după sarcină şi naştere
Dacă deveniţi mamă, nu înseamnă că nu puteţi arăta la fel de bine sau mai bine ca înainte de sarcină. Pentru unele femei, schimbările fizice cauzate de graviditate pot răpi din bucuria de a fi mamă. Dacă simţiţi aşa, NU SUNTEŢI SINGURĂ!
Din fericire, nu trebuie neapărat să vă acomodaţi cu noul dvs. corp după naştere, ca femeile din generaţiile anterioare. Astăzi există multiple opţiuni oferite de medicină şi, în special, de chirurgia estetică, pentru a vă ajuta să vă recâştigaţi sau chiar să vă îmbunătăţiţi forma corpului. Acest domeniu, al chirurgiei estetice şi plastice, vă oferă informaţiile şi mijloacele pentru a înlătura aceste schimbări ale corpului dumneavoastră. Multe proceduri cosmetice pot fi realizate ambulator, fără internare, astfel încât întoarcerea dumneavoastră în aceeaşi zi acasă, la familie, să fie realizabilă. Cunoscându-vă opţiunile, vă puteţi relaxa şi bucura de sarcină şi de noua postură de mamă fără a va îngrijora de aspectul corpului dvs.
Mărirea sânilor
Una dintre dilemele cu care se confruntă mamele este dacă să alăpteze sau nu. Multe femei se îngrijorează că alăptatul le strică forma sânilor, însă alăptatul oferă atât bebeluşului cât şi mamei multiple beneficii. Schimbările la nivelul sânilor apar, de fapt, în timpul sarcinii. Pe măsură ce corpul se pregăteşte să îngrijească bebeluşul, glandele mamare se umflă şi înlocuiesc ţesutul adipos, ceea ce face ca sânii să arate mai puţin „plini” şi să apară aspectul de sâni căzuţi. Chirurgia plastică şi estetică poate asigura revenirea sânilor la aspectul lor tineresc, prin mamoplastia de augmentare cu implante mamare de aspect cât mai natural.
Mastopexia (liftingul de sâni)
Unele femei pot avea o edematiere masivă a sânilor în timpul sarcinii. Prin pierderea grăsimii după naştere, pielea poate prezenta vergeturi şi aspect căzut la nivelul sânilor (ptozat). Niciun fel de exerciţii fizice nu vor face ca pielea să se strângă la loc. O procedură chirurgicală, numită mastopexie, poate îndepărta excesul de piele, modificând aspectul căzut al sânilor.
Abdominoplastia sau lipectomia
Pe nicio zonă nu e mai evidentă modificarea produsă de sarcină ca pe abdomen. Pot apărea vergeturi, cicatrici postcezariană şi ptoză cutanată (sort abdominal). Aceste semne ale maternităţii pot produce frustrare şi depresie unor femei. Lipectomia este o procedură prin care se îndepărtează excesul de piele de sub ombilic, atenuează vergeturile şi îmbunătăţeşte cicatricea postcezariană. Multe femei fac această operaţie în acelaşi timp cu ligaturarea trompelor uterine sau cu histerectomia.
Lipoaspiraţie
Astăzi, cea mai solicitată intervenţie de chirurgie estetică, lipoaspiraţia, poate aduce femeilor multiple beneficii după naştere,. Un metabolism mai lent, mai puţin timp pentru sport sau orice alt motiv poate duce la stabilirea indicaţiei de lipoaspiraţie. Chirurgul estetician poate să sculpteze corpul şi să îndepărteze excesul de grăsime. Lipoaspiraţia pe zone restrânse se poate face ambulatoriu, fără internare, cu anestezie locală, dar dacă este cazul de a îndepărta o cantitate mare de grăsime sau se lucrează mai multe arii anatomice, este necesară anestezie generală şi internare de o zi.
Labioplastie
În timpul unei naşteri fiziologice, la multe femei se rup sau se lărgesc labiile mici şi mari. Labioplastia poate repara aceste distrugeri, ajutând femeia să se vindece mai rapid după naştere. Operaţia se face fie cu anestezie locală (nu necesită internare), fie cu anestezie generală (internare câteva ore). Recuperarea durează câteva zile.
La
fel cum decizia de a avea un copil necesită o planificare atentă
şi serioasă, o intervenţie estetică trebuie
hotărâtă în urma unei informări corecte şi
complete.