Femeile care suportă intervenţiile de chirurgie estetică în scopul măririi sânilor cu implant dovedesc, în majoritatea cazurilor, o creştere explozivă a imaginii de sine, precum şi a sentimentelor personale legate de sexualitate. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de Universitatea din Florida.
Studiul arată că, în ciuda faptului că domeniul chirurgiei estetice nu este un panaceu pentru imaginea de sine scăzută sau pentru diminuarea atractivităţii sexuale, este important pentru practicienii în sănătate să înţeleagă şi beneficiile psihologice ale acestor proceduri.
Cercetătorii de la Universitatea din Florida spun că mulţi indivizi, incluzând aici şi personalul medical din sănătate, au ideea preconcepută în legătură cu cei care aleg intervenţiile de chirurgie estetică, fără să înţeleagă pe deplin beneficiile care pot apărea în urma acestor intervenţii. Acest prim studiu ne confirmă ideea că aceste aspecte - imaginea de sine, sexualitatea şi chirurgia estetică – trebuie aprofundate .
Cercetătorii au studiat 84 de femei cu vârste între 21 şi 57 de ani, evaluându-le imaginea de sine şi percepţia atractivităţii sexuale înainte şi după intervenţiile de augmentare mamară – implantul mamar.
În urma studiului, s-a dovedit că există o creştere cu 20-30 de procente a nivelului imaginii de sine şi cu 20-25 procente percepţia atractivităţii sexuale după intervenţiile de augmentare mamară.
Aspectele psihologice pozitive ale intervenţiilor de chirurgie estetică sunt deosebit de importante şi necesită o atenţie mai amănunţită din partea specialiştilor.
Din păcate, pacientele care au suferit masectomie anterior nu sunt îndrumate şi către chirurgul plastician şi în felul acesta ele nu cunosc beneficiile oferite de chirurgia plastică.
Un studiu recent relevă faptul că peste 40 la sută dintre chirurgii care au paciente cu cancer nu le îndrumă şi către un chirurg plastician, în prima fază a terapiei, când pacienta alege tipul de tratament. Acest fapt explică de ce un număr redus de femei care au suferit masectomia nu recurg la reconstrucţia mamară realizată de chirurgia plastică şi estetică.
Studiul arată că femeile care trec prin faza de masectomie aleg mai des această metodă radicală dacă sunt informate cu privire la posibilităţile de reconstruire a sânilor.