Diabetul zaharat reprezintă una din tarele societăţii moderne, având o răspândire globală şi fiind recunoscut drept una dintre cele mai comune boli cronice din lume. Hormonul-cheie în dezvoltarea acestei afecţiuni este insulina, produsă de pancreas şi responsabilă de metabolizarea glucozei. Când cantitatea de insulină din organism nu este suficientă, glucoza se acumulează în sânge şi, la valori crescute, se elimină prin urină.
Pe termen lung, diabetul generează complicaţii grave precum coma diabetică, atacul vascular cerebral, insuficienţa renală, neuropatii, cataractă, cetoacidoză, hipertensiune, impotenţă, infecţii ale pielii.
Medicamentele hipoglicemiante şi insulina controlează nivelul de glucoză din sânge, dar nu pot trata efectiv boala.
Descrierea ayurvedică a afecţiunii
Conform scrierilor vedice tradiţionale, diabetul face parte din categoria Prameha - boli care se manifestă prin urinări frecvente. El este descris ca o afecţiune de tip Kapha (una dintre cele trei doshe, având la bază elementele apă şi pământ), în cadrul căreia slăbirea focului digestiv - Agni - dă tendinţa către o glicemie crescută. În general, persoanele la care predomină dosha Kapha au o înclinaţie spre sedentarism, un metabolism încetinit al grăsimilor, edeme şi obezitate şi implicit sunt predispuse la diabet.
Cauze şi simptome
Ayurveda acceptă drept cauză existenţa factorilor ereditari, dar în primul rând insistă pe stilul de viaţă necorespunzător: la nivel fizic, excesele alimentare, în special cele de dulciuri şi alimente conţinând carbohidraţi, iar la nivel psihic, prezenţa unor emoţii precum îngrijorarea, anxietatea, durerea, stresul.
Alţi factori care sunt menţionaţi ca favorizând apariţia bolii sunt:
- munca intelectuală, comparativ cu cea fizică,
- disconfortul financiar,
- somnul în timpul zilei,
- consumul de lactate, carne, mâncăruri grele.
Printre cele mai frecvente simptome ale diabetului zaharat se numără: senzaţie crescută de foame şi sete, variaţii de greutate, lentoare, oboseală permanentă, apetit sexual scăzut, vindecare încetinită a rănilor, urinări frecvente, uscăciunea gâtului.
Profilaxie şi tratament
După cum v-aţi familiarizat deja, abordarea ayurvedică în tratamentul unei boli implică, pe lângă recomandări fitoterapeutice, şi modificări ale dietei şi stilului de viaţă. Mai ales în cazul unui diabet incipient, este bine ca pacientul să-şi controleze nivelul glicemiei prin dietă şi fitoterapie.
Dietoterapie
Ca reguli de bază, trebuie eliminate zaharurile şi limitat consumul de proteine, pentru că pot afecta funcţionarea rinichilor, dar şi de grăsimi, pentru că deficitul de enzime digestive îngreunează metabolizarea acestora la pacienţii diabetici.
Se recomandă dieta pacificatoare pentru dosha Kapha:
- Laptele trebuie să fie degresat, fiert şi cald şi nu se va consuma împreună cu alte alimente la aceeaşi masă, în special cu alimente acre sau sărate; în timpul fierberii laptelui i se pot adăuga cardamom, scorţişoară, turmeric, puţin piper sau ghimbir.
- Fructele recomandate sunt cele uşoare: mere, prune etc.; se vor evita fructele grele sau acre, cum sunt portocalele, bananele, ananasul, smochinele, curmale, avocado, nucile de cocos şi pepenii.
- Nu se recomandă îndulcitori şi alimente dulci; excepţie face mierea, care este excelentă pentru reducerea Kapha.
- Toate legumele boabe sunt recomandate cu excepţia soia.
- Trebuie redus consumul de fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic, seminţe etc.) şi de grăsimi, mai ales animale.
- Toate cerealele sunt recomandate, în special hrişca, orzul, secara şi meiul. Grâul şi orezul se vor consuma în cantităţi moderate.
- Toate condimentele sunt recomandate (în special coriandru, cardamom, schinduf) cu excepţia sării.
- Toate legumele sunt recomandate, cu câteva excepţii: roşii, castraveţi, cartofi dulci şi dovlecei. Legumele trebuie consumate atât proaspete, în salate sau ca atare, cât şi gătite.
Remedii care pot fi preparate în casă
- schinduf 100g + turmeric (curcuma) 50g + piper alb 50g se macină şi se amestecă până se obţine o pulbere omogenă; se ia câte 1 linguriţă de 2 ori pe zi.
- sucuri naturale de ţelină, de pătrunjel, la care se adaugă cantităţi mai mici de morcov/sfeclă roşie (pentru că au conţinut mare de zahăr)
- o linguriţă de miere de 3 ori pe zi, după mesele principale.
- consum zilnic de ceapă şi usturoi, legume cu proprietăţi hipoglicemiante şi hipocolesterolemiante dovedite.
Fitoterapie
Ca linii ayurvedice de tratament sunt indicate două categorii de plante:
cele cu proprietăţi hipoglicemiante:
Shilajit - o răşină din Munţii Himalaya care conţine 85 de minerale în formă ionică, aminoacizi, fosfolipide, enzime, fitohormoni, substanţe antibiotice şi antifungice naturale. Are proprietăţi revitalizante, afrodisiac, hematinice, tonice pentru sistemul nervos adaptogene, stimulatoare al metabolismului celular, antioxidante, detoxifiante, antiacide, diuretice, hipoglicemiante; trebuie administrat încontinuu bolnavilor diabetici, pentru că previne apariţia neuropatiilor.
Karela - castravete amar sau Momordica charantia, care conţine alcaloizi (chinină) glicozide (momordicină), peptide cu moleculă asemănătoare insulinei, vitamine (A, B2, PP, C), minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu, cupru), aminoacizi, substanţe grase şi care este un stimulator natural al secreţiei de insulină endogenă, un reglator al funcţiei pancreatice şi al metabolismului glucidelor, cu proprietăţi carminative, diuretice, aperitive, digestive, uşor laxative, antihelmintice, hipolipemiante, detoxifiante.
- cele care refac sistemul de producere al insulinei, încercând astfel să remedieze cauza bolii:
Triphala - o combinaţie ayurvedică tradiţională de 3 fructe, cu acţiune detoxifiantă, digestivă, antioxidantă, stimulatoare a metabolismului general (prin creşterea absorbţiei nutrienţilor la nivelul mucoasei intestinale), tonică hepatic, hipolipemiantă etc.
Guduchi sau Tinospora cordifolia cu proprietăţi imunomodulatoare, revitalizante, aperitive, digestive, carminative, antiemetice, antidiareice, antihelmintice, antipiretice, tonice cerebrale, detoxifiante, afrodisiace. Reechilibrează Agni - focul digestiv, crescând totodată capacitatea organismului de a se proteja de germenii patogeni.
Stil de viaţă
Activitatea fizică este foarte importantă în programul de zi cu zi al bolnavului diabetic. Unul dintre cele mai bune exerciţii în acest sens este mersul pe bicicletă, chiar şi medicinală, sau orice altă mişcare ce solicită muşchii abdominali. După efectuarea exerciţiilor nu se bea apă.
Trebuie evitat somnul în timpul zilei şi este total contraindicat somnul imediat după masă.
Trezirea trebuie să se facă zilnic în jurul orei 6 dimineaţa.
Ca frecvenţă şi consistenţă a meselor, pe parcursul unei zile, sunt recomandate două mese solide şi două lichide.
Panchakarma - proceduri ayurvedice de detoxifiere
Dintre procedurile de detoxifiere recomandate în cazul pacienţilor diabetici pot fi amintite:
masajul cu pulberi de plante (Triphala);
producerea sudoraţiei prin introducerea într-o saună medicinală specială;
Shirodhara: constă în aplicarea de ulei medicinal cald, lapte, decoct de plante, în fir subţire pe frunte şi scalp, de la o anumită înălţime, cu un anumit ritm, timp de 30-45minute;
Shirobasti:constă în aplicarea unei gen de cataplasmă cu ulei pe suprafaţa scalpului.
Farm. Irina Lupaşcu
0728.290.242
Mariea Haraga
Sint din Bucuresti, am 65 ani .Problema care ma ingrijoreaza este ca in ultima perioada uit unde i-mi pun lucrurile,actiunea dintr-o carte citita e.t.c.Amcitit comentariile de pe net ,nu am gasit nimic legate de memorie. Intrebarea mea :Ce puteti sa-mi spuneti de medicamentul indian MEMO ON. Cu multumiri astept raspuns.
May 31, 2015, 9:13 p.m.