30
None
119

Efectele stresului asupra organismului

La bază, stresul este o reacţie naturală a corpului (la nivel fizic şi psihic) la experienţe, fie ele pozitive sau negative. Pe termen scurt, stresul poate fi benefic pentru sănătatea şi siguranţa noastră, ajutându-ne să facem faţă situaţiilor dificile. Problema apare atunci când nivelul stresului determină pierderea controlului, teamă și anxietate pe termen lung. Cercetări recent efectuate la Universitatea din New York au demonstrat că nici măcar nu este nevoie să fim supuşi la un stres foarte mare pentru a uita tehnicile cognitive care ne pot ajuta să controlăm teama şi anxietatea sau să ne pierdem controlul. Fiecare individ răspunde diferit la niveluri diferite de stres și ceea ce unuia nu îi face nimic, altuia îi poate produce o traumă.

Pe termen lung, când situațiile de viață sunt sub continuu stres, apare cronicizarea și, astfel, stresul devine extrem de periculos. De la momentul în care uităm ce am făcut cu ochelarii sau dacă am închis gazul sunt doar câțiva pași până la efectul dramatic, imediat şi ireversibil asupra minţii şi corpului nostru, care ne pune sănătatea în pericol tot mai mult şi mai des, cauzând varii afecţiuni, de la îmbătrânire precoce la afecţiuni cardiace grave. Stresul este generat de presiunea responsabilităţilor zilnice, evenimentele negative din viaţa noastră (un divorţ, o pierdere, moartea cuiva drag), boli fizice, dar și buletine de știri, informații negative venite din toate părțile, nesiguranța pe care o experimentăm cu toții astăzi, dezastre naturale, cazuri de atacuri violente sau orice altă traumă psihologică. Când devine cronic, stresul poate cauza o multitudine de simptome, afecţiuni și dezechilibre la toate nivelurile: fizic, mental şi emoţional. Ne pierdem concentrarea, tonusul, optimismul, viziunea şi spiritul analitic. Devenim tot mai mult epuizaţi, speriaţi şi agitaţi și nu mai reuşim să ne ţinem sub control sănătatea. Ne îngrăşăm, ni se accelerează iremediabil procesul de îmbătrânire, ne pierdem dinții, obosim, facem ulcere, infecții, boli autoimune, cancere etc. Au fost făcute cercetări care arată că oamenii consumă până la 40% mai multă mâncare atunci când se află în situații stresante decât în mod normal. Pe de altă parte, însă, alții nu mănâncă deloc. Multe persoane, sub stres, scrâşnesc din dinţi, inclusiv noaptea, în somn, afectând nu doar dinții, ci și gingia şi maxilarul, cărora scrâșnitul le produce leziuni. Nivelul ridicat al hormonilor stresului scade imunitatea, schimbă compoziția acidului gastric și chiar compoziţia salivei. La Universitatea din San Francisco, California, s-a descoperit că stresul scurtează telomerii (structuri de la capătul cromozomilor), împiedicând, astfel, regenerarea celulelor și, cauzând, dincolo de multe probleme de sănătate, semne ale îmbătrânirii: riduri, scăderea elasticității musculaturii, slăbirea vederii. Stresul afectează în egală măsură: sistemul central nervos, cardiac, respirator, endocrin, imunitar, digestiv, muscular şi cel reproducător.

Printre simptomele stresului cronic se numără: iritabilitatea, anxietatea şi depresia. Asociate cu stresul cronic sunt şi migrenele, bulimia, anorexia, abuzul de alcool şi de droguri sau izolarea de societate. Stresul frecvent sau cronic ne face inima să lucreze prea intens pentru un timp prea îndelungat, ridicând astfel riscul de hipertensiune, probleme ale vaselor de sânge, infarct miocardic sau atac cerebral. În condiţii de stres ficatul nostru produce şi eliberează în sânge o cantitate mai mare de glucoză pentru a ne da un surplus de energie. Glucoza neutilizată este reabsorbită de corp și, în timp, cantităţi excedentare de glucoză vor creşte riscul îmbolnăvirii de diabet de tip 2. Stresul poate afecta şi digestia şi felul în care mâncarea este gestionată şi asimilată de organism, ducând la apariţia stărilor de vomă, acid gastric, durerile de stomac, diaree sau constipaţie. În condiții de stres musculatura se încordează. În cazul stresului permanent, muşchii tensionaţi continuu cauzează migrene, dureri de spate, umeri şi dureri în tot corpul. Stresul afectează ciclul menstrual la femei și duce la dezechilibre hormonale. Stresul ridicat al mamelor în timpul sarcinii poate influenţa negativ dezvoltarea bebelușilor. Stresul duce la pierderea apetitului sexual, nivelul testosteronului, infecții de uretră, prostată şi testicolele, disfuncţii erectile sau impotenţă în cazul bărbaților. Pe termen lung, stresul compromite sistemul imunitar, inhibând secreţia de histamine şi încetinind răspunsul antiinflamator împotriva factorilor externi care atacă organismul.
 
Ce alternativă avem?
Închiderea televizorului este o variantă bună, asociată cu plimbările în natură, filmele relaxante, alimentația cât mai naturală și sănătoasă și 8 ore de somn pe timpul nopții. Din păcate, însă, doar aceste activități nu sunt suficiente, pentru că ele nu repară efectele deja produse în organism și care se produc și în următoarea zi și în următoarea… O alternativă bună este Medicina integrată ScienceMed, care nu numai că inversează efectele stresului, dar poate reface sistemul imunitar, poate regenera celulele, poate reechilibra orice dezechilibru la nivel energetic, mental și emoțional. Putem diagnostica, preveni și vindeca. Cel mai mai bine este să veniți la noi înainte ca boala să se instaleze deja, o consultație completă cu medicina integrată nu e invazivă, nu doare, nu are contraindicații sau efecte adverse. Medicina integrată ScienceMed îmbină cea mai înaltă tehnologie, știința și remediile naturale pentru a vindeca holistic întregul organism, cu tratamente individualizate, potrivite pentru fiecare pacient.
 
ScienceMed Romania • www.sciencemed.ro
ScienceMed Bucureşti: 0723.175.208
ScienceMed Buzău: 0735.779.330
ScienceMed Cluj Napoca: 0740.204.633
ScienceMed Timişoara: 0728.053.976

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha