15
None

Crește accelerat diabetul zaharat (DZ) la copii!

Prevalența excesului ponderal și a obezității la populația de vârstă pediatrică este la ora actuală inacceptabil de ridicată atât în Europa cât și în România.

Această patologie afectează aproximativ o treime (34,6%) dintre copiii cu vârsta cuprinsă în intervalul 7-12 ani.

Diagnosticul de Obezitate poate fi stabilit în urma oricărui examen clinic de rutină, în orice cabinet de medicină de familie şi/sau pediatrie. Cu toate acestea, în practica clinică curentă, această afecţiune este trecută cu vederea, cauzele subdiagnosticării fiind atât nerecunoaşterea problemei de către părinți datorită unui nivelul educaţional scăzut, cât și lipsa programelor periodice de pregătire adresate medicilor de familie şi pediatrilor.

Copii obezi au un risc considerabil mai mare de a dezvolta diabet zaharat tip 2 şi factori de risc cardiometabolici, precum hipertensiune arterială, dislipidemie şi rezistenţă la acţiunea insulinei. Apariţia obezităţii în copilărie şi adolescenţă reprezintă cu siguranță etapa premergătoare sindromului metabolic care atrage după sine instalarea complicaţiilor cardio-metabolice cu progresie spre DZ tip 2 şi boli cardio-vasculare care declanșate încă din perioada copilăriei, influenţează major morbiditatea şi mortalitatea în viaţa de adult tânăr. De aici reiese necesitatea de a preveni și stopa această adevărată epidemie care este obezitatea.

Prof. Dr. Iulian Puiu Velea, Clinica II Pediatrie „Bega”, UMF „Victor Babeș” Timișoara Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Endocrinologie Pediatrică

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha