31
None

Rolul laboratorului in stabilirea diagnosticului de hepatita B

     Infectivitatea deosebită a virusului hepatitic B (VHB) se datorează concentrațiilor plasmatice excesive ale virusului (atât la bolnavi, cât și la purtătorii asimptomatici) și multiplelor căi de transmitere (parenterală, sexuală și materno-fetală).

     Perioada de incubație până la declanșarea simptomelor este lungă, de aproximativ 90-120 zile. Diagnosticul infecției acute, dar si evoluția și prognosticul formelor cornice pot fi stabilite prin urmărirea markerilor serologici asociați infecției cu VHB.

     Markerii de replicare virală activă sunt: antigenul HBs, antigenul HBe și AND-VHB (se obține prin realizarea viremiei de hepatită B și este cel mai sensibil și mai persistent marker viral în diagnosticul de laborator al hepatitei B).

     Antigenul HBe reflectă replicarea activă a virusului hepatitic B, infecție cu prognostic sever pentru bolnav și risc mare de transmitere pentru anturaj.

     Markerii infecției recente sunt: anticorpii anti HBc IgM și antigenul HBs.

     Markerii infecției vindecate sunt: anticorpii anti HBc IgG și anticorpii anti HBs.

     Prezența singură a anticorpilor anti HBs este doar rezultatul vaccinării.

     Persistența antigenului HBs peste 6 luni de la debutul icterului este un indiciu de hepatită B cronică.

     Hepatita B cronică (peste 6 luni de la infecția acută) este caraterizată de persistența antigenului HBs, antigenului HBe și persistența AND-lui viral. Urmarea este pozitivarea constantă a testelor funcționale hepatice și prezența unor modificări evidențiate la puncția biopsie hepatică.

     Este foarte important de stabilit dacă purtătorii asimptomatici de antigen HBs sunt infecțioși sau nu.

     Nivelul ridicat al antigenului HBs (asociat cu prezența antigenului HBe și a AND-lui viral) ca și înbolnăvirile acute recente sugerează totdeauna un grad ridicat de infectivitate al purtătorilor.

     Laboratorul joacă un rol important în stabilirea diagosticului de hepatită virală de tip B acută sau cronică, permițând medicului curant să stabilească terapia antivirală adecvată pentru această afecțiune hepatică deosebit de agresivă pentru organism.

Dr. Emilia Mihalcea

Medic specialist, medicina de laborator

Laborator Medlife din cadrul Spitalului I. Cantacuzino

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha