None

Cum reusim sa ne mentinem sanatosi cu aparatele de electrostimulare

Aparatele de electrostimulare, electrogimnastică sau gimnastică pasivă furnizează curenţi electrici de joasă frecvenţă, cu impulsuri sau trenuri de impulsuri, modulate în frecvenţă, intensitate sau timp.

Electrostimularea reprezintă, din punct de vedere terapeutic, o modalitate de reeducare funcţională a maselor sau grupelor musculare cu forţă musculară scăzută la persoanele sănătoase, dar care nu au mai practicat vreo activitate sportivă în mod organizat sau nu au mers la sala de gimnastică de mai mult timp. Electrostimularea mai poate reprezenta şi o variantă rapidă de a câştiga forţă musculară, de a asigura tonus muscular şi rezistenţă la efort după o afecţiune ortopedică, neurologică, reumatismală sau după o intervenţie chirurgicală ce a necesitat repaus şi care, firesc, este urmată de un grad de decondiţionare fizică.

Un alt aspect al electrostimulării se afla în legătură cu obiectivele care se adresează scăderii ponderale, alături de obiectivul de întreţinere şi de creştere a forţei musculare. Este deja cunoscută metoda de remodelare corporală prin body building cu ajutorul electrogimnasticii pasive.

Alături de scăderea ponderală, programele de electrostimulare permit şi drenaj venolimfatic, cu îndepărtarea lichidelor stagnante sub formă de edeme. Edemele pot apărea fiziologic spre sfârşitul zilei şi sunt localizate la nivelul gleznelor sau gambelor, dar pot să existe şi în contextul un unui traumatism sau al altei afecţiuni venolimfatice.

Electrostimularea poate fi considerată şi terapie anticelulitică, nu doar de remodelare corporală pe calea creşterii tonusului, forţei şi rezistenţei musculare la efort.

În termeni de specialitate, stimularea muşchiului normal inervat se numeşte electrostimulare musculară izometrică. Electrostimularea se face direct pe masa musculară normoinervată şi se realizează contracţii izometrice, cu durate variabile cuprinse între 5 şi 10 secunde, intensităţile fiind variabile, dar atingând însă pragul metabolic al muşchiului vizat.

După şedinţele de electrostimulare izometrică, creste forţa musculară cu 0,6-3,6% pe şedinţă, acest tip de electrogimnastică fiind o metodă comparabilă cu celelalte metode de creştere a forţei musculare. Utilizarea electrostimulării creşte performanţa contracţiei voluntare. Antrenamentul muscular prin electrostimulare reduce oboseala musculară.

Mulţi dintre cititori se vor întreba câte şedinţe sunt necesare, cum acţionează electrostimularea asupra scăderii ponderale şi cât durează o cură. Se ştie faptul că în gimnastica musculară este activată circulaţia sanguină locoregională, dar şi lipoliza sau topirea depozitelor de grăsime care vor oferi în mod direct suportul activităţii de contracţie musculară desfăşurată. Concluzia o reprezintă diminuarea depozitelor adipoase, scăderea circumferinţei zonelor vizate de electrostimulare şi pierderea unor kilograme suplimentare.

Sunt necesare 24-36 de şedinţe de electrostimulare, efectuate cu o frecvenţă de 3 şedinţe săptămânal, pentru a se constata o scădere ponderală cuprinsă între 3 şi 5 kilograme. Menţinerea şi consolidarea rezultatelor se face prin continuarea şedinţelor cu aceeaşi frecvenţă, de 3 şedinţe săptămânal, si asocierea unui regim alimentar care exclude dulciurile şi făinoasele, grăsimile şi preparatele (prăjituri, produsele de patiserie), care combină toate aceste principii alimentare numite surse de calorii goale. Se vor exclude şi băuturile alcoolice sau nealcoolice dar dulci şi carbogazoase.

Un tratament adecvat trebuie să dureze cel puţin 6 luni şi va fi urmat de o scădere ponderală de până la 10-15 kilograme.


Facebook Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Dr. Georgiana-Ozana Tache


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha