Un domeniu important al cercetării medicale fitofarmacologice este cel ce se ocupă de studiul plantelor medicinale care pot stimula capacitatea de apărare a organismului uman împotriva unor agresiuni interne sau externe. S-a creat chiar şi o terminologie specifică a efectului terapeutic sus-mentionat şi anume, aceea de substanţe imunostimulatoare. Prin astfel de cercetări s-a ajuns la constatarea ca există unele plante inferioare sau superioare care conţin substanţe active capabile să stimuleze capacitatea de apărare a organismului uman la unele agresiuni şi de a prelungi şansa de supravieţuire. De un real folos pentru stimularea imunităţii ca profilaxie şi tratament natural în numeroase afecţiuni este consumul de produse naturale care prin conţinutul lor au rol de catalizatori în reacţiile de producere a anticorpilor în organism.
Coenzima Q10 este foarte eficientă în lupta organismului împotriva radicalilor liberi şi protejează împotriva efectelor distrugătoare ale razelor UV la nivelul membranei celulare. Fiind un antioxidant puternic, coenzima Q10 este capabilă să reducă dimensiunea tumorilor canceroase, să minimizeze urmările atacurilor cerebrale şi vasculare, iar aplicată pe piele, penetrează straturile celulare ale acesteia şi o protejează de degradarea oxidativă şi, deci, de apariţia ridurilor.
Uleiul de cătină este folosit în medicina tradiţională pentru o gamă largă de afecţiuni, începând de la boli digestive, de piele până la întărirea sistemului imunitar. Acest miraculos produs are capacitatea extraordinară de a reduce îmbătrânirea pielii şi de a combate ridurile. Uleiul de cătină se poate întrebuinţa şi în cosmetică, fiind un adevărat produs natural pentru păstrarea frumuseţii pielii.
Lecitina este o substanţă naturală, de origine vegetală, prezentă în unele alimente, cum ar fi soia. Scade colesterolemia prin convertirea colesterolului şi a altor lipide în substanţe hidrosolubile, uşor de eliminat din organism. Curaţă pereţii vaselor sanguine, fortifică musculatura cardiacă. Este considerată o substanţă care arde grăsimile. Deoarece alimentaţia noastră conţine, în general, o cantitate de grăsimi mult peste cea necesară, consumul lecitinei este obligatoriu. O altă proprietate importantă a lecitinei constă în faptul că - în cazul unui consum sistematic - ameliorează durerile articulare. În cazul persoanelor cu boala Alzheimer, lecitina şi inozitolul ajută la îmbunătăţirea memoriei. Administrată în combinaţie cu Coenzima Q10 şi ulei de cătină contribuie la intensificarea funcţiilor cerebrale.
Alte substanţe care ajută la îmbunătăţirea stării de sănătate a organismului sunt: armurariul, zmeurul, napul, semintele de struguri, spirulina, afinul si amarantul.
Silimarina din armurariu are un efect curativ şi de protecţie a celulei hepatice chiar şi faţă de faloidină. Frunzele şi mai ales fructele sunt considerate stimulente ale digestiei, colagoge şi decongestionante ale ficatului. Fructele sunt folosite în migrene, urticarii anafilactice, boli infecţioase, surmenaj intelectual, rău de mare sau rău de automobil, hemoragii nazale, hemoragii hemoroidale, hemoragii interne (date de fibroame, scleroze, cancere) în hipertrofia splinei şi ficatului.
Extractul de zmeur este bogat in minerale, vitamina C, flavonoide si taninuri. De asemenea, mai contine si AHA (alfahidroxi acizi) ca acid citric, glicolic sau lactic.
Topinamburul are un aport bogat de fibre dietetice, in special inulina, cu rol important in mentinerea starii de sanatate si functionarea normala a organismului. Principiile active din frunzele de afin au mai ales rol astringent si bacteriostatic. Datorita compozitiei lui bogate in antioxidanti, extractul de afin este foarte eficient in stimularea rezistentei si diminuarea permeabilitatii vaselor capilare.
Extractul din seminţe de struguri este o combinaţie naturală de polifenoli extraşi din sâmburi de struguri standardizaţi, conţinînd 97% polifenoli; apară celulele nervoase de efecte distrugătoare ale radicalilor liberi; întăreşte rezistenţa capilarelor venelor a întregului sistem circulator; previne apariţia trombilor (trombozei); previne infarctul miocardic şi cerebral; are capacitate antioxidantă mai mare decât vitamina C şi vitamina E; eficient în normalizarea vîscozităţii sangvine; ajută la reducerea tumefacţiilor care pot apărea după intervenţii chirurgicale; previne afecţiunile oculare. Amarantul este o cereala foarte veche folosit de azteci si incasi. Macinat da o faina gustoasa. Este bogat in lizina, proteina de inalta calitate, fier, fosfor, vitamina A,E,B si mai mult calciu decat alte cereale. La 1/2 cana amarant exista 60 mg calciu.
- Director Marketing S.C. Hofigal Export-Import S.A., Drd. Chim. Raiciu Anca Daniela
- Dr. Clara Pătrugan-medic familie cu competenţă în apifitoterapie
terezia
Ce amestec de plante medicinale ar putea incetinii,s-au chiar stopa evolutia virusului hiv,cu ajutorul plantelor am putea avea si solutii.
May 29, 2011, 4:53 p.m.