15
None

Diabetul și remediile naturale ayurvedice

Diabetul zaharat reprezintă o boală cronică gravă, cu o frecvență mare în populație şi cu o evoluție severă mai ales în stadiile avansate. Este foarte important să știm cum să prevenim, să diagnosticăm şi mai ales să tratăm diabetul.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile şi cea mai frecventă boală endocrină. Se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism, în special ale metabolismului glucidelor şi prin complicații care afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge. În esență, diabetul zaharat este o boală în care organismul nu produce destulă insulină sau nu o folosește eficient. Se deosebesc două tipuri mari de diabet: diabetul de tip I, insulino-dependent, care apare cu precădere la copii şi tineri şi diabetul de tip II (non-insulino-dependent), care afectează de obicei vârsta a doua. Diabetul zaharat tip I este cauzat de absența totală a secreției de insulină ca urmare a distrugerii celulelor secretoare din pancreas, iar diabetul de tip II este consecința reducerii sensibilității țesuturilor la insulină sau a existenței unui deficit în producerea de insulină.

În Ayurveda diabetul este considerat o boală a urinării abundente, dar nu implică neapărat o perturbare a aparatului urinar, ci reprezintă doar o disfuncție a circulației apei în organism şi a metabolismului apei. Remediile naturale nu pot determina vindecarea diabetului, dar pot alina multe dintre efectele bolii, pot îmbunătăți calitatea vieții şi pot crește nivelul energetic al organismului. Diabetul se manifestă printr-un exces de sete dar şi prin urinare în exces. Este o boală a tipului kapha, în general, în care predomină elementul apă, complicată cu obezitate şi consum în exces de dulce. Kapha crește la nivelul stomacului datorită perturbării funcției hepatice, apoi afectează şi celelalte țesuturi, cauzând creșterea frecvenței şi tulburarea urinării. Boala îndelungată cauzează o sete crescută şi devitalizează țesuturile şi ca atare, este sau va deveni în principal o boală a Vata, unde predomină elementul aer. Acumulările de Vata la nivelul intestinului gros perturbă funcțiile pancreasului şi invers.

Pitta-elementul foc-poate de asemenea cauza diabet. Se acumulează în intestinul subţire, apoi se extinde la ficat şi pancreas şi le afectează funcțiile. Dieta greșită constituie deseori un factor cauzal în diabet: consumul în exces de zahăr, dulciuri, produse lactate, alcool, grăsimi şi pâine. Diabetul poate fi favorizat şi de obezitate, sexul

în exces, dormitul în timpul zilei, lipsa de exerciții fizice, griji, necazuri, stres şi anxietate sau poate fi ereditar.

Plantele medicinale ayurvedice, chiar în cele mai severe şi complicate situații pot întârzia evoluția bolii şi îi pot diminua efectele. Primul pas este renunțarea la consumul de zahăr în favoarea mierii (nu în cantități mari). Pentru tipurile Kapha, piperul negru, ghimbirul, neemul sunt plante medicinale utile pentru diabetici. Tipul de diabet Vata se manifestă prin slăbire, sete, deshidratare, insomnie, energie scăzută şi reacţii la senzaţii neplăcute la mâini şi picioare, precum şi prin urinare abundentă. Pentru sănătatea dumneavoastră, specialiștii din laboratoarele STAR INTERNAȚIONAL MED au creat produsul DAITAB, marca Ayurmed. Acesta este un supliment alimentar ayurvedic natural care conține o serie de ingrediente active din plante cunoscute ca având proprietăți hipoglicemiante. DAITAB determină funcționarea normală a celulelor pancreatice și reglează secreția de insulină, contribuind astfel la menținerea valorilor glucozei sangvine în limite adecvate pentru o lungă perioadă de timp.

Ingredientele principale ale suplimentului DAITAB sunt:

• Momordica charantia (Bitter melon, Castravete amar, Karela): conține 16 aminoacizi și o insulină vegetală numită charantina care normalizează nivelul glucozei sangvine prin creşterea absorbţiei acesteia şi stimularea sintezei glicogenului în ficat, în mușchi şi în celulele grase; reduce concentraţiile de glucoză din sânge acţionând asupra ţesuturilor periferice şi, similar efectului insulinei la nivel cerebral, suprimă apetitul. M. charantia modifică structura insulinei, făcând-o mai puternică în acţiunea ei de stimulare a receptorilor insulinici. Normalizează nivelul glicemiei prin creşterea oxidării glucozei (datorită activării metabolismului glucozei) şi prin inhibarea absorbţiei intestinale a glucozei. Antioxidanţii prezenţi în această plantă ajută la prevenirea distrugerii celulelor beta pancreatice prin neutralizarea radicalilor liberi generaţi de existenţa diabetului.

• Azadirachta indica (Neem) stimulează celulele pancreatice inactive pentru a produce insulină atunci când nivelul de glucoză este ridicat în sânge.

• Pterocarpus marsupium (Indian Kino Tree, Vijayasar) participă la regenerarea celulelor beta pancreatice funcţionale (celulele insulelor Langerhans) care produc insulina.

• Gymnema sylvestre (Gymnema, Gudmar) conţine acid gimnemic care întârzie absorbţia glucozei în sânge. Aranjamentul moleculelor acidului gimnemic este similar cu cel al moleculelor de glucoză. Aceste molecule umplu locaţiile receptorilor de pe papilele gustative, prevenind astfel activarea lor de către moleculele de zahăr prezente în produsele alimentare, urmată de reducerea poftei de zahăr. De asemenea, reduce efectele metabolice ale zahărului prin modificarea digestiei acestuia în intestine.

• Trigonella foenum graecum (Fenugreek, Schinduf, Methi) are acţiune anti-hiperglicemiantă, stimulează secreţia de insulină şi creşte numărul de receptori ai acesteia. Scade nivelul glicemiei prin creşterea glicogenezei, prin inhibarea gluconeogenezei hepatice sau prin inhibarea absorbţiei de glucoză din intestin. De asemenea, este eficientă în prevenirea apariţiei retinopatiei diabetice. Previne modificările metabolice induse de diabet şi împiedică acumularea metaboliţilor glucozei în cristalin (lentila ochiului), prevenind astfel apariţia cataractei.

• Yashad bhasma, o formă purificata de Zinc, creşte capacitatea insulinei de a se lega de receptori şi simultan inhibă degradarea insulinei în ficat. Modulează acţiunile insulinei prin stimularea lipogenezei în adipocite într-o relaţie sinergică cu insulină. Zincul este un co-factor al enzimelor principale implicate în metabolismul glucozei.

• Tinospora cordifolia (Gulancha tinospora, Guduchi) are acţiune hipoglicemiantă prin inducerea secreţiei de insulină din celulele beta ale insulelor Langerhans şi datorită intensificării transportului glucozei din sânge la ţesuturile periferice. Asociat cu diabetul zaharat, excesul de glucoză prezent în sânge reacţionează cu hemoglobină şi formează hemoglobina glicozilată, care alterează afinitatea acesteia pentru oxigen şi acest lucru poate fi un factor cauzator de anoxie tisulară. Tinospora cordifolia inhibă această reacţie. Tinospora cardifolia creşte toleranţa la glucoză a pacienţilor cu diabet.

• Enicostemma littorale (Whitehead, Chhota chirata) determină potenţarea secreţiei de insulina indusă de glucoză şi scade nivelul de hemoglobină glicozilată.

• Syzygium cumini (Indian blackberry, Jamun) conţine antioxidanţi şi alcaloizi responsabili pentru gustul său amar, este o sursă bogată de vitamine şi minerale (Fier, Zinc, Calciu, Magneziu, Sodiu şi Potasiu), are acţiune asupra ficatului care controlează conversia amidonului în zahăr.

• Piper longum (Piper indonezian, Pippali) are capacitatea de a corecta etapele metabolismului carbohidraţilor în organism şi, prin urmare, este eficientă în diabetul indus de stresul oxidativ.

Plantele conţinute în DAITAB contribuie la diminuarea complicaţiile induse de diabetul zaharat tip I şi II, cum ar fi retinopatia, tulburările circulatorii, neurologice şi renale.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha