Meteorosensibilitatea reprezintă, de fapt, declanşarea sau amplificarea simptomatologiei unor disfuncţii sau afecţiuni preexistente aflate în stare latentă, în funcţie de variaţiile factorilor atmosferici. Diferenţele bruşte de temperatură, variaţiile de presiune atmosferică, precipitaţiile, accentuarea vântului, umiditatea, toate pot perturba energia organismului.
Aproximativ o treime din populaţia Europei prezintă o predispoziţie şi o sensibilitate ce o face meteorosensibilă. La aceste persoane, simptomatologia poate varia de la stări de indispoziţie, dureri difuze, cefalee, migrene, transpiraţii, iritabilitate, mergând până la creşterea tensiunii arteriale (TA), palpitaţii, respiraţie dificilă, crize de astm bronşic, dureri articulare puternice.
Boli agravate în acest anotimp
- Afecţiunile osteo-articulare: anotimpul rece declanşează dureri articulare, uneori foarte accentuate, afectând mobilitatea activă şi pasivă a articulaţiei la persoanele care prezintă artroză (reumatism) sau cu o sensibilitate deosebită; de asemenea, pot apărea dureri la nivelul unor fracturi sau luxaţii mai vechi:
- Afecţiunile cardiace: în special schimbările de presiune atmosferică produc modificări la nivelul aparatului cardiovascular; scăderea presiunii determină creşterea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiunii arteriale (HTA), tahicardie, cefalee, palpitaţii, senzaţie de greutate în piept; uneori sunt precipitate crizele de angină pectorală şi chiar apariţia infarctului miocardic, a accidentelor trombotice.
- Afecţiuni vasculare: sindromul Raynaud este o afecţiune influenţată negativ de temperatura scăzută, care determină un răspuns vasomotor exagerat în momentul expunerii la frig, cu modificări ale circulaţiei la nivelul mâinilor (modificări de culoare, furnicături, amorţeli, durere).
- Afecţiuni psihice: vremea închisă, ploaia, vântul, micşorarea timpului de expunere la lumina solară, toate acestea scad tonusul fizic şi psihic, cauzează o stare de astenie, iritabilitate, modificări ale somnului, nervozitate; în cazul persoanelor sensibile, poate determina variaţii ale dispoziţiei afective, crize depresive, de anxietate.
- Afecţiuni respiratorii: aerul rece, precipitaţiile, intensificările de vânt, determină infecţii respiratorii diverse (rinofaringite, traheobronşite, laringite, pneumonii), declanşarea rinitei alergice, ca şi precipitarea unor crize de astm bronşic.
- Afecţiuni genitourinare, la femei, favorizate de frig şi umezeală: cistită, metroanexite.
- Afecţiuni endocrine: disfuncţii sexuale.
- Afecţiuni neurologice: migrene, nevralgii (sciatic, trigemen).
Deşi, teoretic, nu există un tratament alopat sau naturist care să trateze aceasta meteorosensibilitate, practic, putem lua o serie de măsuri care să limiteze declanşarea simptomatologiei sau să prevină apariţia complicaţiilor:
- stil de viaţă sănătos - alimentaţie corespunzătoare (limitarea consumului de grăsime animală saturată, a dulciurilor concentrate, consumul de peşte gras, de uleiuri vegetale presate la rece, de multe legume şi verdeţuri cât mai puţin prelucrate termic, fructe în stare proaspătă, cereale integrale); hidratare cu ajutorul apei, supelor şi ciorbelor, al sucurilor naturale de legume şi fructe, al ceaiului verde, negru sau alb şi al ceaiurilor medicinale; plimbări în aer liber, atunci când timpul o permite;
- gimnastica medicală;
- tratament cu plante + produse apicole, reflexoterapie + masaj (terapeutic , de relaxare) + aromoterapie + meloterapie + cromoterapie.
Astfel, pacienţii cardiaci trebuie să evite să iasă din casă când este foarte frig, trebuie să se îmbrace corespunzător, cu protejarea extremităţilor, să adopte o alimentaţie sănătoasă, să urmeze strict indicaţiile şi tratamentele recomandate de cardiolog; există plante care îi pot ajuta să treacă mai bine peste această perioadă a anului, având proprietăţi tonicardiace, vasodilatatore, de reglare a valorilor tensiunii arteriale, de scădere a valorilor colesterolului: extract de ceai verde, păducel, vâsc, gingko biloba, castan, coenzima Q10, resveratrol, ghimbir, capsule cu ulei de peşte Omega 3.
Pacienţii cu afecţiuni reumatismale, în timpul puseului acut, alături de medicaţia antiinflamatoare şi antialgică, îşi pot administra şi extracte din plante cu efecte antiinflamatoare, decontracturante, sub formă de ceaiuri, capsule, tincturi: gheara diavolului, gheara mâţei, arnică, scoarţă de salcie, mesteacăn; extern, pot fi folosite unguente aplicate local (arnică, untul pământului, gheara diavolului) sau uleiuri esenţiale, care pot fi adăugate în apa de baie; pentru masaj: ulei de mentă, cimbru, muşeţel, lavandă, roiniţă.
Pentru pacienţii cu antecedente de depresie, sunt foarte utile plantele care măresc tonusul psihic, înlătură tensiunile nervoase, ajută la restabilirea bunei dispoziţii şi a echilibrului psiho-emoţional: lavandă, sunătoare, roiniţă, busuioc, mentă, suc de noni; de asemenea, aromoterapia este benefică, relaxează corpul şi mintea, cu ajutorul uleiurilor esenţiale de bergamotă, lavandă, muşcată, geraniu, iasomie, brad, trandafir, adăugate în lampa de aromoterapie sau în apa de baie sau folosite pentru masaj (în amestec cu un ulei vegetal).
Pacienţii care răcesc frecvent în anotimpul rece, uneori cu forme grave de boală respiratorie, pot urma un tratament natural pentru stimularea imunităţii nespecifice şi creşterea puterii de apărare a organismului în faţa atacului agenţilor patogeni: echinaceea, chimen negru, muguri de plop, muguri de coacăz negru, fructe de cătină.
Să nu uităm că, în această perioadă a anotimpului rece, produsele stupului ne sunt aliaţi de nădejde, deoarece sunt surse naturale de vitamine, minerale, antioxidanţi, aminoacizi, antiotice naturale: mierea, polenul, păstura, tinctura de propolis, lăptişorul de matcă.
anatol
Sint cardiac. Tensiunea o tin sub control intre 13 si 14,5.\\r\\n Dar in ultimele zile a crscut brusc intre 17 si 18,4. Desi am luat medicamente in plus (furosemid si altele) tensiunes s-s mentinut crescuta.\\r\\n Imi este frica de atac la creer.\\r\\n Ieri a fost o temperatura de 27 grade si astazi temperatura a fost doar de 14 grade.\\r\\n Aceasta poate fi cauza ?
April 19, 2016, 7:32 p.m.