Planta Cannabis sativa L. este sursa unui număr mare de preparate naturale. Cannabis sativa L. poate fi utilizată ca sursă de fibre de cânepă, semințe de cânepă și ulei gras din seminţe de cânepã.
Cânepa s-a cultivat din vremuri străvechi, și a constituit soluția pentru o serie de nevoi umane. Chinezii utilizau Cannabis sativa ca plantă medicinală, folosită în special în chirurgie ca anestezic cu 2000 de ani în urmă, iar planta este descrisă și într-un ierbar chinezesc din secolul al V-lea î. Hr. Utilizarea cânepii a luat naștere în Asia și s-a răspândit în toate regiunile lumii. Herodot scria că tracii întrebuințau cânepa în ritualuri magice încă din secolele VI-VII î. Hr.
Dacii au cultivat-o și pentru fire, iar cataplasma din inflorescențe de cânepă era socotită cel mai eficient mijloc pentru vindecarea rănilor și arsurilor.
Pe hârtie confecţionatã din cânepă au fost semnate acte importante ale istoriei: Magna Carta și Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii.
În tradiția populară preparatele naturale care conţineau cânepă erau foarte răspândite în zona Carpaților.
Din punct de vedere al acțiunii farmacologice cânepa are proprietãţi analgezice, antibiotice, anticonvulsive, antidepresive, antiemetice, antispastice, bronhodilatatoare, estrogene, hipnotice, halucinogene, narcotice, sedative.
Conținutul în substanțe cu acțiune narcotică și halucinogenă diferă de la specie la specie.
Planta poate diminua activitatea neurologică suplimentară, cât și contracția musculară, fiind folosită în terapeutică în cazul persoanelor ce prezintã afecţiuni de tipul scleroză multiplă, paralizie cerebrală sau alte dereglări musculare. Cânepa de pe teritoriul ţãrii noastre (Cannabis sativa L.), care se cultivã în special pentru fibre, are un conținut extrem de scăzut de substanțe halucinogene. Din punct de vedere chimic Cannabis sativa L. conţine uleiuri volatile, flavonoide, canabispironă, substanțe minerale, proteine, lipide, betacaroten, acid ascorbic, tiamină, riboflavină, niacină, acizi grași, rezine, colină, THC (tetrahidrocanabinol).
Vârfurile și frunzele înflorite ale plantei Cannabis sativa secretă o rășină care conține aproximativ 60 de compuși terpeno fenolici care se numesc canabinoizi, care se gãsesc în acestea în cantitãţi crescute, în timp ce cantități mici se găsesc în tulpină și rădăcini. Uleiul din seminţe de cânepă se poate obţine prin presare la rece și este o sursă vegetală de acizi graşi Omega-3 şi Omega-6 care se gãsesc într-un raport optim echilibrat (1:3). Acest tip de preparat natural contribuie la îmbunătăţirea şi normalizarea funcţiilor oganismului uman, este bogat în fitonutrienţi care susțin sănătatea creierului și buna funcționare a sistemului nervos. Principiile active din uleiul din seminţe de cânepã restabilesc echilibrul emoţional, îmbunătăţesc capacitatea de concentrare, învăţare şi memorare, amelioreazã starea copiilor hiperactivi, a celor care prezintã un deficit de atenţie. De-a lungul timpului mai multe studii au prezentat valori diferite ale compoziției acizilor grași Omega-3 în plasmă și în membranele eritrocitare la copii cu tulburare de deficit de atenție- hiperactivitate (ADHD) faţã de cei sãnãtoși. Acizii grași Omega-3 au proprietăți antiinflamatorii și pot modifica fluiditatea membranei celulare a sistemului nervos central, compoziția fosfolipidelor dar și neurotransmisia serotoninei și dopaminei. De asemenea la ora actualã existã o carenţã de acizi graşi esenţiali în alimentaţia populaţiei din ţările civilizate care poate fi rezolvată prin crearea unor preparate care sã aibã la bazã uleiuri vegetale cu compoziţie echilibrată de acizi graşi Omega-3 şi Omega-6.
Multiple studii și cercetãri ale plantei medicinale și aromatice Cannabis sativa L. au confirmat originea și utilizările tradiționale, spirituale, casnice ale acesteia.
„Omul este natura naturii“ Nichita Stãnescu