41
None

Tratament neurochirurgical al durerii cronice

1. Compresia percutană cu balon

Indicaţie operatorie:

- nevralgia trigeminală esenţială sau idiopatică , neresponsivă la tratament sau imposibilitatea efectuării unui tratament medicamentos adecvat

- nevralgia trigeminală secundară sclerozei multiple

- pacienţii care prezintă risc crescut pentru o intervenţie chirurgicală la nivelul fosei posterioare (vârsta peste 70 ani, multiple afecţiuni sistemice care fac periculoasă o anestezie generală de lungă durată), chiar dacă există un conflict vascular

- reapariţia durerii după efectuarea altor intervenţii pentru nevralgie (decompresie microvasculară, termocoagulare, injectare de glicerol sau chiar compresie cu balon)

Metoda de tratament practicată în clinica noastră este compresia percutană cu balon a ganglionului Meckel, fiind o metodă de tratament minim invazivă, cu rezultate favorabile imediate (procent de ameliorare rapida de 98%, cu menţinerea eficientei la 80% la 15 ani conform datelor din literatură). Ea se efectuează sub control radioscopic şi sub ghidaj de neuronavigaţie, ceea ce asigură o precizie deosebită a intervenţiei şi reduce la minim riscurile peroperatorii. Pentru pacienţii cu recidivă (scleroză multiplă în special), procedura poate fi repetată, neexistând un număr limită de reintervenţii. Spre deosebire de celelalte metode distructive la nivelul ganglionului, compresiunea cu balon este procedura cu cel mai redus risc de dezvoltare a “anesteziei dureroase” postintervenţie, conform datelor din literatură. Este singura procedură percutană care se poate efectua sub anestezie generală, conferind un confort deosebit pacientului în acest timp.

2. Stimulator occipital

O variantă de tratament pentru migrena cronică (în special cluster headache, migrena occipitală, hemicrania şi migrena cu aură) este implantarea la nivelul joncţiunii cranio-cervicale a unui stimulator occipital uni sau bilateral, astfel încât stimularea să cauzeze parestezii în teritoriul de distribuţie al nervului occipital. Procedura are indicaţie în cazul eşecului tratamentului conservator bine condus sau care nu tolerează un astfel de tratament, îi necesită o diagnosticare precisă a patologiei şi eliminarea oricărei afecţiuni organice intrinseci care ar putea să provoace episoadele migrenoase (tumori cerebrale, infecţii, patologie vasculară, boli metabolice etc).

Modul de acţiune al unui stimulator occipital este prin modularea răspunsului dureros atât la nivel periferic cât şi la nivel central prin intermediul complexului trigeminocervical, alternând viteza şi amplitudinea de conducere a fibrelor A-alfa, A-beta şi A-delta (ultimele responsabile pentru nocicepţie). Implantarea definitivă a bateriei trebuie precedată de un trial de 5-7 zile, în care stimularea se face printr-o baterie externă pentru a evalua eficienţa metodei.

Eficienţa procedurii, referindu-ne la datele din literatură, este de 50% reducere a frecvenţei şi intensităţii episoadelor dureroase, la 80% din pacienţi.

3. Neurostimulatoare spinale

Indicaţii operatorii:

- dureri cronice la nivelul membrelor

- de cauză neurogenă sau ischemică

- failed back surgery

- sindromul de durere regională complexă

- unele forme de spasticitate

Implantarea neurostimulatoarelor spinale este o opţiune de tratament adjuvant în terapia durerii cronice, al carui scop este reducerea intensităţii durerii, a necesarului de antialgice şi îmbunătaţirea calităţii vieţii pacientului.

Mecanismul de acţiune al neurostimulatoarelor este „concurenţa” pe care stimularea la nivelul măduvei o creează faţă de durere la nivel cerebral. Semnalele electrice induse de stimulator trebuie să creeze parestezii la nivelul zonei dureroase, pentru că stimularea să fie eficientă, înlocuind durerea cu furnicături.

Pentru aprecierea eficienţei terapiei, este necesar un trial de 5-7 zile, în care stimularea se face din exterior, tehnica fiind evaluată ca şi eficientă daca se produce o reducere de minim 50% din intensitatea durerii.

Compartimentul de Neurochirurgie CLINICCO beneficiază de toate condiţiile necesare efectuării acestor tipuri de intervenţii. Secţia de neurochirurgie a spitalului CLINICCO asigură pacienţilor proceduri chirurgicale pentru a trata patologia spinală şi cranio-cerebrală, pentru terapia durerii, spasticităţii şi epilepsiei.

Doctorul Sofia Nistor şi-a început formarea în cadrul secţiei de neurochirurgie a Spitalului Universitar Cluj Napoca, continuând să lucreze şi să se instruiască în spitalul universitar CHUV, Lausanne, Elvetia şi in Hopital Nord Marsilia, Franta. Dr. Sofia Nistor deţine o experientă bogată în toată gama de intervenţii neurochirurgicale (chirurgie spinală, patologie tumorală spinală şi cranio-cerebrală, patologie traumatică cranio-cerebrală). Particularitatea pregătirii profesionale o constituie intervenţiile pentru tumorile de hipofiză cu abord transnazal, pentru chirurgia durerii (nevralgie trigeminală, migrene, implantare de stimulatoare medulare), epilepsie (amigdalohipocampectomii, lobectomii, hemisferectomii, stimulatoare vagale) şi chirurgia mişcărilor anormale-diskinezii (Parkinson, tremor).

Comentarii


Angela

Va rog sa imi spuneti in ce consta intervdntia pt boala Parkinson. Cu multumiri.

May 3, 2018, 12:15 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha