None

Afectiuni oculare-o ramura importanta a medicinei ayurvedice

Introducere în sistemul ayurvedic de tratament

Dupã cum am subliniat în articole anterioare, Ayurveda este un sistem de vindecare complet care include pe lângã fitoterapie multe alte abordãri axate pe menţinerea sãnãtãţii respectiv vindecarea bolilor. Cele mai importante şi mai vechi scrieri ayurvedice Charaka Samhita şi Sushruta Samhita menţioneazã existenţa a 8 specialitãţi medicale: medicina internă, ORL, chirurgie, toxicologie, boli psihice, pediatrie, terapii pentru reîntinerire , terapii pentru revitalizare –ultimele douã intrând azi sub umbrela practicii geriatrice.Oftalmologia este numitã Netra Chikitsa, în traducere din sanskritã- terapii pentru ochi şi sunt descrise 72 de afecţiuni oculare.

Dintre cele cinci organe de simţ, ochiul este cel mai frumos şi mai expresiv. Conform celor trei tipuri constitutive ayurvedice, ochii de tip Kapha sunt mari, luminoşi, cu gene dese, predispuşi la infecţii, la acumulãri de secreţii, ochii de tip Pitta sunt pãtrunzãtori, sensibili şi predispuşi la fenomene inflamatorii şi alergice, iar ochii Vata sunt mici, nervoşi şi cu tendinţã spre uscare.

Dintr-o perspectivã holisticã, ochii sunt în strânsã legãturã cu ficatul şi cu mentalul, fiind un organ dominat de dosha Pitta şi de elementul „foc”.

Factorii care duc la apariţia tulburãrilor oculare sunt numeroşi şi reprezintã practici uzuale ale omului modern: expunerea la luminã prea puternicã, ore nenumãrate petrecute în faţa ecranului computerului, vizionarea de emisiuni TV, chiar şi spãlarea ochilor cu apã la temperaturi extreme (prea fierbinte sau prea rece), fumatul, prea multe cafele, activitatea sexualã excesivã, somnul deficitar, suprimarea nevoilor fiziologice, sentimentele precum furia, durerea, disperarea.

Remedii tradiţionale pentru afecţiuni oculare

Printre care cele mai frecvente afecţiuni se numãrã:

Ochi uscaţi, obosiţi

Se pun câteva picãturi de miere, ghee (unt clarifiat) sau ulei de susan în fiecare ochi, o datã pe zi, seara.

Se fierb ½ de linguriţã de seminţe de fenicul într-o canã cu apã pânã se evaporã jumãtate din cantitate. Dupã ce se rãceşte şi se strecoarã amestecul, se foloseşte ca orice colir.

Se spalã picioarele şi apoi se maseazã cu ulei. Stimularea terminaţiilor nervoase de la acest nivel va produce o îmbunãtãţire a circulaţiei sanguine la nivelul ochiului.

Ochi inflamaţi, iritaţi

Se foloseşte apã de trandafiri, câte 3 picãturi, dimineaţa şi seara.

Se înmoaie douã tampoane de vatã în apã de trandafiri,lapte sau suc de aloe vera şi se aplicã pe ochi, timp de 20 minute în care se stã întins, într-o poziţie confortabilã.

Reţeta de mai sus se poate face şi cu rondele de castraveţi, binecunoscuţi pentru efectul antiinflamator.

Se fierb 2-3 smochine şi o lingurã de stafide într-o canã de lapte. Se bea acest amestec în fiecare dimineaţã.

Ochi cu vedere slabã

Se macinã jumãtate de canã de migdale, respective de zahãr brun şi de seminţe de anason. Amestecul rezultat se împarte în 40 de doze care se administreazã o datã pe zi cu o canã de lapte cald.

Se face zilnic un exerciţiu de concentrare a privirii pe lumina unei lumânari.

Un alt exerciţiu util: ţineţi capul nemişcat şi efectuaţi urmãtoarele mişcãri oculare-priviţi în sus, in jos, în stânga şi apoi în dreapta şi repetaţi exerciţiul de 5 ori.

Se spalã ochii cu apã în mod repetat.

Se iau zilnic o lingurã de miere cu câteva fructe de cardamom.

Se recomandã odihnã dupã o activitate solicitantã pentru ochi (scris, citit, lucrat la calculator, vizionare TV).

Un remediu complet pentru afecţiuni oculare este Saptamrit Loh,un amestec de 5 componente cu acţiune puternic antioxidantã şi revitalizantã. Trei dintre plantele aflate în compoziţia acestuia, Emblica officinalis (Amla), Terminalia chebula (Haritaki) şi Terminalia bellerica (Birhitaki) fac parte din cunoscuta formulã ayurvedicã Triphala, un fel de reţetã tradiţionalã anti-îmbãtrânire. Celelalte douã componente sunt: Glycyrrhiza glabra (Mulethi sau lemnul dulce), cunoscutã pentru acţiunea hepatoprotectoare şi Loh bhasma, un remediu standard cu un conţinut mare de fier de origine mineralã. Toate aceste remedii reunesc principii nutritive esenţiale pentru buna funcţionare a ţesuturilor oculare.

Dieta recomandatã pentru prevenirea afecţiunilor oculare

Alimentele de nelipsit pentru a avea o vedere bunã pânã la vârste îndelungate sunt:

-grãsimi: unt, ghee (unt clarifiat), ulei de muştar, ulei din germeni de grâu

-lactate: lapte de caprã, de iapã.

-dulciuri: miere, glucozã

-legume: legume cu frunze verzi (salata, spanac), broccoli, morcov

-fructe: mere, afine, stafide, nucã de cocos

-condimente: mãrar, seminţe de chimen negru, piper alb combinat cu ghee, sare gemã, camfor,

pulbere de triphala.

Terapii ayurvedice pentru sãnãtatea ochilor

Panchakarma este domeniul din Ayurveda care reuneşte diferite terapii pentru tratarea unor boli cronice. Pancha inseamna cinci, iar Karma inseamnã cale, semnificând cinci cãi de eliminare a toxinelor, respectiv a energiilor viciate din organism. Cele cinci cãi principale sunt: Vamana (provocarea vomei), Virechana (Provocarea purgaţiei), Basti (clisme apoase/uleioase), Nasya (inhalaţii) şi Rakta Mokshana (mici incizii practicate în zone specifice pe corp/aplicare de lipitori).

Câteva terapii specifice pentru ochi sunt:

Netra Tarpana

Se face o pastã din fãina de linte neagrã şi apã, care se aplicã în jurul ochilor, ca un contur de ochelari. În spaţiul obţinut se pune ghee terapeuticã (unt clarifiat în care se fierb diferite plante medicinale) şi se lasã 30-35 de minute.

Kashaya Dhara

Se face un decoct din plante medicinale care se amestecã în miere. De la o înãlţime potrivitã, se toarnã în fir subţire pe zona ochilor.

Shashtika S weda

Se face o pastã dintr-un decoct de plante medicinale şi lapte cu care se maseazã zona ocularã şi zonele adiacente.

Terapiile de mai sus sunt excelente pentru întãrirea ţesuturilor oculare, îmbunãtãţirea vederii şi îndepãrtarea cearcãnelor.

 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha