1
None

Cum facem faţă ALERGIILOR RESPIRATORII?

Cum facem faţă ALERGIILOR RESPIRATORII?

Frăţilă Patricia, studentă la farmacie an V, sub îndrumarea Farmacist Diriginte Kusnyer Edith

www.farmacia3.ro

 

Primele aspecte ale alergiilor au fost remarcate încă din antichitate, iniţial, termenul de alergie fiind echivalent cu cel de hipersensibilitate. Termenul de alergie porneşte de la cuvântul grecesc “allos”, care înseamnă o deviere de la starea normală a organismului. În prezent, boala alergică este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se confruntă omul modern, cel mai des întâlnite alergii fiind cele determinate de alergenii respiratori. Toamna şi iarna iau naştere sau se acutizează alergiile de tip respirator, respectiv rinitele alergice şi astmul bronşic. Pentru a putea face faţă alergiilor respiratorii şi pentru a putea stabili diagnosticul corect, trebuie cunoscute în primul rând cauzele şi simptomele acestora.

Cauzele apariţiei alergiilor respiratorii

Alergiile respiratorii se manifestă atunci când organismul este expus unui alergen, pe care îl recunoaşte ca fiind străin şi astfel stimulează producţia de anticorpi şi de celule sensibilizate.

Cei mai comuni alergeni care produc alergiile respiratorii sunt:

 

  • Diverse specii de mucegaiuri.
  • Părul animalelor domestice, care sunt cauze frecvente pentru rinita şi astmul copiilor.
  • Polenurile unor arbori, flori sau graminee,cel mai frecvent fiind vorba de: stejar, dud, arţar, fag, pin, grâu, gălbenele, anghinare, coada şoricelului, păpădie, care produc polen alergic. Toate polenurile alergice provin de la plante polenizate de vântfiind cauze frecvente pentru alergiile respiratorii sezoniere.
  • Acarienii din praf, lână şi din zonele în care umiditatea este ridicată.

Simptome

  • Lăcrimare, prurit conjuctival, ochi roşii sau pleoape umflate.
  • Strănut, prurit nazal, rinoree apoasă, obstrucţie nazală bilaterală, alternantă.
  • Durere de cap, lipsa poftei de mâncare, scăderea sau lipsa mirosului.
  • Tuse, respiraţie şuierătoare, senzaţie de sufocare sau de constricţie a pieptului.

Diagnosticare

Diagnosticul alergiilor respiratorii se pune de către medicul alergolog, în urma unei anamneze complete, urmărind condiţiile de apariţie, frecvenţa lor şi antecedentele familiale şi personale.

Cel mai simplu test pentru determinarea alergiilor respiratorii, dar şi a altor tipuri de alergii este un test cutanat, care constă în injectarea intradermică a unei cantităţi mici de alergen şi apoi se aşteaptă apariţia simptomelor alergice în cazul în care testul este pozitiv. Aceste simptome apar în general în decurs de 20 minute.

 

 

 

Tratament

În primul rând, pentru prevenirea reacţiilor alergice e necesar să se evite contactul cu alergenii care le produc. Astfel, trebuie evitate plimbările în aer liber atunci când nivelul de polen este la cote mari, trebuie purtaţi ochelari de soare pentru a evita pătrunderea polenului în ochi, trebuie reduşi sporii de mucegai în locurile cu umezeală ridicată, praful trebuie îndepărtat prin aspirare săptămânală, iar animalele de companie ar fi de preferat să nu intre în dormitor pentru a evita expunerea la alergeni în timpul somnului.

 

Este important să existe un regim dietetic corespunzător pentru prevenirea alergiilor respiratorii, în acest sens fiind utile alimentele şi condimentele care decongestionează sinusurile: anason, fenicul, hrean, muştar picant, alimentele cu un conţinut ridicat în magneziu precum nucile, alunele, migdalele, fructele bogate în vitamina C şi bioflavonoidele care se găsesc în pieliţa albă a citricelor ce acţionează ca şi un antihistaminic natural. De asemenea, trebuie consumaţi struguri roşii, care conţin antioxidanţi şi resveratrol, deoarece reduc inflamaţia din organism, ceaiul verde şi cel negru care conţin flavonoide şi reduc la rândul lor inflamaţia, iar ceaiul cu miere şi lămâie activează circulaţia nazală şi astfel  reduce strănutul provocat de alergii.

 

Medicaţia antialergică de bază este reprezentată de antihistaminice, care acţionează prin blocarea acţiunii histaminei, substanţă responsabilă de simptomele alergiilor respiratorii: curgerea nasului, mâncărimea, strănutul şi lăcrimarea. Medicamentele pe bază de corticosteroizi, eliberate sub prescripţie medicală pot fi utilizate în cazuri severe.

 

Imunoterapia este o metodă care vindecă aproximativ 70-80% dintre persoanele tratate pentru alergii respiratorii. Imunoterapia reduce sau elimină sensibilitatea la alergenul care cauzează reacţia alergică. Imunoterapia sau hiposensibilizarea constă în administrarea planificată a alergenului la un pacient pentru a diminua sinteza imunoglobulinelor E, care reprezintă nişte anticorpi speciali care se produc în timpul reacţiei alergice. Astfel, alergenul este injectat săptămânal, în doze gradat crescânde.

 

Datorită faptului că alergiile au devenit practic un “duşman” al omului modern, foarte multă lume apelează şi la medicina alternativă în cazul tratării alergiilor respiratorii. Astfel, se apelează la presopunctură, la aromoterapie cu ulei de levănţică, ulei de migdale dulci, eucalipt, cedru şi mentă. De asemenea, sunt utile şi infuziile de muşetel, floare de soc, silur, urzică şi coada soricelului, extractul din muguri de coacăz negru şi ceaiul trei fraţi pătaţi.

În concluzie, persoana alergică nu trebuie să trăiască într-un balon de sticlă pentru a se feri de substanţele potenţial periculoase, deoarece alergiile respiratorii pot fi prevenite sau ţinute sub control dacă se identifică alergenul care o produce şi urmând o dietă adecvată, însoţită de un tratament medicamentos sau apelând la terapia naturistă.

Comentarii


ala

Utilizarea produselor pe baza de xylitol si sare de mare este foarte eficienta in decongestia cailor respiratorii, congestii ce par frecvent in alergii. Acesta este un produs natural, antifungic si antibacterian, iar produsele care au ca ingredient de baza xylitolul sunt picaturi nazale, solutie de spalare, spray. Exista si picturi utilizabile de catre copii. Aceste solutii au avantajul ca nu dau dependenta chiar si in cazul unei folosiri indelungate si nu au contraindicatii

March 12, 2013, 3:06 p.m.
2
0

design srl emb

Indicat este si lavajul nazal cu solutie salina NeilMed Pharmaceuticals. Indeparteaza alergenul de pe mucoasa nazala.

June 17, 2013, 11:19 p.m.
2
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha