Medicii împotriva bolilor cronice netransmisibile
Cele mai frecvente boli cronice netransmisibile cauzează mai mult de 63% din decesele din întreaga lume, iar în România statisticile sunt alarmante: 2 din 3 români suferă de boli cardiovasculare, peste 1 milion de români se confruntă cu diabetul, aproape 100.000 sunt diagnosticaţi cu diferite forme de cancer, 1 milion suferă de astm şi 6.5 milioane de români sunt obezi. Despre abordarea autohtona a bolilor cronice netransmisibile ne vorbeşte dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti (AMFB) şi presedinte al Societăţii Naţionale de Medicină de Familie (SNFM).
Alimentaţia neraţională, fumatul, poluarea, obezitatea, sedentarismul, tratamentul inexistent sau incomplet al hipertensiunii arteriale sau al diabetului sunt factorii de risc esenţiali, iar vestea bună este că o bună parte dintre aceştia ar putea fi ţinuţi sub control şi minimalizaţi..
Din păcate, civilizaţia a dus cu ea nu numai beneficii ci şi comodităţi incredibile, hrană nesănătoasă, sedentarism, poluare. Este adevărat că asistăm la o creştere a speranţei de viaţă, lucru care statistic face loc înmulţirii cazurilor de boli care se manifestă preponderent după vârsta de 50-60 de ani.
Prevenţia este singura soluţie eficientă ca şi raport cost tratament / suferinţă şi înseamnă în esenţă un stil de viaţă sănătos, programe de prevenţie şi de screening dar toate acestea nu produc rezultate într-un singur mandat, ci în 10-15 ani. Prevenţia este totuşi singura soluţie rezonabilă pentru viitor, iar terapia propriuzisă va rămâne doar pentru cei deja bolnavi. .
Fiecare medic în parte are responsabilitatea de a face consiliere şi prevenţie în cabinetul său, cu fiecare pacient. Cu atât mai mult medicii de familie, care îşi cunosc de ani şi ani de zile pacienţii si familiile acestora, au datoria să promoveze conceptul de prevenire a bolii.
Cele mai noi descoperiri, tehnologii, metode moderne de diagnostic au scurtat în ultimii ani durata tratării bolilor cronice netransmisibile, reduc procentul deceselor.
Fiecare patologie are şansa astăzi a unor descoperiri care schimbă datele legate de depistarea, tratarea sau evoluţia bolilor cronice. Azi nu mai întâlnim decât arareori pacienţi cu stenoză mitrală reumatismală gravă, nu mai întâlnim atât de mulţi pacienţi în stare de rău astmatic sau cazuri de encefalopatie hipertensivă. Dar încă întâlnim în România mult prea multe paciente cu cancer de col uterin tardiv depistat.
Medicina de familie este, prin esenţa ei o specialitate interdisciplinară. Suntem, de aceea, extrem de conştienţi de importanţa colaborării dintre profesioniştii din fiecare domeniu medical. Unul din scopurile recentului Congres de Boli Netransmisibile a fost acela de a aduna profesioniştii din toate domeniile (diabetologi, cardiologi, nutriţionişti, neurologi, medici de familie, pneumologi, internişti, nefrologi), pentru a îşi uni forţele împotriva flagelului bolilor cronice.
La nivel internaţional, sunt câteva pricipii care se consideră a fi esenţiale: echitatea şansei pacienţilor de a accede la serviciile de sănătate, dezvoltarea asietenţei medicale primare, politicile de sănătate deasupra oricăror altor politici, responsabilizarea indivizilor si a societăţii.