Cataracta este o afecţiune - congenitală sau dobândită - prin care lentila ochiului, cristalinul, îşi pierde transparenţa. După vârsta de 60 de ani, incidenţa apariţiei cataractei este destul de crescută, de peste 70%. Există situaţii în care cataracta poate apărea cu mult înainte de această vârstă. În cazurile avansate, netratată, cataracta poate duce la complicaţii, uneori grave.
Cauza principală a apariţiei cataractei este de cele mai multe ori fiziologică, însoţind procesul de îmbătrânire. Medicamentele, mediile toxice, bolile sistemice (diabetul), traumatismele, expunerea la raze ultraviolete şi, nu în ultimul rând, ereditatea sunt factori care pot influenţa sau determina apariţia cataractei.
De cele mai multe ori, cataracta afectează ambii ochi, iar scăderea vederii nu este însoţită de durere. Pacientul acuză scăderea progresivă a vederii sau înceţoşarea acesteia. Calitatea vederii poate fi favorizată sau defavorizată de lumină, în funcţie de tipul cataractei. Pacientul devine nemulţumit de vederea sa şi încearcă în zadar schimbarea ochelarilor.
Singura metodă de tratament este cea chirurgicală (operaţia). Prin operaţie, medicul înlocuieşte cristalinul cataractat (opacifiat) cu unul artificial. În prezent, datorită tehnologiei foarte avansate, operaţia de cataractă a devenit foarte puţin traumatizantă pentru pacient, recuperarea vizuală fiind, de cele mai multe ori, spectaculoasă.
Mulţi pacienţi si-ar dori ca după operaţia de cataractă să nu mai poarte ochelari, iar acest lucru este posibil în momentul de faţă, datorită apariţiei cristalinelor artificiale multifocale,
Cristalinul artificial multifocal este o lentilă care încearcă cu succes să copieze proprietatea cristalinului natural numită acomodaţie. Prin acomodaţie înţelegem capacitatea ochiului uman de a vedea la toate distanţele.
Cu acest tip de implant, nivelul satisfacţiei vizuale a pacientului este foarte ridicat. Totuşi, cristalinul artificial multifocal nu poate suplini 100% funcţia cristalinului natural, astfel că trebuie înţeles faptul că există anumite limitări. Sunt pacienţi care pot avea nevoie de ochelari în anumite situaţii şi după intervenţia chirurgicală, dar independenţa faţă de ochelari este oferită de cele mai performante cristaline artificiale multifocale în peste 85% din activităţile zilnice.
Pentru pacienţii cu dioptrii extreme, miopie, hipermetropie, astigmatism, sunt disponibile cristaline multifocale personalizate. Acest tip de cristaline multifocale oferă o şansă uriaşă multor pacienţi care nu se puteau gândi vreodată la o viaţă fără ochelari.
Într-o epocă în care evoluţia medicală este simţită în fiecare zi, putem fi mândri că nivelul clinicilor de oftalmologie din România se află la cele mai înalte standarde internaţionale.
luminita
M am operat la doar 39 ani la DNUL dctor TURCU care lucreaza la Spitalul de ochi Este un dctor ff sufletist si f bun! NU O SAL UIT niciodata ca mi am recapatat evderea dat dinsului Eu inainte vedeam perfect probabil de la multele suparari pe acre le am avut in familie si ed la reumatismam facut actaracta Ai multumesc dnului dctor care este un p[rofesionist ed exceptie si acre are mila si de cei fara bani!
Jan. 29, 2012, 11:41 a.m.