Prezbiopia nu este o boală! Prezbiopia este un proces normal în cadrul înaintării în vârstă. Schimbările care apar în această perioadă, legate de acomodare în special pentru vederea la aproape, apar de obicei gradat, deşi uneori poate părea că această diminuarea a acomodării să survină brusc la cei care nu au avut nevoie de corecţie până la momentul respectiv.
Principalul simptom al prezbiopiei este vederea neclară în special la distingerea obiectelor apropiate. Aceasta se înrăutăţeşte la lumina slabă sau pe un fond de oboseală. Prezbiopia poate, de asemenea, să producă cefalee (dureri de cap) sau astenopie (oboseala ochilor).
Prezbiopia reprezintă diminuarea puterii de acomodare a ochiului odată cu înaintarea în vârstă, mai ales la distingerea obiectelor de aproape. Pe măsura apropierii de vârsta medie, cristalinul (lentila ochiului) se subţiază şi îşi pierde din elasticitate. Acomodarea vizuală reprezinta capacitatea cristalinului de a-şi modifica forma şi grosimea pentru a permite focalizarea obiectelor aflate la diferite distanţe. Pierderea acestei proprietăţi duce la diminuarea vederii, deoarece obiectele nu mai sunt focalizate cum trebuie. Aceste probleme încep să fie remarcate în jurul vârstei de 40-45 de ani, atunci când pentru a citi dintr-o carte sau dintr-un ziar, acestea trebuie îndepărtate de ochi pentru a vedea mai bine. În mod normal, muşchii care susţin cristalinul se relaxează şi se contractă în funcţie de distanţa la care se află obiectele. În prezbiopie aceşti muşchi încă funcţionează, dar cristalinul îşi pierde din elasticitate şi nu-şi mai poate modifica forma pentru a vedea bine obiectele de aproape. Imaginile sunt focalizate în spatele retinei, în loc să fie focalizate pe retină, acest fapt determinând o vedere neclară. Pentru îmbunătăţirea vederii, se măreşte distanţa dintre obiect şi ochi şi astfel proiecţia va avea loc la nivelul retinei. De exemplu, se poate îndepărta ziarul până se obţine o imagine bună.
Medicul oftalmolog va testa acuitatea vizuală, puterea refractivă (capacitatea ochiului de a schimba focalizarea de la apropiere la depărtare), starea muşchilor, starea retinei şi va analiza semnele şi simptomele relatate de către pacient. Şi tot medicul este cel care va putea măsura şi prescrie corecţia necesară în cadrul unei examinări oftalmologice.
În mod normal, prezbiopia poate fi corectată cu ochelari sau lentile de contact. Cumpărarea ochelarilor sau a unor lentile de contact fără recomandarea unui specialist, poate determina probleme grave de vedere.
Dintr-un studiu pan-european realizat de către compania Bausch & Lomb pe un lot de 1400 persoane peste 40 ani din Franţa, Italia, Germania, Olanda, Spania, Suedia şi Mare Britanie, reiese faptul că peste 70% dintre aceştia nu înţeleg termenul de prezbiopie. Cu toate acestea, aproape 80% dintre participanţii la studiu au probleme de vedere la aproape, în special atunci când citesc o reţetă medicală sau un meniu la restaurant. Chiar şi la activităţile din timpul liber, cum ar fi cititul ziarului sau a unei cărţi, aceste persoane întâmpină dificultăţi. Peste 60% dintre respondenţi au dificultăţi în folosirea telefonului mobil. În rândul femeilor, peste un sfert dintre acestea au afirmat că au probleme la machiat, iar o treime dintre bărbaţi au probleme la bărbierit.
Cu toate că majoritatea respondenţilor ar avea nevoie de corecţie măcar la aproape, un sfert dintre aceştia neglijează acest lucru. Dintre persoanele corectate cu ochelari, 38% s-au plâns de disconforul la purtare şi totodată de disconfortul psihologic al acestora. Trei sferturi dintre participanţii la studiu nu au fost însă la curent cu o alternativă la corecţia prezbiopiei, cu lentilele de contact multifocale.
Datorită progresului tehnologic actual avem la dispoziţie o varietate mare de posibilităţi în corectarea prezbiopiei, fiind necesară stabilirea de la început a utilităţii corecţiei, ochelar respectiv lentile de contact.
Adaptarea lentilelor de contact la persoanele cu prezbiopie poate fi o adevărată provocare şi în acelaşi timp o dovadă de mare profesionalism din partea unui prescriptor. Această provocare este în strânsă legătură cu diversele tipuri de design ale lentilelor şi respectiv cu factorii ce ţin doar de persoana corectată cu lentile de contact. Există mai multe opţiuni pentru purtători, începând cu cele mai simple lentile sferice şi corecţie monovision, apoi lentile de contact bifocale şi încheind cu designul multifocal (lentile de contact progresive).
Corecţia monovision cu lentile de contact este cea mai la îndemână metodă de corecţie a prezbiopiei, folosind doar lentile de contact sferice (de ce nu şi cosmetice cu dioptrii!). Se corectează un ochi cu dioptria pentru distanţă (dacă este cazul) şi celalalt ochi este corectat cu o lentilă de contact cu dioptria pentru aproape. Imaginea neclară pentru fiecare caz în parte este în general ignorată de către creier, iar pacientul se poate bucura de o vedere la distanţă și la aproape.
În cazul lentilelor de contact moi bifocale, producătorii ne pun la dispoziţie un design ce asigură o vedere simultană printr-o lentilă ce încorporează dioptrii atât pentru distanţă cât şi pentru aproape. Corecţia cu astfel de lentile este mult mai bună comparativ cu monovision.
Tinând cont de complexitatea cerinţelor societăţii actuale, persoanele cu prezbiopie au nevoie şi caută o corecţie a vederii fără compromisuri şi totodată o cât mai mare libertate de mişcare. Dacă în cazul ochelarilor există un disconfort chiar şi psihologic, mai ales că în anumite situaţii aceştia ne pot indica vârsta, cele mai noi tipuri de lentile de contact multifocale pentru corecţia prezbiopiei asigură pe lângă corecţia optimă la orice distanţă, confort la purtare , libertate de mişcare, independenţă faţă de ochelarul de citit şi sănătate oculară.
Lentilele de contact PureVision Multi-Focal de la Bausch & Lomb cu un design progresiv inovativ oferă o vedere clară la orice distanţă – aproape (cititul ziarului), departe (şofat) şi la intermediar (utilizarea calculatorului).
Brandul PureVision este de asemenea prima familie completă de lentile de contact din silicon hidrogel create cu tehnologia AerGel, un material unic care asigură un flux optim de oxigen şi împiedică formarea depunerilor de proteine. Datorita profilului special rotunjit al marginilor lentilele Pure Vision sunt confortabile la purtare atât ziua cât şi noaptea. În plus, spre deosebire de majoritatea lentilelor de contact, lentilele Pure Vision pot fi purtate zilnic (10-12 ore pe zi) sau continuu (zi şi noapte) până la 30 de zile. Astfel, indiferent de modul de purtare, lentilele PureVision sunt confortabile si menține sănătatea ochilor.
Varzaru Tatiana
Am diagnostic de la medicul oftalmolog cu prezbiopie. Din art. dvs. cel mai bun remediu este purtarea lentilelor de contact sau ochelari. Pentru lentilele de contact, care ar fi pretul si daca reteta pentru ochelari putem sa achizitionam lentile de contact sau trebuie sa mai facem un consult sa ne fie prescris ce letile ne trebuies. Va multumesc anticipat
June 5, 2013, 1:20 p.m.Anca Braglezan
Buna ziua,\r\n\r\nPretul se poate afla din una din opticile colaboratoare din orasul dumneavoastra : http://www.bausch.ro/optici/\r\n\r\nInainte sa faceti o comanda ferma pentru lentilele de contact PureVision Multi-focal, este bine sa faceti o proba inainte. Reteta de la ochelarii de vedere se pastreaza si in cazul lentilelor de contact daca dioptriile sunt pana in 4,00.\r\n\r\nO zi frumoasa,\r\nAnca Brâglezan
June 5, 2013, 3:53 p.m.