41
None

Consumul ridicat de peşte reduce riscul îmbolnăvirii cu Alzheimer

Studiul arată că o dietă bogată în peşte sau ulei de peşte Omega-3, fructe şi legume poate scădea riscul demenţei şi a bolii Alzheimer, în timp ce consumul de uleiuri bogate în acizi Omega-6 măreşte riscul de a dezvolta probleme de memorie.

Jurnalul Medical Neurology, publicat de Academia Americană de Neurologie a precizat că, pentru studiu, cercetătorii au examinat dietele a 8,085 bărbaţi şi femei, cu vârsta peste 65 de ani, care nu sufereau de demenţă la începutul studiului.

După patru ani de supraveghere atentă, s-a ajuns la următoarele rezultate: 183 (2.26%) dintre participanţi au dezvoltat boala Alzheimer şi 98 (1.2%) au dezvoltat un alt tip de demenţă.

Studiul a arătat că oamenii care au consumat regulat uleiurile bogate în Omega-3 – aflate in mod abundent în mâncărurile de peşte, dar care se găsesc de asemenea şi în uleiul de seminţe de in şi uleiul de nucă – au avut riscul demenţei redus cu 60%, în comparaţie cu oamenii care nu au consumat în mod regulat astfel de uleiuri.

De asemenea, persoanele care au consumat fructe şi legume zilnic şi-au redus riscul de demenţă cu 30% în comparaţie cu cele care nu au consumat fructe şi legume cu regularitate.

De asemenea, studiul a descoperit că persoanele care au mâncat peşte cel puţin o dată pe săptămână s-au încadrat în categoria cu un risc scăzut de boală Alzheimer cu 35% şi un risc scăzut de demenţă cu 40%, luând în considerare şi faptul că nu erau purtători de gene care măresc riscul îmbolnăvirii cu Alzheimer, genă numită E4 apolipoprotein sau ApoE4.

„Luând în considerare faptul că majoritatea persoanelor nu sunt purtătoare de gene ApoE4, aceste rezultate ar putea avea implicaţii considerabile în ceea ce priveşte sănătatea publică”, a precizat autorul studiului Pascale Barberger-Gateau, Phd, de la INSERM, Institutul Naţional Francez de Sănătate & Cercetare Medicală, din Bordeaux, Franţa.

„Este nevoie de mai multe cercetări pentru a identifica cantitatea optimă şi combinaţia de nutrienţi care ar putea avea rol protector.”

Studiul nu a descoperit nici o asociere clară între scăderea riscului de demenţă şi consumul de ulei de porumb, ulei de arahide, untură, carne sau vin.

„In timp ce am identificat tipare de dietă asociate cu riscul scăzut al unei persoane de a dezvolta demenţa sau Alzheimer, mai multe cercetări sunt necesare pentru a înţelege mai bine mecanismul acestor nutrienţi implicaţi în aceste mâncăruri aparent protectoare,” a spus Dr. Barberger-Gateau.

„Aşa cum autorii precizează în raportul lor, a fost speculat faptul că acizii graşi consumaţi şi antioxidanţii pot contribui la diminuarea riscului de demenţă, dar acele date au fost controversate. Ţinta studiului lor a fost de a analiza relaţia dintre dietă şi riscul demenţei sau a bolii Alzheimer. Ce au arătat ei este faptul că riscul îmbolnăvirii cu Alzheimer poate fi redus masiv – până la 60% - prin consumul regulat de peşte şi a altor surse de uleiuri Omega-3, împreuna cu fructe şi legume,” a spus D-l Palmer.

„Acest lucru adaugă noi informaţii importante catalogului bolilor aflat în continuă creştere care poate fi uşurat, tratat sau evitat prin consumul mâncărurilor sănătoase, în special peşte.”

A adăugat faptul că, în general, uleiurile Omega-3 au fost considerate a fi anti-inflamatoare şi că un raport în exces de uleiuri Omega-6 în dietă (în general din uleiuri bazate pe seminţe) ar putea dimpotrivă cauza reacţii inflamatorii in corp.

„Se crede că creşterea, începând din anul 1950 a consumului de uleiuri Omega-6 în comparaţie cu uleiurile Omega-3 a înclinat dieta occidentală medie într-o direcţie nesănătoasă şi a crescut incidenţa condiţiilor medicale ca artrita reumatică şi chiar bolile de inima.”

Pentru a satisface necesităţile creierului, trebuie să-i furnizaţi continuu DHA, o adevărată hrană pentru creier.

Cum să ne păstrăm sănătatea creierului ne sfătuieşte şi celebrul Dr. Oz: „În cazul în care iei un singur supliment alimentar acesta ar trebui să fie DHA. DHA (acid docosahexaenoic) este unul dintre cei doi principali acizi graşi esenţiali din uleiul de peşte, cunoscuţi ca Omega-3, ce pot sa rezolve multe dintre problemele creierului.

Un nivel scăzut al DHA este asociat cu o capacitate a creierului scăzută şi de aceea este atât de important să creşti doza de DHA (care poate proveni din peşti graşi).

Suplimentul de DHA reduce inflamaţia, combate dezvoltarea plăgii asociate cu boala Alzheimer şi creşte fluxul sangvin în creier. În plus, studiile de specialitate au demonstrat că o doza zilnică de 600 mg DHA timp de 6 luni accelerează funcţiile creierului ca şi cum ai fi cu 3 ani mai tânăr!” Uleiurile de peste LYSI conţin DHA, în diverse proporţii.

Aceasta este concluzia unui proiect de cercetare major, raportat în jurnalul internaţional „Neurology”. www.seafoodservices.com.au

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha