Leziunea elementară, afta , se prezintă ca o eroziune de mărimea unei gămălii de ac până la mărimea unui bob de linte, rotundă sau ovală, înconjurată de o aureolă de culoare roşu aprins. Afta este foarte dureroasă, mai ales în contact cu condimentele. Leziunea trece la început printr-un stadiu de maculă, apoi de papulă şi de veziculă, care se sparge însă curând, astfel că aceste faze trec, de obicei, neobservate. Durata unei afte este de cel mult 8 zile, dar boala poate dura mai mult, deoarece mereu pot apărea alte afte. Sediul de predilecţie este pe mucoasa buzei inferioare, pe marginea limbii etc. Aftele reprezintă un simptom comun unor afecţiuni diferite ca natură şi etiologie.
Aftele banale , necontagioase, apar la copii, la femei, în timpul menstruaţiei sau al sarcinii, la dispeptici . Etiologia lor este necunoscută. Apar sub influenţa unor iritaţii de natură foarte variată: alimentară (alune, ciocolată, mere, condimente etc.), din cauza tutunului, pot fi traumatice (din cauza folosirii unei noi periuţe de dinţi etc.) sau sub influenţa unor factori generali: hipertiroidism, sarcină, menstruaţie, deficienţe de nutriţie.
Tratamentul constă în atingerea leziunilor cu nitrat de argint sau glicerină rezorcinată. Bolnavul va evita condimentele, alcoolul şi tutunul. Se mai pot face băi bucale cu bicarbonat de sodiu (o linguriţă de bicarbonat la un pahar de apă caldă). Un anumit număr de cazuri rămân totuşi neinfluenţate de vreun tratament.
Stomatita aftoasă : acută sau febră aftoasă
Stomatita aftoasă acută este o boală infecto-contagioasă şi este cauzată de un virus foarte apropiat de cel al herpesului. Apare mai des la copii. Boala este însoţită de febră mare (40 grade), insomnie, astenie. La adult, semnele generale pot lipsi. Durata bolii este de 7-8 zile. Ca tratament , se recomandă spălarea gurii cu soluţie de permanganat de potasiu 1%. Aftele se ating de câteva ori pe zi cu soluţie de salicilat de sodiu 20% sau o dată pe zi cu nitrat de argint 3%.
Febra aftoasă . În mod excepţional, febra aftoasă a animalelor (vaci, oi, capre) se poate transmite la om fie direct, fie indirect, prin lapte crud sau produse lactate provenite de la animalele bolnave. Boala începe cu febră, cefalee, vărsături, diaree, apoi apare erupţia în gură sub formă de vezicule multiple. Mucoasa invecinată este roşie şi tumefiată. Durata bolii este de 8-11 zile. Tratamentul local constă în spălături antiseptice. Pe cale generală se pot administra vitaminele B 12 şi PP, timp de 8-10 zile.
Dr. Iulia Enache