None

Strabismul la adulti

Este o afecţiune destul de des întâlnită la pacienţii care se adresează medicului oftalmolog. Considerat “ïntratabil” în multe situaţii, această etichetă este departe de adevăr.

Care sunt cauzele strabismului la adult?

În multe cazuri strabismul persistă din copilărie şi a fost tratat incomplet sau deloc.

Există şi strabisme cu debut la vârsta adultă . Acestea pot avea cauza în:

Afecţiuni generale: diabet, accidente vasculare, boli tiroidiene, miastenie, anevrisme sau tumori intracraniene, scleroză multiplă.

Traumatisme craniene cu pareze ale nervilor cranieni

După operaţii de cataractă, glaucom, dezlipire de retină

Ce simptome apar?

Dacă strabismul este prezent din copilărie simptomele sunt minime. Dacă el apare mai târziu, simptomul cel mai frecvent este diplopia (vederea dublă). Unii se plâng de oboseala la citit, dureri de cap, capul este ţinut întors într-o poziţie vicioasă.

De ce apare vederea dublă?

Când ochii nu mai sunt paraleli, fiecare ochi vede o altă imagine separată. Copii cu strabism învaţă să ignore una din imagini pentru a evita vederea dublă. La fel se întâmlpă cu adulţii care au strabism din copilărie. Adulţii cu strabism apărut recent nu au această capacitate. Pot evita diplopia numai dacă închid un ochi, îl acoperă sau se operează strabismul şi ochii se aliniază.

Î n ce constă tratamentul?

Există o concepţie greşită că strabismul este dificil sau imposibil de tratat la adult. În realitate adulţii au mai multe opţiuni de tratament:

ochelari cu prisme - în deviaţii minime

tratament chirurgical

În ce constă operaţia?

Tehnica operaţiei este aceeaşi ca pentru copii şi se desfăşoară în anestezie generală. Operaţia se face la ochiul strabic, la ochiul fixator sau la ambii, în funcţie de caz. Dacă unghiul de deviaţie este mare, poate apare necesitatea unei a doua operaţii.

Scopul intervenţiei:

alinierea ochilor

elimină sau ameliorează diplopia

reduce oboseala oculară

reduce sau elimină poziţia vicioasă a capului.

“Temerea” principală este apariţia vederii duble post-operator, dar această diplopie este trecătoare şi în timp dispare complet.

Adultul cu strabism se adreseză oftalmologului în primul rând pentru aspectul inestetic al ochilor care îi determină complexe şi îl marchează psihologic.

Orice om are dreptul să arate ca o fiinţă umană să aibă posibilitatea de a privii cu ambii ochi.

După rezolvarea strabismului, impactul psihologic la adult, este extraordinar, atât ca respect de sine, prin îmbunătăţirea aspectului estetic, cât şi în mediul social în care inter-relaţionează.

Lumini ţa Teodorescu

Medic primar oftalmolog

Oftapro Centru medical Bucureşti

Comentarii


Ioana

Buna ziua, \r\n\r\nAm 20 ani si inca din copilarie (5-6 ani) am nevoie sa inchid ochiul drept la lumina puternica. In plus imi amintesc ca ii spuneam mamei ca eu vad dublu si daca vrea pot sa o vad doar cu (un ochi la alegere).Mama mi-a spus ca vad perfect normal, a crezut ca glumesc. Nu auzisem de Strabism pe atunci si mi se parea interesant ca pot sa ma joc in felul acesta si chiar ma antrenam sa ma concentrez in acelasi timp in doua directii diferite. Inca am aceste simptome, iar de cand sunt din ce in ce mai obosita (sesiune, serviciu) apare mai des si mi se pare tot mai accentuata privirea dubla, iar de data aceasta involutar. In schimb am intrebat mai multe persoane apropiate daca au observat ca ochii mei nu sunt aliniati, si chiar am facut teste - i-am rugat sa ma urmareasca atunci cand ma uit dublu, dar au spus ca nu au sesizat nimic neobijnuit. Este posibil sa am strabism si sa nu fie vizibil? Daca este asa se poate agrava? Va rog ajutati-ma cu un sfat pentru ca nu vreau se inrautateasca situatia. Va multumesc frumos !

June 7, 2012, 11:38 p.m.
2
0

Gabriel

Buna ziua. Ma numesc Gabriel si am 24 de ani cu strabism inca de mic. Am fost operat la varsta de 2 ani la ambii ochi , dar inca se observa defectul, si anume atunci cand ma uit cu ochiul drept in fata stangul imi fuge spre exterior, si invers , cand ma uit cu stangul in fata dreptul imi fuge spre exterior. Spuneti-mi va rog exista vreo metoda de corectare in afara de cea chirurgicala???? \r\nVa multumesc.

May 6, 2014, 1:32 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha