58
None

Recuperare posttraumatică la Călimaneşti – Căciulata

Obiectivul principal al terapiei complexe recuperatorii în cazul sechelelor posttraumatice este reintegrarea socio-profesională a pacientului. Vom prezenta cazul unui tânăr de 23 ani care a suferit un politraumatism prin accident aviatic (accidentul aviatic din munţii Apuseni – ianuarie 2014) soldat cu multiple fracturi şi luxaţii.

Se externează după tratament ortopedico- chirurgical complex şi multiplu, cu recomandarea de a efectua kinetoterapie pt. mobilizare articulară şi refacerea tonusului muscular şi cu interdicţie de a se sprijini pe membrele inferioare minim 2 luni postoperator.

Se începe prima etapă de recuperare (la 3 săptămâni de la intervenţiile ortopedico-chirurgicale) având ca obiective:

• Combaterea durerii şi reducerea inflamaţiei;

• Refacerea capacităţii de a respira corect şi reeducarea musculaturii costale;

• Prevenirea edemelor şi a stazei venoase;

• Menţinerea mobilităţii articulare şi a tonusului muscular.

Pentru combaterea durerii s-a utilizat antialgic de tip Paracetamol. Nu s-a putut aplica tratament electroterapic datorită materialului de osteosinteză prezent pe ambele membre inferioare.

Programul de kinetoterapie a constat în:

• Exerciţii de respiraţie pt redobândirea totală a mişcărilor costale şi creşterea forţei

• musculaturii inspiratorii şi expiratorii;

• Mobilizări pasive ale gleznelor prin exerciţii de flexie, extensie, inversii şi eversii, circumducţii cu amplitudini mici şi ritm lent, fără a accentua durerile (10-15 repetări pt. fiecare mişcare);

• Flexii şi extensii din articulaţia genunchilor (genunchi dr=60 gr, genunchi stg = 90 gr)

• Contracţii izometrice, 3 serii a 8 – 10 repetiţii pt toată musculatura membrelor inferioare, inclusiv a muşchilor fesieri.

Aprecierea mobilităţii articulare s-a făcut prin goniometrie iar testarea musculară s-a făcut după metoda obişnuită notând tonusul muscular cu valori de la 1 la 5. Timp de 30 zile s-au efectuat aceste seturi de exerciţii crescând numărul de repetări şi dificultatea lor în funcţie de starea generală a pacientului.

Bilanţul funcţional şi controlul radiologic arată:

• O creştere a capacităţii de efort;

• Îmbunătăţire a mobilităţii şoldului dr.;

• Fenomenele inflamatorii de la nivelul genunchiului dr. au dispărut;

• Controlul radiologic la nivelul claviculei stg. arată calus în curs de formare;

• Slabă calusare la nivelul diafizei femurului stg. pt că distanţa între segmentul intermediar şi femur este mare la ambele capete de fractură.

Pe baza acestor informaţii medicale medicul ortoped decide că pacientul se poate sprijini pe membru inf. dr. cu ajutorul cârjelor, interdicţia rămânând doar pt membrul inf. Stg.

Din acest moment începe a II-a etapă de recuperare când i se permite şi efectuarea hidrokinetoterapiei.

În această etapă ne-am propus ca obiective:

• Menţinerea şi consolidarea stabilităţii şoldului;

• Menţinerea şi cresterea mobilităţii articulare;

• Reeducarea mersului.

Menţinerea şi consolidarea stabilităţii articulare s-a făcut prin utilizarea tratamentului postural liber şi fixat a mişcărilor pasive şi active şi cel mai important fapt, tonifierea musculaturii şi anume – abductorii, pelvito-hanterieni, marele fesier, cvadriceps, ischiogambieri, aductorii şi flexorii şoldului.

Menţinerea şi creşterea mobilităţii a fost realizată utilizând programul complex de kinetoterapie care a constat în mobilizări pasive, activo-pasive, pasivo-active şi active libere, în care s-a căutat să se antreneze articulaţia în toate formele de mişcare permise. S-a introdus în program hidrokinetoterapia individuală în bazin cu apă termală, procedură care prezintă unele avantaje prin reducerea stresului gravitaţional, reducerea durerilor, a contracturilor şi suprasolicitării musculare. S-au practicat: flexii, extensii, rotaţii, circumducţii, pedalaj, mers în faţă-spate, lateral, cu menţiunea că abducţia din articulaţia CF dr. nu s-a făcut mai mult de 25 gr, iar aducţia s-a făcut de la 25 gr abducţie, cu şoldul dr. încărcat la apă adancă ( 1,70 m ). Nu s-au neglijat exerciţiile pt membre superioare, trunchi şi coloana lombară. O atenţie deosebită s-a acordat şi genunchiului stg., cautând să se evite redoarea secundară şi hipotrofia cvadricepsului. Această etapă de recuperare a durat 4 luni. Bilanţul funcţional este favorabil prin creşterea mobilităţii articulare şi a forţei musculare de la nivelul membrelor inf.

Mersul a fost reluat treptat fără a se sprijinii cu cârja.

Controlul Radiologic arată în continuare o întârziere în consolidarea fracturii de diafiză femurală stg., motiv pt. care se ia decizia să se intervină chirurgical. Postoperator se recomandă sprijin parţial pe membrul inf stg. (30- 40 kg) pt. încă 4 săptămâni, cu ajutorul unor cârje. Revine în staţiune pt. continuarea programului de recuperare timp de 30 zile, moment în care începe etapa a III–a de recuperare, urmărind aceleaşi obiective ca şi în etapa a II-a şi practicând aceleaşi exerciţii în sala de gimnastică şi la bazin, diferenţa constând în gradul de dificultate şi numărul de repetări.

Concluzii:

După 7 luni de tratament recuperator putem spune că: Pacientul a beneficiat de tratament complex în staţiunea Călimăneşti-Căciulata (kineoterapeutic şi balneoclimatic). Acţiunea benefică a sursei de apă termo-minerală s-a datorat atât factorului termic cât şi compoziţiei chimice (clorosodică,iodurată, sulfuroasă) constituind o verigă importantă în bunul management al simptomatologiei articulare. Pacientul şi-a reluat activitatea după 9 luni de zile de la accidentul aviatic, cu un indice de recuperare de 95 %, un real succes. Este esenţial rolul unei echipe multidisciplinare formată din medic recuperaţionist, ortoped, kinetoterapeut pt ameliorarea prognosticului funcţional al pacientului şi reinserţia lui profesională. Prin prezentarea acestui caz, am dorit să dovedim că tratamentul recuperator în afecţiunile traumatice complexe este foarte important şi rezultatele sunt foarte bune dacă este aplicat corect, urmărind etapă cu etapă obiectivele propuse. 

Comentarii


munteanu rodica

O performanta . Recuperare 95 procente e f.f.f. bine . Abia astept sa-mi recuperez umarul ( osteosinteza dupa o fractura de col chirurgical ) in baza dvs de tratament . Devin optimista.

Sept. 9, 2017, 1:56 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha