7
None

Salvarea de organe prin chirurgie non-operatorie

În Chirurgia de Urgență și Traumatologie, care este o specialitate ce îmbracă atât urgențele din punctul de vedere al viscerelor, incluzând aici creierul, plămânii, cavitatea abdominală, cât și traumatologia cerebrală, craniană, vertebrală, toracică și a articulațiilor, a membrelor superioare și inferioare, există un potențial de informație pe care noi am adus-o permanent prin experiența pe care o avem, la nivelul spitalelor cu profil de urgență din București, a centrelor universitare din țară și a spitalelor județene. Am fost prezenți (la Congres, n.r.) cu neurochirurgi, cu ortopezi traumatologi, cu chirurgi generaliști, dar în același timp și în echipe mixte, multidisciplinare, pentru că la ora actuală, și în special vorbesc de chirurgie generală, se abordează tehnici chirurgicale noi precum endoscopia, arteriografia, dar și toată imagistica posibilă, de care ai nevoie pentru a investiga intraoperator, într-un timp rapid acești pacienți. Apoi, sunt serviciile de terapie intensivă, în care sunt o serie de parametri biologici pe care reușim să-i conservăm. Reușim să recoltăm sângele pierdut din cavități precum pleura sau peritoneul, dacă aceste cavități sunt nepoluate. În chirurgia de urgență reușim să facem de asemenea o chirurgie non-operatorie, adică o chirurgie conservatorie, în așa fel încât anumite organe să nu fie pierdute în întregime ci prin intermediul arteriografiilor să embolizăm astfel de spații anatomice și să lăsăm organele pe loc, cum e cazul splinei, ficatului, rinichiului, cu avantaje majore. 

Este bine să arătăm experiența noastră în domeniul acesta al chirurgiei și în spitalele civile unde există secții cu profil militar, unde se fac cursuri de inițiere pentru anumite categorii de medici care lucrează în domeniul acesta.

Apoi sunt secțiuni în care te pregătești să fii apt să abordezi anumite tipuri de leziuni, traumă monocolor sau politraumă, să cunoști clasificările, modificările în clasificările de traumă, care sunt algoritmii, scorurile șa. Toate aceste lucruri, cum este și experiența pe care o câștigăm în schimburile de informații din congrese și simpozioane, nu fac decât să avem o gândire unitară, să putem să obținem la acești pacienți rezultatele optimale.

Sursa: Revista Medical market – Chirurgie generală și endoscopică 2017 - Congresul European de Chirurgie de Urgență și Traumatologie vine la București

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha