Din punct de vedere medical, recomand atât ochelarii de vedere, cât și lentilele de contact, depinde foarte mult de cum vă simțiți cu fiecare și ce vă doriți. Scopul acestora este de a vă oferi corecție optică, astfel încât să vedeți bine, atunci când aveți un defect al vederii, precum miopie, astigmatism, hipermetropie, presbiopie. Trebuie înțeles că atât ochelarii, cât și lentilele de contact vă ajută să vedeți bine, nu rezolvă problema. Prescripția dioptriilor se realizează de către un medic oftalmolog sau de către un optometrist, în urma unui consult oftalmologic și în niciun caz nu trebuie să purtați ochelari sau lentile de contact care nu se potrivesc dioptriilor voastre.
Există multe modele de ochelari de vedere și de lentile de ochelari, optometristul și/sau opticianul vă pot îndruma în alegerea celor potriviți, iar magazinul de la care îi achiziționați trebuie să fie de încredere, acest lucru asigurând-vă de calitatea produsului pe care îl cumpărați.
Atunci când alegeți ochelarii de vedere, trebuie să aveți în vedere ca ramele să fie potrivite pentru activitățile pe care le desfășurați și pentru afecțiunea pe care o aveți. De exemplu, dacă sunt ochelari pentru distanță, care trebuie purtați permanent, atunci este bine să fie mai mari. Dacă sunt ochelari pentru citit, pot fi mai mici. Dacă îi scoateți frecvent sau practicați diverse sporturi, atunci ramele trebuie să fie mai rezistente. De asemenea, contează și tipul lentilelor, trebuie să se potrivească pe ramă. Lentilele ochelarilor pot avea diverse tratamente antireflex, pentru lumina albastră, pot fi fotocramatice (adică își închid și deschid culoarea în funcție de intensitatea luminii din mediul înconjurător).
Lentilele de contact au avantajul că nu îngustează câmpul vizual, însă purtătorii trebuie să aibă grijă la întreținerea lor, care se face în condiții foarte bune de igienă și cu soluții speciale. În egală măsură, există persoane care nu tolerează foarte bine lentilele de contact sau au anumite afecțiuni, cum ar fi ochiul uscat, care nu permit purtarea acestora. Un consult oftalmologic va clarifica toate aceste aspecte. Înainte să începeți să le purtați, trebuie să vi se facă și un instructaj de folosire și întreținere.
Pe site-ul clinicii Ama Optimex www.amaoptimex.ro, la secțiunea Articole Medicale/Optica veți găsi foarte multe articole de informare despre ochelari, rame, tratamente pentru lentilele ochelarilor, lentile de contact.
Iar de la magazinele de optică medicală ”8ik” din cadrul Ama Optimex puteți achiziționa foarte multe modele de ochelari de vedere sau lentile de contact. Sunt 5 magazine 8ik în București, în Str. Toamnei nr. 54 și în cadrul clinicilor Medicover Victoriei, Plevnei, Pipera și Oregon.
Primul magazin de optică medicală al Ama Optimex a fost înființat în 1994, apoi în 2014 și 2017 am extins rețeaua. Acestea sunt dotate cu aparatură de ultimă generație, iar produsele oferite sunt moderne, de calitate și în ton cu moda. Puteți achiziționa produse de optică medicală: ochelari de vedere, lentile de contact de vedere, lentile de contact cosmetice (pentru schimbarea culorii ochilor), lentile de contact rigide (indicate pentru keratoconus), produse de întreținere pentru ochelari și lentile de contact, dispozitive pentru slab văzători, ochelarii electronici pentru tratamentul ambliopiei - Amblyz, ochelari de soare și multe altele.
Iar în cazul în care nu mai doriți să purtați ochelari sau lentile de contact există și operații de reducere a dioptriilor, despre care puteți citi mai multe aici: www.scapadeochelari.ro.