Cum combatem eficient CELULITA
Otilia Câmpan - cosmeticiană şi consultant dermocosmetic Farmacia 3
Celulita este considerată a fi duşmanul numărul unu al frumuseţii feminine. Statistic vorbind, este specifică sexului feminin, şi mai mult, aproximativ la 90% din populaţia feminină apare începând cu varsta de 15 ani.
Tehnic vorbind, celulita se datorează microcirculaţiei sanguine slabe din ţesutul muscular, microcirculaţie ce duce la formarea unui edem care împiedică funcţionarea normală a celulelor adipoase. Drept urmare, celulele nu pot elimina toxinele ce se acumulează înăuntrul lor şi astfel cresc în volum. Pielea este forţată să se întindă, ca rezultat al creşterii în masa şi volum al celulelor de grăsime, şi astfel apare celulita, cunoscută şi sub numele de „piele de portocală”.
Buna funcţionare a celulelor din corpul uman depinde de un schimb complex de lichide şi substanţe nutritive, realizat de sistemul sanguin compus din artere, vene, vase limfatice şi capilare. Între celule există vase limfatice a căror funcţie este de a elimina reziduurile şi lichidele aflate în exces. Dacă acest sistem funcţionează corect ţesuturile vor fi mereu în bună stare, în caz contrar se va face o acumulare de reziduuri şi lichide la nivel celular. Diferite substanţe aflate în organism se concentrează în zona afectată, formând o adevărată gelatină care înconjoară fibrele ţesutului conjunctiv.
Pe lângă factorii interni care favorizează apariţia celulitei, trebuie să îi avem în vedre şi pe cei externi, pe care îi şi putem controla: sedentarismul şi mişcarea fizică insuficientă; statul îndelungat în picioare sau şezutul excesiv pe scaun; indisciplina alimentară şi o viaţa sexuală deficitară.
La început celulita este locală, de obicei pe picioare, coapse şi fese, apoi aceasta avansează până spre gleznă. De asemenea, zone predispuse celulitei sunt braţele şi abdomenul. O persoană afectată de gradul I de celulită (celulita este vizibilă doar la ciupirea sau strângerea între degete a unei zone) poate scăpa definitiv de ea, prin sport şi tratamente corporale.
Multă lume nu ştie că sunt 2 tipuri de celulită: estetică şi infecţioasă. Celulita estetică este celulita clasică, fără niciun simptom, durere sau efect secundar. Celulita infecţioasă însă, este în mare parte datorată unei infecţii sub piele, are origine bacteriană, şi se datorează de cele mai multe ori apariţiei unor streptococi. Ce-i drept, este mult mai rară decât cea estetică, dar are şi efecte secundare ca greaţa, frisoane, febra puternica. În niciun caz nu trebuie ignorate aceste simptome, asta deoarece acest tip de celulită are un ritm de dezvoltare extrem de alert, şi se tratează numai cu antibiotice sau chiar si chirurgical.
Prevenirea celulitei. Chiar dacă se spune că această afecţiune nu poate fi prevenită, întrucât ea oricum apare la majoritatea femeilor, acest lucru nu e neaparat universal valabil. Chiar dacă celulita se datorează în principiu proastei funcţionări sangvine din zona membrelor inferioare, ea e şi în strânsa legătură cu alimentaţia şi stilul de viaţă. De exemplu, la o femeie sedentară, cu un regim de viaţă dezordonat, şansele de apariţie a celulitei încă de la o vârstă fragedă sunt mult mai mari faţă de o altă femeie activă, cu un regim de viaţa echilibrat şi cu o dietă atent alcatuită. Mai mult, studiile au arătat că şansele de apariţie ale acestei afecţiuni se reduc drastic atunci când ţintele primare fac mişcare de cel putin 3-4 ori pe săptămână – minim câte 40 de minute – şi au o dietă bogată în proteine, şi săracă în grăsimi. Totuşi, e bine ca aportul de proteine să nu fie extrem de crescut, întrucât ele pot afecta rinichii la un moment dat.
Tratamente anticelulitice. Nu există tratamente anticelulită minune. În cel mai bun caz, există tratamente care să combată edemul creat împrejurul celulelor adipoase. De exemplu, un remediu natural intern este ceaiul de coada calului (un bun diuretic), ceaiul de cruşin (depurativ), ceaiul de soc sau frasin. Toate acestea ajută la detoxifierea organismului şi la eliminarea apei şi toxinelor reţinute de către acesta. Cremele anticelulitice ar trebui sa aibă în conţinut următoarele substanţe: iederă, cafeină, iod, alge marine, vitamina C, etc.
Procesul de eliminare a celulitei este lung şi necesită multă răbdare. Printre cele mai de succes metode de combatere a celulitei se recomandă împachetarile cu parafango şi masajul anticelulitc profesional. Cremele cu efect anticelulitic aplicate acasă, au puţine şanse de succes dacă aplicarea un este consecventă, dacă nu sunt însoţite de un masaj sau automasaj corespunzător. Ele au mai mult efect de întreţinere.
Tratamentul anticelulitic trebuie să fie îmbinat cu o alimentaţie sănătoasă şi raţională, cu mişcare, efectuarea tratamentului corporal intensiv şi folosirea zilnică de creme pentru întreţinere. În tratarea celulitei prin masaj se folosesc pe lângă tradiţionalul ulei de măsline, uleiuri esenţiale drenante şi tonifiante. Orice strategie şi tratament anticelulitic trebuie să fie precedat de o cură de detoxifiere. O asemenea cură ajuta la reechilibrarea metabolismului şi la eliminarea toxinelor acumulate în organism.