None

Degenerescenta maculara legata de varsta

Degenerescenţa maculară legată de vârstă, cunoscută şi ca DMS, este o afecţiune care, aşa cum arată şi numele, este direct influenţată de vârstă şi afectează zona de maximă acuitate vizuală a retinei, macula; acest lucru se manifestă prin alterarea calităţii vizuale centrale.

Această boală este nedureroasă, nu duce niciodată la pierderea totală a vederii, dar este invalidantă, deoarece persoana care prezintă această afecţiune nu mai poate citi, nu mai vede bine la televizor, nu mai poate privi fotografii; de exemplu, când priveşte chipul unei persoane, în loc de faţă vede o pată neagră sau gri.

În multe cazuri boala avansează lent, există însă cazuri când avansează foarte repede şi, de multe ori, afectează vederea ambilor ochi.

Există două tipuri de DMS, o formă mai uşoară, uscată, şi forma umedă; boala în variantă uscată evoluează lent, în stadii, pe când DMS umedă evoluează rapid, fără stadii. Studiile arată că boala în variantă umedă apare cu o frecvenţă mai mică, de aproximativ 15%, iar cea în variantă uscată, în restul de 85%. Problema este că DMS uscată se poate transforma oricând în formă umedă, acest fapt nefiind totuşi obligatoriu.

Cauzele exacte ale apariţiei bolii nu sunt cunoscute, dar se pare că sunt tulburările de circulaţie a sângelui, care apar la unele persoane după o anumită vârstă. Se consideră că factorii de risc sunt fumatul, rasa (rasă albă este mult mai expusă acestei boli), obezitatea, hipertensiunea arterială, sexul (femeile prezintă un grad de risc mai mare) şi, nu în ultimul rând, antecedentele familiale. Incidenţa este mai crescută în rândul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani. Studiile arată că, datorită faptului că speranţa de viaţă este în continuă creştere, numărul persoanelor cu DMS va creşte.

Se consideră că dieta sănătoasă, exerciţiul fizic, lipsa fumatului pot ajuta la prevenirea bolii, nefiind cunoscute alte metode.

Unele dintre primele semne ale bolii sunt: înceţoşarea vederii, liniile drepte sunt percepute strâmbe, tulburări ale vederii centrale. Este important ca, după o anumită vârstă, să se efectueze controale medicale oftalmologice anuale, în centre medicale specializate, pentru a încerca prevenirea, încetinirea evoluţiei şi tratarea bolii, care poate apărea fără prea multe semne. Din consultul oftalmologic nu trebuie să lipsească testarea acuităţii vizuale, măsurarea tensiunii intraoculare, dilatarea pupilei pentru un examen al fundului de ochi, examenul de câmp vizual şi, nu în ultimul rând, testul Amsler.

În prezent nu este cunoscut un tratament curativ al bolii, dar există însă diverse tratamente cu pastile, injecţii intraoculare, tratamente laser, care se pare că pot stopa sau încetini evoluţia bolii. În unele cazuri se constată chiar o îmbunătăţire substanţială a acuităţii vizuale.

Sunt disponibile, şi în România, dispozitive de ajutor vizual pentru slab văzători; aceste dispozitive îi ajută pe mulţi dintre bolnavii de DMS să poată citi, privi fotografii etc.

Comentarii


Vlad Petrescu

Va salut domnul doctor,\\r\\nMama face injectii cu Lucentis in ochiul stang. Deci, la ochiul stang are o degenerescenta umeda iar la dreptul este una uscata. Si aici i se deterioreaza vederea pe zi ce trece. D-vstra mentionati si unele pastile. Va referiti la Vitalux sau Bausch & Lomb, etc. (cateva vitamine si minerale + Luteina si Omega 3) sau mai este si altceva care nu cunoastem? Din nefericire ni s-a spus ca nu intra la categoria la care i se poate face o interventie cu laser, in fine, ar fi niste criterii.. Deci, i-as recomanda orice pastile daca sunt altele decat cele amintite mai sus si eficiente.\\r\\nMultumesc.

Sept. 5, 2013, 4:26 a.m.
1
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua d-la Vlad Petrescu, tratamentul il pot recomanda numai in urma unui consult.

Sept. 15, 2013, 1:54 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

D-le Vlad Petrescu, imi puteti trimite rezultatele OCT pe andrei@amaoptimex.ro

Sept. 15, 2013, 1:55 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha