52
None

Ce trebuie să știi despre febra bebelușului tău

Care sunt cauzele febrei la copii mici?

Vom începe prin a preciza că febra în sine nu reprezintă o boală, ci un simptom al unei boli. Febra este modalitatea organismului de a spune că luptă împotriva unei boli. Dacă bebelușul are febră, de cele mai multe ori este cauzată de o infecție (virală sau bacteriană). Cu toate că unele afecțiuni sunt mai puțin comune la bebeluși, pneumonia, infecții ale tractului urinar, infecții ale urechii, sau o altă infecție bacteriană mai serioasă, meningita, pot cauza febra.

Alte cauze ale febrei la bebeluși pot include reacția la un vaccin, supraîncălzirea cauzată de  vestimentația prea groasă sau temperatura ambientală prea ridicată.

Febra la copii,care sunt semnele?

Un semn comun al febrei la bebeluși și copii mici este fruntea caldă, cu toate că absența acestui aspect nu înseamnă neapărat și absența febrei. Copilul poate fi mai irascibil și mai iritabil ca de obicei.

Alte simptome asociate cu febra la bebeluși includ: somnolență/agitație, poftă de mâncare scăzută, lipsă de interes față de joacă, apatie sau chiar letargie, convulsii febrile.

Cum luăm temperatura bebelușului?

Putem măsura temperatura bebelușului nostru fie rectal, oral, axilar, fie la nivelul tâmplei, însă cel mai indicat este să folosim un termometru non-contact care să nu îl deranjeze nici măcar în somn. O astfel de măsurare va fi cea mai convenabilă în cazul bebelușilor sau copiilor mici, celelalte variante fiind mai incomode, atât pentru copil cât și pentru părinte.

La ce temperatură avem de-a face cu febra?

Temperatura normală a unui bebeluș, depinzând de locul unde efectuăm măsurătoarea, este prezentată în tabelul de mai sus:

Când chemăm doctorul?

Atunci când avem de-a face cu febra și temperatura ridicată, nu este necesară întotdeauna intervenția medicului. Acestea fiind spuse, febra nu trebuie tratată superficial și se recomandă consultarea unui medic atunci când bebelușul:

• Are mai puțin de 3 luni și are febră peste 38°C;

• Este letargic și nonresponsiv;

• Are dificultăți de respirație și/sau lipsă de poftă de mâncare;

• Are febră însoțită de diaree, vărsături și dureri de burtă;

• Arată semne de deshidratare, precum mai puține scutece schimbate, gurița uscată, plânge fără lacrimi;

• Are convulsii febrile;

De multe ori, în cazul unui bebeluș ce prezintă febră, poate fi dificil pentru medic să identifice  dacă avem de-a face cu un simplu virus (răceală) sau o infecție mai serioasă (pneumonie). De aceea, în unele situații, se impun analize suplimentare (test de urină/sânge) pentru a identifica cauza exactă a febrei la bebeluș, și pentru a depista infecții mai serioase la copiii mici.

Ce ar trebui să fac atunci când bebelușul meu are febră?

Dacă bebelușul tău are mai puțin de o lună, contactează imediat un doctor! Pentru copii cu vârstă mai mare de o lună, puteți încerca:

• O băiță în apă călduță (aprox. 37°C) – mereu verificați temperatura apei fie pe încheietura proprie fie cu termometrul;

• Hăinuțele bebelușului ar trebui să fie ușoare;

• Asigurarea unei cantități suficiente de lichide pentru a evita deshidratarea, și în funcție de vârsta bebelușului se va administra: lapte de sân, lapte praf, soluție cu electroliți, sau apă.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha