None

Exista contraindicatii si limite ale masajului?

După cum ştim, masajul general, somatic sau al ţesuturilor aflate la suprafaţa corpului se realizează prin prelucrarea succesivă a tuturor regiunilor şi segmentelor anatomice.

Scopul efectuării acestui masaj este de relaxare şi de înlăturare a senzaţiei de oboseală, în special musculară, sau de stimulare generală a organismului, cu creşterea rezistenţei acestuia la agresiunile termice, microbiene sau toxice şi de ameliorare a capacităţii sale de efort.

Masajul se poate asocia cu programele de gimnastică de întreţinere, înot, ciclism, alte sporturi de agrement sau dintre cele recomandate de specialiştii din domeniu, cu saună, vitamino-mineralo-terapia, toate fiind menite să moduleze în sensul pozitiv şi să asigure creşterea imunităţii organismului uman la agresiunile virale, microbiene şi toxice.

De asemenea, masajul are drept principale efecte: miorelaxarea, decontractura musculară şi sedarea sau efectul excitant, stimulator, tonicizant. Aceste efecte sunt obţinute pe cale directă sau pe calea reflexelor locoregionale sau la distanţă.

Masajul exercită efecte directe asupra organismului (menţine sau redă supleţea şi elasticitatea tegumentului şi ţesuturilor subcutanate, activează circulaţia sangvină şi limfatică locoregional) sau poate exercita efecte indirecte, reflexe, produse pe cale umorală şi nervoasă.

În contextul celor prezentate, este bine să cunoaştem şi să ţinem cont şi de contraindicaţiile masajului, care sunt:

- bolile de piele - deoarece masajul se poate aplica doar la persoanele cu pielea perfect sănătoasă, fără boli de natură parazitară, inflamatorie, eczeme, erupţii, plăgi, arsuri sau alte forme de manifestare a unor afecţiuni acute sau cronice sau pe regiunile care acoperă un proces inflamator de profunzime, precum furunculele, abcesele, flegmoanele sau alte colecţii purulente, artrite supurate, osteite, osteomielite;

- stările patologice cu caracter general însoţite de febră şi starea de agitaţie, de oboseală acută şi debilitate sau astenie intensă, în toate bolile infecto-contagioase, în inflamaţiile centrilor nervoşi, în hemoragiile cerebrale recente;

- bolile sau leziunile cu caracter hemoragic sau când există riscul unor complicaţii grave, cum se poate întâmpla în cazul miocarditei, endocarditei, infarctului miocardic, emboliilor, hipertensiunii arteriale, anevrismelor de aortă, varicelor voluminoase şi inflamate, ulcerului varicos, flebitelor şi periflebitelor în evoluţie, hemofiliei, leucemiilor.

- bolile acute pleuro-pulmonare, precum pneumoniile, pleureziile, în unele forme de tuberculoză pulmonară, în abcesele pulmonare şi în pleureziile purulente;

- masajul abdominal este contraindicat şi chiar interzis în inflamaţiile acute şi cronice de orice natură, în tulburările digestive, în boli ale organelor abdominale - stomac, intestine, ficat, pancreas, splină, ganglioni limfatici, rinichi, vezica urinară, organe genitale;

- orice suferinţă acută, dureroasă, hemoragică, tumorală, inflamatorie sau de altă natură, ce caracterizează starea de abdomen acut reprezintă contraindicaţie pentru masaj;

- boli, tulburări şi leziuni ale sistemului endocrin şi nervos sau ale aparatului locomotor, până când se vor afla în stadiul de vindecare;

- tumorile canceroase în formă generalizată şi unele boli psihice cu caracter excitativ şi confuzional reprezintă contraindicaţii categorice ale masajului, indiferent de procedeu.

Există şi unele situaţii care conduc la restricţii în aplicarea masajului, precum sensibilitatea specifică, lipsa de profesionalism tehnic al aplicantului, dezinteresul şi neîncrederea pacientului faţă de procedura în sine.

Comentarii


Elena Ciubotaru

Nu vreau sa va rapesc prea mult timp.\r\nSunt tehnician masor mai mult pentru familie. Am o ruda care a facut accident vascular cerebral , semiparalizie pe stanga, de 4-5 ani. A facut si face kinetoterapie, tratamentul prescris de medicul neurolog si o zi pe saptamana, masaj. Nu prea are incredere in masorul care venea pana acuma si ma solicita pe mine. Eu cand am facut cursurile de masaj ne-au spus ca nu este indicat masajul la accidentele vasculare cerebrale. Din cat m-am documentat pe internet mai ales, am gasit si ca este indicat si ca nu este. Nu am nici o certitudine si de aceea va rog mult sa ma ajutati sa-mi spuneti ce sa fac. Daca mai aveti nevoie de alte detalii, am scris adresa de e-mail si numarul de telefon. Va multumesc mult si va doresc un an cat mai bun. \r\nCu toata consideratia, Elena Ciubotaru

Jan. 11, 2013, 10:41 p.m.
2
1

Tache Georgiana

Stimata Doamna, cel mai indicat ar fi sa intrebati neurologul.. Multumesc pentru urari, la fel un an cu sanatate si pentru dvs si cei dragi.

Jan. 13, 2013, 3:52 p.m.
1
0

Tomescu Tiberiu

Bună ziua! Să înțeleg din articolul d-vostră ca masajul ar fi total contraindicat în hipertensiune? Nu se găsesc loc de excepții? De exemplu, eu mi-am ales pentru licență (Kinetoterapia la persoanele vârstnice cu obezitate) o pacientă care prezintă obezitate și asociată cu o hipertensiune de gradul I. În cazul acesta, tehnicile de efleuraj, fricțiune, frământat, ușor executate sunt contraindicate?

April 28, 2016, 1:24 p.m.
1
0

cristi36

Buna ziua, Spuneti-mi va rog daca eu am un herpes zoster pe nervul sciatic localizat pe fese, pot face un masaj de relaxare corporal? este indicat chiar daca se va ocoli acea zona? Multumesc!

March 31, 2018, 8:33 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha