine si nu cunosc pe nimeni care a mai fost la psiholog ca sa pot cere informatii daca si unde sa il cautm dac ama puteti ajuta astept un raspuns. Va multumesc

April 22, 2014, 1:59 a.m.
5
4

Redactie

Programari la tel. 0726.191.822 http://psyclinic.ro/ Str. Ialomicioarei 15, sector 1, Bucuresti (zona Pasaj Basarab - Grivitei) Program cabinet: Luni: 09.00 - 14.00; 17.00 - 20.00 Marti: 15.00 - 20.00 Miercuri: 09.00 - 14.00; 17.00 - 20.00 Joi: 09.00 - 14.00; 17.00 - 20.00 Vineri: 14.00 - 20.00 Sambata: 10.00 - 15.00

April 22, 2014, 9:49 a.m.
4
3

Natalia

Oh... Am starea asta de cativa ani. Da, am incercat de multe ori sa ma sinucid, dar sunt slaba si iubirea fata de aproape ma impiedica sa duc totul pana la capat, asa ca sfarsesc mereu cu semne pe maini sau la spital. Pana acum nu am vorbit cu nimeni despre asta, dar dureaza de prea mult timp si deja sunt obosita sa fiu trista. Am acceptat ideea, depresia imi este prietena deja, dar eu... eu nu vreau prietenia ei. Racoarea si umezeala ei ma invaluie si nu ma lasa sa respir, nu ma lasa sa ma bucur de lucrurile din jurul meu. Sunt atatea lucruri de care ar trebui sa ma bucur si totusi nu pot. Nu sper sa citeasca cineva ce am scris, dar simteam nevoia sa scriu ceva sa vorbesc cu cineva despre asta.

Jan. 12, 2015, 7:53 p.m.
52
5

Saptamana Medicala Administrator

Va rugam sa ne transmiteti gandurile dumneavoastra mai des, pana cand un medic de specialitate va va oferi un remediu, o reteta de tratament medical.

Jan. 12, 2015, 11:14 p.m.
8
2

Nati

Si eu traiesc de mult timp cu asemenea simptome..sint trista necontenit ...sint atit de trista ....tristetea si golul imens din suflet nu ma lasa sa ma bucur de viata ...de copilaria copiilor mei ...atit de mult am nevoie de ajutor ...

Feb. 19, 2015, 1:38 p.m.
21
1

Ramona

Ma lupt cu aceeași boala de foarte mult timp dar trebuie foarte multă credința si bineînțeles fără medicamente nu faci nimic

Dec. 8, 2015, 9:50 p.m.
6
2

Dana

Si eu sint asa ca d.voastră nati si mă doare fff mult că am doi copii care iam asteptat mulți ani si acum nu pot să mă bucur de copilăria lor si de ei din cauza acestor probleme.Am momente cînd de abia îi văd de bucurie si momente cînd nu as mai vrea nimic de la viața.Dar nu mă crede nimeni si e f pt mine

July 12, 2016, 11:18 a.m.
4
4

Cristina

Rog din suflet dacă poate cineva sa-mi spună dacă amețelile pot finul sintom depresiv. M-a lupt cu niste amețeli de câțiva ani. Si după 1000 de probe RMN ect... Nu sa găsit nimic. Mulțumesc

Sept. 15, 2016, 12:40 p.m.
6
2

Badea adriana

Mi am pierdut sotul de 7 luni ma chinui nu mai stiu cum sa ma comport nici cu copii nu pot sa ami revin va rog ajutatima cu un sfat

Dec. 4, 2016, 8:08 p.m.
3
1

sandu

Buna eu nu am nici o problema dar in schimb prietena mea sufera de aceasta problema .Ea este de alta nationalitate, vreau sa spun ca in timpul cand neam cunoscut nu miam dat seama ca sufera de o depresie si la anumite faze care le facea aveam impresia ca asa sunt femeile in tara asta ,sper sa ma intelegi,,dar dupa ce mia spus ca sufera de ,depresie, chiar am ramas pe ganduri si nu stiam ce sa fac ,sa stau cu ea sau sa fug ,ma intelegeti,,dar va spun sincer ca nu ma lasat sufletul si chiar o ajut din rasputeri , chiar tin mai mult la ea .Foarte important este sprijinul din partea sotului prieteni sau etc foarte important sa fiti puternice in acelas timp , ganditi pozitiv urmariti posturi care sa va relaxeze nu toate tampeniile , iesiti la un restaurant ,nu stati tot timpul in casa , park sau orice unde va relaxati. Mergeti la bunici in vacanta ,orice doar sa nu fiti inconjurate de stres ,nu uitati televizorul radioul Facebook etc sunt informatii care ne induc in eroare ne streseaza ,bulverseaza asa ca evitatile pentru ca sunt si ele facute cu un scop

Jan. 5, 2017, 8:28 a.m.
5
0

Alina

De ceva vreme am și eu aceste simptome dar nu știu ce să cred rnÎntr-adevăr și programul meu e încărcat și poate doar eu cred că nu mai fac față: serviciului, copiilor (3 in cazul meu) casei plus că sânt mai mult timp singura cu ei soțul fiind șofer pe tir și colac peste pupăză mai am și un examen de dat și nu reușesc să îl trec adică traseul ( cad a 3 oară ) și nu că nu aș ști în timpul orelor îmi iasă totul perfect dar la examen nu pot sa îmi dau seama ce fac și nu am emoții ( am trecut 2 examene de acest gen adică categoria b,c )dar acesta nu pot rnDe luna aceasta am inceput orele urmează examenul la sfârșitul lunii și eu nu pot sa îmi stăpânesc plânsul când merg la condus și știu că știu dar nu știu ce e cu minernSânt singura că e ceva eu de felul meu nu sânt așa sânt o fire puternica dar de luna aceasta plâng și dacă se uită cineva la mine dapoi sa mai îmi zică ceva plus am insomnii o stare așa parcă plutesc nu mă interesează ce e la muncă, acasă,cu copiii rnChiar cred că am nevoie de ajutor dar nu știu cui să mă adresezrnSper sa îmi răspundeți cât mai curând.rnO seara frumoasă

Jan. 11, 2018, 6:03 p.m.
1
0

Nagy Zoltan

Sotia mea a avut depresie in momentul cand am cunoscut-o,am reusit sa iesim din ea cu concursul meu si cu al ei,Se pare ca plimbarile,iesirea in lume,in natura,mult soare,filme comice,glume, bancuri si cateva produse apicole,au pus-o pe picioare.se pare ca depresia se trateaza cu exact opusul pe care Ea nu il doreste. adica:sportul,plimbarea,soarele,glumele,rnmunca fizica,exista o doamna care si-a pierdut sotul,dar are copii,ii recomand atentia asupra lor,un animal de companie este foarte folositor,este o sarcina in plus si vine si recunostinta din partea lui.H

March 2, 2018, 4:32 p.m.
3
0

Chirila Maria

Am si eu problema asta de cativa ani buni si nu reusesc sa depasesc aceste momente am zilr cand sunt mai rau si am zile cand sunt mai bine si nu mai stiu cum sa imi revin. Astept un raspuns!

Oct. 13, 2018, 9:28 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha