În urmă cu cca. 70 de ani savantul Eli Metchmikoff, laureat al premiului Nobel, a observat că în anumite zone din Sudul Europei şi în Caucaz oamenii se bucură de o longevitate mai mare decât în alte zone. Cercetările sale au descoperit că un factor foarte important îl constituie alimentaţia simpla, neindustrializată. Aceasta se bazează pe cereale şi vegetale iar în fiecare zi se consumau produse lactate în special iaurtul. În timpul procesului de fermentaţie al laptelui este prezentă o aşa numită bacterie prietenă care joacă un rol important în tubul digestiv. Metchmikoff a denumit această bacterie Lactobacillus Bulgaricus. Apoi s-au descoperit si alte bacterii prietene: Lactobacillus Plantarum, Lactobacilus Acidophilus, Bifidobacterium Bifidum şi altele care stau la baza a numeroase produse probiotice contrar antibioticelor, care însăşi prin terminologie ne inspiră împotriva vieţii.
Utilizarea lor abuzivă, indelungată nu a făcut decât să creeze un câmp favorabil dezvoltării altor agenţi patogeni (cum sunt virusurile sau mycoplasmele, mai mici decât virusurile). Bacteriile prietene pe care le-am menţionat rezistă în tractul digestiv 10 zile spre deosebire de alte bacterii utile care dispar în 5 zile în special dacă nu li se asigură în mod continuu acid lactic şi glucoză.
Un alt avantaj al acestor bacterii prietene ajută la sintetizarea în interiorul tubului digestiv a colicinei, care contracarează acţiunea antibioticelor orale care distrug atât bacteriile patogene cât şi pe cele utile.
Deoarece alimentaţia aşa zisă modernă, bazată pe fast-food-uri, cu produse preparate instantaneu, la cuptoare cu microunde cu grăsimi şi vegetale hidrogenate (margarina) prezente şi în majoritatea produselor de cofetării, au repercursiuni imediate sau mai puţin imediate asupra sănătăţii oamenilor. La toate acestea în alimentaţia modernă, industrială se adaugă zeci de E-uri, multe neautorizate, aromatizanţi, coloranţi, edulcoranţi, conservanţi chimici.
În plus se mai adaugă consumul de băuturi alcoolice concentrate, medicamente sintetice, care distrug flora bacteriană normală intestinală atât de utilă organismului. Rezultatul negativ imediat este înmulţirea Candidei Albicans, apariţia dispepsiilor, diareei şi alte dereglări ale aparatului digestiv.
Revenind la produsul probiotic Bioent în formula lui s-a selectat Lactobacilus Bulgaricus, mai apropiat de zona noastră geografică, şi un cărbune medicinal special obţinut din ghindă, cu o putere foarte mare de absorbire a gazelor şi toxinelor.
Se recomandă tuturor preventiv după mesele principale şi curativ în cazul de dispepsii şi diaree. Se poate administra pisat mărunt şi copiilor de la 2 ani în sus, câte un comprimat.
Nu se cunosc efecte secundare sau interacţiuni cu alte medicamente. Nu se recomandă celor cu tendinţă spre constipaţie.
Dr. Farm. Ovidiu Bojor şi Dr. Sorin Godeanu