Baia sugarului şi alte măsuri de igienă
Baia sugarului trebuie făcută zilnic, înainte de masă (pentru a evita apariţia vărsăturii), într-o cameră călduroasă. Apa folosită pentru baie trebuie să aibă o temperatură apropiată de cea a corpului (37o – 38oC). Poziţionarea copilului se face astfel încât capul să se sprijine pe încheietura mâinii mamei, degetele aceleiaşi mâini fiind fixate în axila sugarului. Uscarea se face prin tamponare folosind un prosop moale. După baie se poate aplica o loţiune de corp. În zona scutecului se preferă aplicarea unei creme protectoare cu oxid de zinc.
Bontul ombilical şi cicatricea ombilicală
Dacă se face baie sugarului înainte de detaşarea bontului ombilical sau de vindecarea cicatricei ombilicale se preferă spălarea sub jet de apă (duş), nu în cadă. Este necesară uscarea bontului ombilical prin tamponare şi apoi aplicarea fie de betadine, fie de alcool 70⁰ pe bontul mumifiat şi pe pliul cutanat de la baza acestuia. Bontul ombilical poate rămane liber sau poate fi acoperit cu pansament steril ce va fi schimbat de câte ori se udă. Urechile trebuie spălate doar la exterior şi în jurul conductului auditiv. Nu se vor folosi tampoane de vată pentru curăţarea în interior a conductului auditiv deoarece există riscul de a impinge cerumenul în interior.
Ochii şi gura nu necesită măsuri speciale de igienă.
Nasul se poate umezi după baie cu ser fiziologic (2 - 3 picături) şi se curăţă resturile de mucus cu ajutorul unei comprese, pompiţe sau tampoane cu vată. Ce produse cosmetice alegem?
Produsele cosmetice pentru bebeluși trebuie să intrunească trei criterii: să aibă pH neutru, să fie hipoalergenice și să nu conțină compuși chimici toxici. Se vor folosi în primul rand produse fără parabeni și ftalați.
Alte ingrediente de evitat
Polietilen-glicol (PEG), lauryl-sulfat de sodiu (SLS), mono-, di- sau trietanolaminele (MEA, DEA, TEA), organisme modificate genetic (OMG).
Pentru perioada în care bebeluşul este foarte mic iar pielea lui este sensibilă la factorii externi, se poate face baia cu pudră de tăraţe Topfer. Aceasta conţine extract de tăraţe de grau organic şi ingrediente naturale ca zerul şi uleiuri.
Un alt produs care se poate folosi este gelul de duş pentru păr şi corp Topfer. Uleiul pentru masaj Topfer conţine peste 98% extracte organice din gălbenele, ulei de măsline, ulei de jojoba, ulei de migdale şi unt de Shea. În cazul în care apare o iritaţie în zona scutecului, crema cu oxid de zinc Topfer aderă bine la pielea bebeluşilor şi impiedică menţinerea umidităţii. Prin oxidul de zinc are rol cicatrizant, antiinflamator, antibacterial şi antifungic.
În completarea gamei Babycare vine şi gama Mamacare, care conţine 3 produse:
• Uleiul de corp pentru masaj
• Crema pentru mamelon
• Balsamul pentru picioare