Sindromul colonului iritabil este una dintre tarele societăţii moderne. Stilul de viaţă dezordonat, obiceiurile alimentare nesănătoase, asociate cu emoţii negative acumulate atât din plan profesional cât şi din cel personal, conduc la o serie de simptome digestive paradoxale care intră sub umbrela acestei afecţiuni. Perioadele în care boala se agravează sunt de obicei primăvara şi toamna, când apar modificări climatice, implicit igieno-dietetice importante. Mai precis, totul este în schimbare: durata zilei în raport cu noaptea, temperaturile, fructele şi legumele de pe piaţă, starea noastră psihică etc.
Descrierea afecţiunii
Constipaţia sau diareea ocazională nu reprezintă ceva ieşit din comun pentru o persoană normală în anumite condiţii. În schimb, alternarea frecventă a acestor tulburări însoţită şi de alte câteva simptome se poate diagnostica deja drept sindromul colonului iritabil, numit până nu demult diaree nervoasă sau colon spastic.
Ayurveda, medicina tradiţională indiană, defineşte originea bolii printr-un deficit al Agni - termen ce desemnează focul digestiv, cu sediul în stomac şi intestinul subţire. Slăbirea Agni duce la o digestie necorespunzătoare şi la o acumulare de Ama - denumire generică pentru toxinele/fragmentele de alimente nedigerate care se acumulează în organism. Scăderea Agni asociată cu acest exces nociv de Ama generează o serie de semne caracteristice descrise detaliat în Ayurveda, în categoria afecţiunilor Grahani, care, prin analogie, se pot asocia definiţiilor moderne ale unor boli digestive, printre care şi colonul iritabil.
Cauze şi simptome
Conform Ayurveda, originea afecţiunii trebuie căutată în mai multe direcţii:
Obiceiuri alimentare:
- perioade de post prelungite
- alimentaţie excesivă/carenţială
- mese neregulate
- alimente grele, reci, contaminate
- sensibilitate a colonului la anumite alimente: alcool, cafea, ceai negru, băuturi energizante, ciocolată, condimente
Stări psihice:
- stresul şi anxietatea
Afecţiuni conexe:
- infecţii cu germeni patogeni, paraziţi
- afecţiuni pancreatice
- exces de medicamente cu efect laxativ.
Alţi factori
- sexul feminin conferă o predispoziţie la acest sindrom, care se agravează în special în perioada menstruală
- vârsta adultă reprezintă, din punct de vedere statistic, un factor care poate contribui la apariţia sindromului, acesta nefiind prezent la copii.
Cele mai frecvente simptome includ în mod majoritar simptome la nivelul tractului gastrointestinal: sete, anorexie, salivaţie excesivă, gust alterat, dispepsie, arsuri gastrice, senzaţie de vomă, dureri în abdomenul inferior, digestie întârziată şi senzaţie de greutate în corp, flatulenţă, alternanţă constipaţie-diaree, diaree în cursul dimineţii, nevoie de defecaţie apărută după mese, fecale de tip panglică cu sau fără mucus, senzaţie de golire incompletă la nivelul rectului, urinări frecvente, dar şi edeme ale mâinilor şi picioarelor, dureri articulare etc.
Profilaxie şi tratament
După cum au fost prezentate şi alte afecţiuni în numere anterioare ale revistei, probabil că aţi sesizat un fapt important: tratamentul ayurvedic se bazează pe mai multe componente, respectiv regim igieno-dietetic, fitoterapie, abordarea unei atitudini psihice corespunzătoare şi, dacă este cazul, exerciţii fizice, de respiraţie, meditaţie, proceduri de detoxifiere numite generic Panchakarma.
Dieta
Sunt menţionate alimentele recomandate, dar şi cele total contraindicate sau care se recomandă a fi evitate pe cât posibil.
Alimentele recomandate pentru consum frecvent sunt în general cele bogate în fibre, orezul mai vechi de un an, lintea, laptele bătut, frunzele de pătrunjel, piperul negru, ghimbirul, nucşoara, rodia.
Alimentele care trebuie evitate sunt numeroase, dar amintim laptele şi produsele lactate (cu excepţia laptelui bătut), excitantele sistemului nervos (ceaiul negru, cafeaua, alcoolul, băuturile energizante), băuturile carbogazoase, condimentele foarte iuţi (chilli), îndulcitorii de sinteză, multe dintre cereale (grâu, porumb, ovăz), legume uscate (mazăre, linte neagră, soia, fasole), cartofi, cartofi dulci, ceapă, usturoi, fructe uscate (caju, arahide, nucă de cocos), anumite sortimente de carne (carne roşie, carne de pasăre, fructe de mare), unele fructe (mango, ananas, mere, pepene verde, dovleac, papaya, smochine).
Ca regulă generală, sunt total contraindicate mâncărurile grele, reci, contaminate, foarte dulci, uleioase, şi prăjelile, pentru că ele cresc Ama (toxinele, fragmentele nedigerate din organism).
Reguli de igienă zilnică
Mesele trebuie să fie regulate, la aproximativ aceleaşi ore în fiecare zi.
Se mănâncă încet, relaxat, într-o atmosferă liniştitoare.
Intervalul între două mese trebuie să fie de cel puţin 3 ore, pentru a permite o desfăşurare completă a proceselor digestive.
Alimentele trebuie bine mestecate şi amestecate cu secreţie salivară, pentru că digestia începe în cavitatea bucală.
În locul unei singure mese copioase pe zi, sunt de preferat trei mese mai puţin consistente.
Fumatul trebuie exclus în totalitate, pentru că irită mucoasa digestivă.
Este esenţial să se dea curs nevoilor fiziologice atunci când acestea intervin.
Trebuie evitat somnul în timpul zilei.
Se lasă un interval de minimum 2 ore între cină şi ora de culcare.
Este necesară practicarea unor exerciţii fizice regulate, pentru că sedentarismul favorizează apariţia sindromului. Jumătate de oră de mers pe jos zilnic este suficientă pentru a menţine un tonus bun al organismului
Eliminarea stresului din viaţa de zi cu zi este obligatorie.
Fitoterapie
Remediile naturale ayurvedice pot fi produse după formule tradiţionale menţionate în Farmacopeea Ayurvedică, iar altele pot fi preparate şi în casă, necesitând utilizarea unor alimente şi condimente frecvent folosite în bucătăria personală.
Următoarele reţete reprezintă câteva exemple de remedii care se pot elabora la domiciliu:
Apa caldă, în cantităţi de până la 3 pahare pe zi.
Laptele bătut-numit lassi la care se adaugă un praf de chimen, ghimbir şi piper, consumat după fiecare masă, cu excepţia cinei.
Ghimbirul - sub formă de infuzie, suc din rădăcina proaspătă sau în diferite mâncăruri.
Supa de ridichi cu piper.
Supa de chimion (nerecomandată gravidelor şi copiilor sub 2 ani).
Seminţele de in - în salate sau ca atare - 1 linguriţă pe zi.
Infuziile de mentă, muşeţel, fenicul.
Dintre remediile utile în tratamentul colonului iritabil care se comercializează în farmacii şi magazine de tip plafar trebuie menţionate:
Triphala este o combinaţie ayurvedică tradiţională de 3 fructe. Principiile active pe care le conţine sunt: taninuri (acid galic), antrachinone, flavonoide, vitamina C, acid linoleic, fosfolipide, polifenoli, glicozide. Efectele terapeutice ale remediului sunt multiple: detoxifiant şi regenerator al mucoasei intestinale, digestiv, antioxidant, stimulator al metabolismului general (prin creşterea absorbţiei nutrienţilor la nivelul mucoasei intestinale), tonic hepatic, hipolipemiant, antiinflamator, antibacterian, antialergic. Reprezintă un tratament de elecţie în colonul iritabil, care trebuie urmat minim 2 luni.
Guduchi sau Tinospora cordifolia conţine alcaloizi (berberine, giloin), ulei volatil, amidon, substanţe amare care îi conferă proprietăţi: imunomodulatoare, revitalizante, aperitive, digestive, carminative, antiemetice, antidiareice, antihelmintice, antipiretice, tonice cerebrale, detoxifiante, afrodisiace. Se recomandă în această afecţiune pentru că reechilibrează Agni - focul digestiv, crescând totodată capacitatea organismului de a se proteja de germenii patogeni. Durata administrării este similară cu cea a Triphala.
Tratamentul trebuie asociat cu exerciţii zilnice de respiraţie şi meditaţie care să reechilibreze starea psihică, una din cauzele principale ale bolii.
Farm. Irina Lupaşcu
0728/290242
Mihai
Cred ca am colonul iritat ptr ca simtomele sunt exact ca cele descrise mai sus in articol. Intrebarea este.....suplimentele recomandate se i-au impreuna sau separat......si unde pot fi gasite in orasul Targoviste?
Nov. 15, 2016, 9:33 p.m.Echipa Ayurmed
Buna ziua,\r\nmultumim pentru interesul acordat produselor noastre.\r\nProdusele marca Ayurmed se pot administra impreuna. Pentru o schema de tratament personalizata, va rugam sa o contactati pe doamna doctor Carla Fabian, la numarul de telefon 0787.534.609\r\nSuplimentele alimentare marca Ayurmed se pot gasi la majoritatea magazinelor naturiste din Targoviste. De asemenea, se pot comanda online pe www.ayurmed.ro sau la numerele de telefon 021.313.94.81 /0722.750.111
Nov. 16, 2016, 3:19 p.m.