None

Strategii de îngrijire a ridurilor

     Ridurile sunt  adesea martorii tăcuţi ai timpului care s-a scurs peste noi. Frigul, vântul, soarele, ploaia, substanţele poluante, meseriile şi sporturile practicate în aer liber cu expunerea intempestivă la factorii agresivi fizici, chimici, radiativi sunt tot atâtea condiţii favorizante ale apariţiei şi dezvoltării ridurilor. Determinismul genetic propriu fiecărui organism modulează viteza de apariţie şi dezvoltare a ridurilor.

    Indiferent de cauzele generatoare şi mecanismele de apariţie, ridurile sunt considerate a fi dăunătoare frumuseţii şi, în consecinţă, orice efort care are drept scop reducerea acestora este binevenit.

     Numărul tehnicilor şi metodelor de luptă împotriva ridurilor este atât de mare încât, frecvent, în cadrul consulturilor medicale, ni se punea întrebarea: “Domnule Doctor, ce şi când anume trebuie să fac pentru a mă îngriji cel mai eficient împotriva ridurilor ?”

    Primul şi poate cel mai important lucru de care trebuie să ţinem cont este profilaxia apariţiei ridurilor, deoarece este mult mai uşor să prevenim decât să tratăm. Trebuie să respectăm pielea, în activitatea zilnică, de aşa manieră încât să nu-i suprasolicităm posibilităţile de adaptare la agresiunea mediului înconjurător. Trebuie să facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a trăi într-un mediu natural cât mai curat, cu cât mai puţini factori poluanţi agresori.

    Zâmbetul este un factor deosebit de important pentru profilaxia apariţiei ridurilor de expresie, iar încruntarea aduce după sine contracţia muşchilor pielii care, prin repetiţie, vor genera ridurile de expresie.

    Utilizarea mijloacelor de protecţie fizică (pălării, eşarfe, haine adecvate anotimpului şi gradului de insolaţie sunt de mare folos. La acestea se adaugă utilizarea factorilor de protecţie fizică şi chimică conţinuţi în cremele ecran solar. Dacă în urmă cu câteva decenii se spunea că gradul de civilizaţie al unei societăţi poate fi măsurat şi după cantitatea de detergenţi şi şampoane utilizate, astăzi, putem parafraza, spunând că acest grad de civilizaţie este dependent şi de cantitatea şi calitatea cremelor de protecţie solară utilizate.

     Îngrijirea adecvată din punct de vedere cosmetic este de mare importanţă şi ar reprezenta următorul pas în cadrul preocupărilor legate de riduri.

    Dimineaţa se va utiliza o cremă hidratantă şi emolientă pentru ten normal/uscat/sensibil, aplicată  după curăţarea prealabilă a tenului cu o emulsie demachiantă pentru ten normal/ uscat/sensibil  şi tonifierea cu o loţiune tonică de asemenea adecvată tipului de ten.

   Seara se impune aplicarea unei creme de noapte sau a unei creme antirid/antiîmbătrânire cutanată. Aceasta se va aplica doar după curăţarea cu emulsia demachiantă şi tonifierea cu loţiunea tonică adecvată tipului de ten.

   Cremele de gomaj blând utilizate din două în două zile sau cremele de gomaj profund, aplicate o dată sau de două ori pe săptămână, reprezintă unul dintre micile mari secrete ale îngrijirii adecvate ale unui ten pe care dorim să-l protejăm de apariţia prematură a ridurilor.

   Peelingurile chimice superficiale pe bază de acizi alpha hidroxi sau de acid mandelic, concepute pentru autoîngrijire, sau peelingurile efectuate în centrele de frumuseţe stau la îndemâna tuturor. Superioare peelingurilor chimice superficiale sunt peelingurile mecanice, dublate de cristaloterapie şi terapie endermologică (de activate a drenajului limfatic şi a circulaţiei prin capilarele arteriale şi venoase cutanate). Acestea se realizează prin tehnicile de microcriodermabraziune, executate de specialişti în cabinete adecvat dotate. Microcriodermabraziunea poate fi executată în orice anotimp, nefiind însoţită de riscurile specifice peelingurilor chimice.

   Mezoterapia (injectarea superficială în piele a unor amestecuri complexe şi personalizate de substanţe active – acid hialuronic, X-ADN, microelemente, vitamine etc., cu ajutorul unor dispozitive şi ace speciale, care fac înţepăturile complet nedureroase),  singură sau în asociere cu microcriodermabraziunea, reprezintă un pas specializat, de mare eficienţă şi deosebit de util pentru păstrarea tenului tânăr şi prevenirea îmbătrânirii.

   Folosirea substanţelor de umplere (colagen, acid hialuronic etc.), resorbabile sau neresorbabile, administrate prin microinjectarea sub riduri cu “umplerea“ acestora, reprezintă deja o tehnică sofisticată, care stă doar la îndemâna medicilor specializaţi.

   Cele mai sofisticate tenhnici de luptă împotriva ridurilor, tehnici la limita manevrelor chirurgicale (liftinguri), constau în implantarea de fire de polen sau aur cu scopul de a remodela, susţine tenul şi şterge ridurile.

   În concluzie, primul pas, din punct de vedere cosmetologic, în profilaxia şi tratamentul ridurilor îl reprezintă utilizarea cosmeticelor adecvate.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha