None
De ce nu se măresc pensiile medicilor
S-au mărit, după cum ştim, pensiile la militari, pentru că ei apără poporul român. Dar eu cred că şi medicii apără poporul român, îl apără de un inamic uneori mai perfid, care este boala. Medicii duc de fapt un permanent război cu acel inamic nevăzut, pe care trebuie să-l detecteze (prin mijloace specifice), să-l contracareze prin medicaţie sau uneori cu forţa, prin mijloace chirurgicale. Stategii din sănătate au inventat şi arme mai eficiente de distrugere în masă a inamicului, cum ar fi vaccinul sau prin campanii de conştientizare asupra riscurilor de îmbolnăvire.
Medicii duc un adevărat război de gherilă, zi de zi şi noapte de noapte (în gărzi) pe fronturile din spitale, din cabinete, din unităţile de urgenţă sau din laboratoarele de analize medicale. Nu există niciodată un armistiţiu între aceşti apărători ai poporului român şi duşmanul despre care vorbesc.
„Armele” medicului sunt cunoştinţele sale medicale, jurământul faţă de propria conştiinţă de a salva vieţile semenilor, strategiile (terapeutice) discutate în comandamentul unităţii, iar uneori armamentul greu din dotare, cum sunt instalaţiile de radiologie şi imagistică, cele de radioterapie, roboţii chirurgicali sau, pentru a se deplasa către locurile de „conflict”, elicopterele Smurd.
Ca să completez asemănările dintre medic şi militar, pierderile de vieţi omeneşti cărora medicii li se opun sunt comparabile cu cele care au rezultat din cele mai mari conflagraţii militare de până acum. 60 de milioane de oameni mor anual în lume numai din cauza cancerului!
Şi o altă asemănare: medicul are speranţa de viaţă dintre cele mai mici, datorită suprasolicitării şi stresului, poate similar cu militarul combatant. La fel ca şi în militărie, războiul în sănătate se poate câştiga inclusiv prin dotare adecvată, modernă dar şi prin mărirea efectivelor de medici, nu prin diminuarea lor. În ultimul deceniu, România a dislocat în zonele de conflict zeci de mii de militari iar în spitalele din Vest zeci de mii de medici.
Există totuşi un lucru prin care se diferenţiază comunitatea medicală: este apolitică.
Probabil din acest motiv medicilor nu li se măresc pensiile.