30
None

Alimentele sănătoase ale verii

Vara este o perioadă mult aşteptată a anului, în care ne putem bucura la maxim (dar totodată responsabil!) de natură, mişcare în aer liber, soare, munte, mare şi mai mult timp petrecut alături de familie şi prieteni. Deşi la prima vedere pare greu de crezut, vara trebuie să avem mai multpă grijă de corpul nostru decât de obicei pentru a ne menţine organismul hidratat şi echilibrat. Foarte importante sunt alimentele pe care le includem în dieta noastră din timpul verii.

1. Fructele

Unul dintre cele mai reprezentative fructe ale lunii iunie sunt cireşele, o sursă valoroasă de vitamina C, fibre şi antioxidanţi. Aceste fructe delicioase, cu un conţinut caloric scăzut, aduc o multitudine de beneficii sănătăţii, printre care se numără protejarea inimii sau grăbirea procesului de recuperare după efort fizic susţinut. Alte fructe sănătoase pe care le putem consuma pe perioada verii sunt căpşunile, caisele, piersicile, fructele de pădure, pepenele verde şi cel galben, etc.

 
2. Salatele 
 
Salatele de legume în special, dar şi cele de fructe, sunt o alegere sănătoasă pentru o cină sau o gustare între mese, fiind o explozie de vitamine, minerale, antioxidanţi şi fibre, necesare organismului nostru. Putem alege reţete de salate cu legume şi putin ulei de măsline, în care adăugăm brânza slabă şi zeama de lămâie în loc de oţet. Cu un bogat conţinut de vitamina K, C şi A, castraveţii sunt o alegere minunată pentru salate sau gustări. Aceştia sunt o sursa de magneziu şi potasiu şi au o putere de hidratare a corpului ridicată, datorită conţinutului lor ridicat de  apă (96%).
 
3. Sucurile naturale
 
Hidratarea este esenţială pe toată perioada verii. Specialiştii recomandă să consumăm minim 2 litri de lichide pe zi, de preferat apă plată. Dar, pentru varietate şi pentru a putea să consumăm această cantitate, putem alege şi altceva decât apa, ca de exemplu sucurile naturale din legume sau fructe, stoarse din legume sau fructe proaspete şi nu sucuri din comerţ, îmbuteliate, întrucât acestea conţin conservanţi şi au un conţinut redus de suc de fructe cu adevărat natural. Reale beneficii pentru sănătatea organismului o au sucurile verzi din diverse legume precum spanac, salata verde, varză kale, măcriş, care în combinaţie cu fructe de genul mere, lămâie, kiwi, devin delicioase şi hranitoare. Dar şi sucurile clasice de fructe (fresh din mere, portocale, grapefruit), limonada sau smootie-urile sunt oricând o alegere sănătoasă şi răcoritoare pe timpul verii.
 
4. Carnea slabă
 
Şi în timpul verii este important să asigurăm organismului cantitatea optimă de proteine zilnic, astfel că e de preferat să alegem carnea slabă, de pui, vită sau peşte pentru a ne menţine energia pe tot parcursul zilei. Proteinele dau saţietate şi dacă includem în meniu carne sau alte alimente bogate proteic, nu vom simţi nevoia să mâncăm atât de des pe parcusul zilei. Putem opta pentru piept de pui la grătar sau carne de vită la cuptor, însoţite de o salată de crudităţi, cât şi peşte la cuptor sau grătar (exclus pane), bogat în Omega 3. Este de preferat să excludem mezelurile din comerţ deoarece nu sunt o sursă viabilă de proteine, ele conţinând multe grăsimi şi ingrediente care nu sunt benefice organismului nostru.
 
5. Lactatele
 
O altă sursă bogată în proteine, lactatele. Alegându-le pe cele cu conţinut scăzut de grăsimi, sub 1,5%, asigurăm organismului o gamă mai largă de nutrienţi  şi ridicăm nivelul de energie şi stare de bine. Putem opta pentru lapte sub formă de milkshake cu fructe la micul dejun, branză feta peste salată la pranz sau iaurt cu fructe proaspete adăugate în casă ca şi gustare. De asemenea, putem alege şi ouăle fierte, integrate într-o salată sau la micul dejun.
 
În concluzie, să mâncăm sănătos pe timpul verii este nu numai plăcut, dar şi realmente uşor, deoarece acum avem cele mai multe opţiuni de mâncare sănătoasă şi nutritivă. Reţineţi faptul că o dietă echilibrată include neapărat consumul de apă şi este susţinută de un stil de viaţă sănătos (ce presupune somn, mişcare în aer liber, o atitudine pozitivă). Ca să ne simţim cât mai bine în propriile noastre corpuri şi pentru a ne putea bucura din plin de vară şi de tot ceea ce are de oferit, este foarte important să ne (re)împrietenim cu fructele, salatele – legumele şi sucurile naturale.  Să fiţi sănătoşi şi fericiţi!

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha