Toți ne dorim un bronz intens și uniform dar expunerea excesivă la razele soarelui nu este cea mai bună decizie pentru sănătatea pielii noastre. Un bronz sănătos ce nu afectează pielea se obține în timp, folosind produse cu factor mare de protecție împotriva razelor UV. Este indicată o expunere controlată, evitându-se orele de vârf cu explozie maximă solară. Aș vrea să atrag atenția pe această cale că în ultimii ani tot mai multe femei se confruntă cu apariția petelor pigmentare la finalul sezonului cald, moment în care este recomandat să le tratăm.
Petele pigmentare apar îndeosebi în perioada verii, motivul fiind nivelul crescut de melanină. Acestea pot apărea din mai multe cauze, cum ar fi: expunerea excesivă la soare, modificări hormonale ce apar în perioada sarcinii dar și la menopauză, prin modificarea nivelurilor de estrogen și progesteron sau în timpul administrării unor tratamente contraceptive, motiv pentru care este foarte importantă menținerea unei relații apropiate cu medicul specialist atunci când se face o astfel de asociere.
Moștenirea genetică își spune și ea cuvântul. Conform studiilor de specialitate, pe măsură ce înaintăm în vârstă, numărul celulelor ce produc melanină scade, însă acestea cresc în volum, iar activitatea lor se intensifică.
Vestea bună este că pigmentările pielii sunt inofensive și nu prezintă un impact nociv major asupra stării noastre de sănătate. Această afecțiune a pielii poate fi inestetică și afectează de cele mai multe ori încrederea în sine a unei persoane. Dacă există suspiciuni de textură ori formă a uneia dintre aceste pete, recomand vizita la medicul dermatolog pentru o opinie avizată.
Pentru un bronz arămiu și fără pete, trebuie să apelăm la ajutorul produselor pentru protecție solară. Medicii dermatologi recomandă să fie aplicate pe piele chiar și atunci când nu stăm la plajă deoarece razele soarelui pătrund prin țesuturi și pot afecta pielea în momente în care nu conștientizăm.
Pentru tratarea petelor pigmentare este foarte importantă vizita la cabinetul medicului. Militez întotdeauna împotriva automedicației și aș vrea să atrag atenția că un tratament nerecomandat de medic poate face uneori mai mult rău decât bine, agravând afecțiunea pielii.
În funcție de cauzele apariției petelor pigmentare specialistul este singurul în măsură de a institui un protocol adecvat pentru tratament, și anume recomandarea unei scheme terapeutice conținând creme sau soluții preparate uneori în laborator, conform nevoilor individuale ale pacientului.
Aceste preparate conțin substanțe depigmentante sau agenți superficiali exfolianți de peeling care ajută la uniformizarea culorii tenului precum și la efectul de luminozitate. Estomparea vizibilă a petelor maronii cauzate de dereglarea sintezei de melanină are loc în urma tratamentului adecvat doar recomandat de către medic. Acesta va lua în calcul fototipul de ten al pacientului în vederea instituirii tratamentului personalizat. O altă abordare ține de anumite proceduri ce se pot realiza în cabinetul medical, cum ar fi peelingul chimic profund sau terapia cu laser. Complementar celor de mai sus, cu efecte benefice pentru organism, se pot administra produse cu un conținut ridicat de Vitamina C.
Sezoanele mai puțin însorite, toamna și primăvara, reprezintă momentul oportun pentru efectuarea unor proceduri atât timp cât fotoprotecția este încă prezentă în ritualul zilnic de îngrijire al tenului.
Felul în care decidem să ne îngrijim pielea are un impact major în calitatea vieții noastre. De aceea, în situația în care apar modificări de culoare sau semnalati un dezechilibru în sănătatea pielii dumneavoastră trebuie apelat întotdeauna la sfatul medicului, acesta fiind singurul specializat în diagnosticarea și recomandarea tratamentului de care pielea dumneavoastră are nevoie.
None