Îngrijirea piele-la-piele (skin-to-skin, kangaroo care) a început în Columbia, în 1978, ca metodă de suplinire a deficitului de incubatoare funcționale și a rămas până astăzi o metodă fezabilă, comodă şi ieftină de îngrijire a nounăscutului, cu beneficii dovedite ştiinţific şi cu impact pozitiv crescut asupra dezvoltării neurologice a copilului şi a stării psihologice a mamei. Îngrijirea în sistem kangaroo este recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF, precum şi de alte foruri internaţionale de specialitate drept standardul de aur al îngrijirii nou-născutului la termen şi prematurului, dar cei care beneficiază cel mai mult de pe urma îngrijirilor piele-la-piele sunt nou-născuţii internaţi în secţiile de Terapie Intensivă Neonatală.
Kangaroo care este o formă de îngrijire developmentală care presupune contactul pe o suprafaţă cât mai mare al pielii bebeluşului cu pielea mamei (sau tatălui). Beneficiile sunt multiple, depăşind ideea de afectivitate şi confort: s-a demonstrat declanşarea unei cascade hormonale, care include scăderea cortisolului circulant, scăderea eliberării de cytokine proinflamatorii, eliberare de hormoni gastro-intestinali ş. a. Poziţionarea pentru îngrijirea piele-lapiele este importantă: corpul copilului trebuie aşezat paralel cu cel al părintelui, cu abdomenul pe pieptul acestuia, capul întors într-o parte, cu urechea sprijinită pe cutia toracică a părintelui şi mâinile pe lângă faţă, ca modalitate de autoliniştire. Pentru eficienţă maximă, acest contact trebuie menţinut cel puţin 60-90 minute (un intreg ciclu somn-veghe). Se recomandă ca în cazul nou-născuţilor cu greutate foarte mică, sau la început, îngrijirile să se desfăşoare cu părintele aşezat la un unghi de 30-40 grade cu orizontala, pentru a facilita respiraţia nou-născutului şi a minimiza riscul de apnee obstructivă.
Prima şedinţă de îngrijire în sistem kangaroo poate să nu demonstreze rezultate evidente, dar de-a lungul primelor şase şedinţe (de preferinţă zilnice), schimbările pot fi spectaculoase:
• Reglarea frecvenţei cardiace, a tensiunii arteriale, a respiraţiei, creşterea saturaţiei Oxigenului;
• Scăderea incidenţei crizelor de apnee;
• Termoreglare eficientă (capul trebuie totuşi acoperit cu o căciuliţă);
• Imbunătăţirea creşterii ponderale şi a creşterii perimetrului cranian;
• Stabilizare fiziologică şi metabolică;
• Scăderea incidenţei hipoglicemiei;
• Scurtarea duratei de plans;
• Evitarea suprastimulării;
• Îmbunătăţirea ciclului somn-veghe;
• Scăderea incidenţei infecţiilor;
• Îmbunătăţirea nutriţiei prin creşterea cantităţii de lapte şi disponibilitatea nou-născutului de a suge la san, creşterea duratei alăptării;
• Scăderea duratei oxigenoterapiei şi a duratei de spitalizare (cu pană la 50%);
• Scăderea mortalității.
In plus, kangaroo care este o excelentă metodă non-farmacologică de combatere a durerii în timpul procedurilor invazive de diagnostic şi tratament. Kangaroo care are rol şi în programarea epigenetică: este cunoscut faptul că proximitatea versus distanţa modifică expresia anumitor gene, atât în cazul animalelor de experienţă, dar şi al oamenilor. Din păcate, în cazul nou-născutului care are nevoie de manevre de Terapie Intensivă, conduita actuală, universal acceptată, este de a îndepărta copilul de mama sa, în ciuda faptului că nu există dovezi ale superiorităţii ingrijirii nou-născutului în incubator, faţă de kangaroo care. Faza de somn profund (non-REM) are un rol extrem de important în vindecare şi în dezvoltarea neurologică a nou-născutului prematur. În incubator, rareori nou-născutul are parte de mai mult de două minute de somn profund neintrerupt. Numeroase studii au demonstrat creşterea duratei somnului profund în timpul kangaroo care, pană la 23 de minute. Nou-născuţii îngrijiţi în incubator au demonstrat hipotermie mai frecvent decât cei îngrijiţi în sistem skin-to-skin.
Experinţa clinică a demonstrat deci siguranţa şi eficienţa kangaroo care, cel puţin egale cu cele ale unui incubator convenţional, precum şi rolul acestei manevre în facilitarea alăptării, cu scăderea morbidităţii ulterioare a nou-născutului şi sugarului. În afara celor foarte instabili sau a celor la care s-au montat catetere ombilicale sau catetere centrale percutane, orice categorie de nou-născuţi poate fi ingrijită în sistemul kangaroo, chiar şi nou-născuţii ventilaţi, cei care necesită transport neonatal sau cei proveniţi din sarcini gemelare/multiple. Îngrijirea piele-la-piele poate fi iniţiată în prima oră de viaţă, în cazul naşterilor vaginale, dacă starea mamei permite acest lucru, cu efectuarea procedurilor de rutină şi evaluarea nou-născutului în această poziţie. Kangaroo care reprezintă o metodă facilă, eficientă şi ieftină de ingrijire, dar cu rezultate impresionante, atat pe parcursul spitalizării, cat şi pe termen lung.
Şef lucrări Dr. Andreea AVASILOAIEI, medic specialist neonatolog
Disciplina Neonatologie, Departamentul Medicina Mamei şi Copilului, Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa, Iaşi
Centrul Regional de Terapie Intensivă Neonatală, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă, Iaşi