47
None

Care este viitorul reducerii dioptriilor?

 
În premieră în România, Prof. Walter Sekundo şi Dr. Andrei Filip au prezentat viitorul chirurgiei refractive, o lucrare despre reducerea dioptriilor prin tehnica ReLEx SMILE, cu femtolaserul VisuMax Carl Zeiss, la al II-lea Congres al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă, desfăşurat la Eforie Nord, în perioada 19-21 iunie 2015. Prof. Walter Sekundo, considerat părintele tehnicii  „SMILE”, a efectuat prima operaţie de acest tip în anul 2006. Tehnica SMILE (Small incision lenticule extraction), a treia generaţie de chirurgie refractivă, este cea mai modernă şi sigură tehnică pentru reducerea dioptriilor mari, imposibil de corectat până acum cu ajutorul laserului. În acest moment, Ama Optimex este singura clinică din România în care se efectuează operaţii SMILE. Conf. Dr. Mircea Filip, Dr. Andrei Filip şi Dr. Miruna Nicolae, medici primari, specialişti oftalmologi în cadrul clinicii Ama Optimex, sunt singurii chirurgi oftalmologi români care efectuează operaţii de reducere a dioptriilor prin tehnica SMILE.
 
Operaţiile cu laser pentru reducerea dioptriilor, utilizate pe scară largă la nivel mondial pentru corectarea deficienţelor de vedere, au evoluat într-un interval de timp relativ scurt, 30 de ani. Însă progresele sunt fantastice şi au fost determinate, în mare măsură, de o dorinţă continuă de perfecţionare a tehnicilor operatorii.
 
În chirurgia refractivă cu laser, dioptriile sunt reduse prin modificarea razei de curbură a corneei. Modul în care se intervine şi tipul de laser caracterizează fiecare generaţie. 
PRK este prima generaţie de chirurgie refractivă cu laser şi este practicată încă din 1985. Se bazează pe proprietatea epiteliului cornean de a se regenera şi consta în îndepărtarea parţială a acestui strat cu ajutorul unui laser excimer. Metoda este sigură şi eficientă, dar presupune o recuperare mai lentă şi destul de dureroasă.
 
LASIK este a doua generaţie şi se bazează tot pe remodelarea corneană cu ajutorul unui laser excimer, numai că, de data aceasta, remodelarea se face sub un flap (capac) tăiat în cornee, ceea ce duce la o recuperare rapidă şi la lipsa durerii. Însă flap-ul prespune anumite riscuri: vindecare dificilă sau descentrare. Metoda a fost perfecţionată în timp prin decuparea flap-ului cu ajutorul femtolaserului (FemtoLASIK): cu margini verticale, cu o precizie de sub 1 micron, deci cu o stabilitate  mai mare a corneei postoperator. 
ReLEx SMILE este a treia generaţie de chirurgie refractivă, cea mai modernă şi sigură tehnică pentru reducerea dioptriilor, la care au fost eliminate toate neajunsurile celorlalte. Presupune decuparea unei mici lentile în interiorul corneei cu ajutorul femtolaserului VisuMax SMILE Carl Zeiss şi extragerea ei printr-o incizie foarte mică, sub 4 mm. SMILE este un PRK fără durere şi Lasik fără flap. Pentru prima dată, cu SMILE a devenit realitate operaţia minim invazivă, fără flap, efectuată doar cu un femtolaser. Întregul concept al chirurgiei refractive a fost redefinit, aceasta fiind viitorul în domeniul reducerii dioptriilor. 
 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha