Diabetul zaharat afectează milioane de pacienți la nivel global. Neuropatia diabetică, o complicație frecventă care generează costuri ridicate de îngrijire, este în același timp subdiagnosticată și tratată incorect. Pentru a oferi recomandări privind practica clinică, un grup de experți din Germania, Italia, România, Ungaria, Marea Britanie, Ucraina, Rusia, Orientul Mijlociu și SUA s-au reunit în 2020 cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului în vederea elaborării unui Consens internațional.
Consensul cuprinde recomandări și algoritmi pentru screeningul, diagnosticarea și tratamentul neuropatiei diabetice în practica clinică. România a fost reprezentată de către Doamna Prof. Dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică, UMF „Carol Davila“, București.
Prof. Dr. Gabriela Radulian susține că România are un avantaj în comparație cu alte țări, întrucât specialiștii diabetologi sunt pregătiți să trateze diabetul și complicațiile sale. În schimb, în alte țări, pacienții sunt îngrijiți de medicul internist, endocrinolog, sau medicul de familie. Mai mult, acest aspect evidențiază importanța implicării celorlalte specialități medicale atunci când vine vorba de neuropatia diabetică: „Cred că o mai largă cunoaștere a importanței acestei patologii și a procedurilor de screening de către colegii din alte specialități, la care persoana ce suferă de diabet zaharat ajunge deseori, poate duce la o detecție mai timpurie a acestei afecțiuni“, susține Prof. Dr. Gabriela Radulian.
Totodată, Prof. Andrew Boulton, de la Universitatea din Manchester și Manchester University Foundation Trust, Manchester, Marea Britanie subliniază importanța practicării screeningului neuropatiei diabetice pentru a identifica pacienții care prezintă riscul de a dezvolta complicații la nivelul picioarelor.
„Într-un studiu, am evidențiat faptul că până la jumătate dintre persoanele în vârstă care suferă de diabet de tip 2 au neuropatie avansată. Jumătate dintre acești pacienți s-ar putea să nu-și dea seama de acest lucru, deoarece nu au niciun simptom.
Prin urmare, depistarea neuropatiei este absolut crucială pentru a identifica acele persoane care sunt expuse riscului de a dezvolta complicații ale picioarelor, iar neuropatia în sine este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la cauzarea ulcerațiilor de la nivelul picioarelor. Astfel, screeningul și tratamentul precoce al neuropatiei pot ajuta la reducerea incidenței ulcerațiilor de la nivelul picioarelor, care, din păcate, pot necesita în cele din urmă amputații, ceea ce, desigur, determină morbiditate și mortalitate semnificative”, a relatat Prof. Andrew Boulton.
Nu în ultimul rând, Profesorul Solomon Tesfaye, din cadrul Departamentului de Cercetare în Diabet, Sheffield Teaching
Hospitals NHS Foundation Trust, Sheffield, Marea Britanie, susține că în raportul de consens au fost luate în considerare diferite abordări de tratament și au fost sintetizate recomandări cu privire la modul de optimizare prin identificarea efectelor secundare și prin titrarea treptată a dozelor.
„Cred că acest raport de consens este foarte util pentru medicii practicieni. Ne spune cum să diagnosticăm eficient neuropatia diabetică senzitivo-motorie dureroasă și nedureroasă și cum să o gestionăm. Consensul permite abordarea treptată a tratamentului neuropatiei diabetice dureroase, prin utilizarea tratamentelor combinate. Sunt luate în considerare diferite abordări și sunt date recomandări despre optimizarea tratamentului prin identificarea efectelor secundare și prin titrarea treptată a dozelor”, a afirmat Prof. Solomon Tesfaye.
Semnificația științifică și clinică a recomandărilor a fost recunoscută prin publicarea consensului în „Diabetes Research and Clinical Practice”, jurnalul oficial al Federației Internaționale de Diabet (IDF).
Evenimentul a fost susținut de către Wörwag Pharma.
None