58
None

Despre durerile de spate

Despre durerile de spate

George Cozmanciuc DRG

http://www.dureridespate.com.ro/

Dacă aveţi dureri de spate (lombalgie), nu sunteţi singuri. Aproape toată lumea a avut la un moment dat dureri lombare care au interferat cu munca, cu activităţile de rutină de zi cu zi, sau cu momentele de recreere.

În Statele Unite, durerea de spate reprezintă a doua cea mai comună boală neurologică – după durerea de cap, pentru care se cheltuiesc anual peste 50 miliarde dolari, ea fiind şi cea mai frecventă cauză de invaliditate şi pierdere a locului de muncă. Durerile de spate pot fi localizate în partea superioara, mediana sau inferioara a spatelui. La inceput se manifestă ca o uşoară înţepenire a spatelui, apoi apare durere la mers sau la aplecare, apoi o rigiditate treptată se răspândeşte în întreg organismul.

Durerile pot progresa într-atât încât aproape orice mişcare devine dureroasă. În clinostatism (pozitia culcat), durerea se mai poate ameliora însă ridicarea poate fi dificilă, adică poate implica o mişcare de rostogolire pe podea, urmată de mersul “de-a buşilea” înainte de ridicarea în picioare (ortostatism)!

Cat timp dureaza?

Poate dura până la 6 (şase) săptămâni, iar în 90 % din cazuri este probabil să se întoarcă în decurs de un an.

Cine are dureri de spate?

Durerea apare atât la bărbaţi cât şi la femei, cel mai adesea la vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani, în parte din cauza procesului de îmbătrânire, dar şi ca rezultat al stilului de viaţă sedentar. Riscul durerilor de spate datorită bolilor de disc vertebral sau degenerare de coloană creşte odată cu vârsta.

Apariţia durerilor de spate este mai puţin obişnuită în pre-adolescenţă, la copii. Peste 13.260 leziuni generate de rucsaci supraîncărcaţi cu rechizite şcolare au fost tratate la cabinetele şcolare din Anglia în anul 2000.

Unele persoane sunt mai expuse riscului în funcţie de locul de munca. Evident, durerile de spate sunt mai frecvente locurile în care se prestează muncă fizică.

Statul pe scaun este un factor favorizant al apariţiei durerilor de spate, frecvent la şoferi care au condus mai mult de35.000 km pe an. Similar, persoanele care au o muncă statică, în birou, sunt susceptibile de a avea dureri de spate.

Statul mult timp în poziţie ortostatică (în picioare) favorizează apariţia durerilor de spate. Casierele din supermarket-uri, medicii şi personalul din sălile de operaţie, artiştii, personalul militar sunt susceptibile de dureri de spate.

Cum este diagnosticată durerea de spate?

  • În primul rând, este important de clarificat natura durerii, dacă este durere de spate sau ceva mai grav.
  • Durerea ar trebui să fie în partea inferioară a spatelui, sa  fie asociată cu mişcarea.
  • Durerea nu trebuie să implice membrele inferioare.
  • Durerea ar trebui să aiba debut brusc şi nu treptat.
  • În afara durerilor de spate, pacientul ar trebui sa nu aibă alte suferinţe asociate.
  • Nu ar trebui să existe nici o pierdere bruscă de greutate.

Ce altceva ar putea fi (diagnostic diferenţial)?

Durerile de spate pot fi confundate cu boala sciatică, cauzată de degenerarea unui disc intervertebral şi manifestată de asemenea prindureri de spate.

Bolile de rinichi, afecţiunile pelvine şi abdominale, pot provoca, de asemenea dureri de  spate. Deşi foarte rare, tumorile la nivelul coloanei vertebrale sau al plamânilor şi provoca dureri. Durerea însoţită de febra sau de pierderea controlului vezicii urinare şi tuse, slăbiciune progresivă la nivelul membrelor inferioare, pot indica atingerea unui nerv sau altă afecţiune gravă. Persoanele cu diabet zaharat pot avea dureri severe de spate sau dureri radiante pe  picior, asociate unei neuropatii. Persoanele cu aceste simptome trebuie să viziteze imediat medicul.

Care sunt cauzele durerii de spate?

Durerea de spate poate apărea atunci când, de exemplu, se ridică ceva prea greu, provocând o entorsă, ruptură sau spasm într-unul din muşchii sau ligamentele spatelui. În cazul în care coloana vertebrală este excesiv de încordată sau comprimată, un disc intervetebral se poate rupe sau poate migra spre exterior, formând ca o protuberanţă. Această ruptură poate pune presiune pe una dintre cele peste 50 de rădăcini nervoase ale maduvei spinale.

Durerile de spate pot apărea din cauza unor iritaţii a enervaţiei spatelui, iritaţii musculare sau leziuni osoase. Cele mai multe apar ca urmare a unui traumatism la spate, dar durerea poate fi cauzată şi de situaţii degenerative, cum ar fi bolile de disc intervetebral, artrită, osteoporoză sau alte boli osoase, infecţii virale, iritaţii la nivelul articulaţiilor şi discuri sau anomalii congenitale la nivelul coloanei vertebrale.

Obezitatea, fumatul, cresterea în greutate din timpul sarcinii, stresul, starea fizica proastă, postura necorespunzatoare şi pozitiile defectuoase în somn pot contribui la aparoţia durerilor de spate.

Câteva sfaturi pentru un spate sănătos

După orice perioadă de inactivitate prelungită, reluaţi un program regulat de exerciţii fizice uşoare. Alergatul, mersul pe jos, înotul, mersul cu bicicletă 30 de minute pe zi pot creşte rezistenţa musculară. Yoga poate ajuta la corectarea poziţiei spatelui şi întărirea musculaturii. Cereţi medicului o listă de exercitii potrivite vârstei, destinate să vă consolideze partea inferioară a musculaturii spatelui şi muschii abdominali. Purtaţi încălţăminte confortabilă, cu toc jos! La domiciliu sau la locul de muncă, asiguraţi-vă că suprafaţa de lucru este la o înălţime potrivită. Staţi pe un scaun cu suport lombar bun şi luati o poziţie şi înălţime corespunzătoare. Intotdeauna dormiţi pe o suprafaţă fermă. Nu încercaţi să ridicaţi obiecte prea grele. Ridicaţi ajutându-vă de genunchi, ţineţi capul în aliniament cu spatele drept. Nu vă răsuciţi atunci când ridicaţi. Menţinerea alimentaţiei corecte şi a dietei este importantă pentru a reduce şi a preveni greutatea excesivă. O dietă cu aport zilnic suficient de calciu, fosfor şi vitamina D ajută la dezvoltarea de ţesut osos nou. Dacă fumaţi, renunţaţi. Fumatul reduce fluxul sanguin la nivelul coloanei vertebrale inferioare şi provoacă degenerescenţa discurilor vertebrale.

 

Comentarii


janina

as vrea sa intreb de ce doare spatele numai la statul in picioare sau cand ma aplec ,iar daca stau jos imi trece.nu simt ca durerea ar afecta .membrele inferioare .ce remedii imi dati?multumesc

Nov. 26, 2014, 10:18 a.m.
9
3

LaurA

Eu am doua luni de tratament gabagama 2pe zi thiosen 1pe zi paracetamol 3pe zi pt durere lombara cu durere in picior fese si tot doare nu stiu ce sa mai fac

Jan. 23, 2016, 6:36 p.m.
1
2
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha