În nefropatia diabetică, ghidurile internaționale recomandă cel puțin un screening pe an cu determinarea cantitativă a albuminuriei şi a eRFG la toti pacienții cu diabet tip 2, dar și la pacienții cu diabet tip 1 cu evoluție mai mare de 5 ani. Boala renală cronică se instalează la 20-40% dintre pacienții cu diabet zaharat și reprezintă una dintre cauzele principale ale bolii renale terminale.
Retinopatia diabetică reprezintă cea mai frecventă cauză de cecitate la adulţii cu vârsta cuprinsă intre 20-70 ani. În 2008, 33% din pacienții diabetici adulți cu vârsta peste 40 ani, aveau diverse forme de retinopatie, unele conducand la intrevenții precum panfotocoagularea sau vitrectomia,
Neuropatia diabetică reprezintă cea mai frecventă complicație microvasculară, afectând majoritatea pacienților diabetici. Polineuropatia senzitivă-motorie diabetică afectând 30-90% dintre pacienții diabetici reprezintă cea mai comună formă și este asociată cu scăderea calității vieții acestora (37). Tratamentul are la bază trei abordări majore:
• control glicemic intensiv și managementul factorilor de risc,
• tratamentul patogenic,
• terapia simptomatică a durerii.
Complicațiile cronice ale diabetului sunt, fără îndoială, însoțite de creşterea morbiditatii și mortalitatii. La fiecare 12 minute se produce un accident vascular cerebral sau un infarct pe fondul angiopatiei diabetice, la fiecare 90 de minute un pacient orbește sau dezvoltă boală renală în stadiu terminal, iar la fiecare 19 minute se efectuează o amputație de membru inferior la pacienţii cu diabet zaharat. În aceste circumstanțe, este imperios necesară o abordare multidisciplinară în tratamentul complicațiilor cronice micro și macrovasculare ale diabetului zaharat.
Pornind de la faptul ca pacienţii cu diabet zaharat şi cu complicatii cronice au nevoie de o abordare holistică prin depăşirea graniţelor între specialitatile medicale, pentru a oferi un management integrat, apare noul concept interdisciplinar adresat îngrijirii acestora, punând accentul pe importanţa individualizării tratamentului, în scopul înregistrarii unor progrese reale în creşterea calitătii vieţii lor.