47
None

A fi sau a nu fi... purtător de ochelari

Viciile de refracţie sunt afecţiuni ale ochiului, constând într-un deficit al dioptrului ocular ce se manifestă prin scăderea acuităţii vizuale, corectabilă prin dioptrii. Ele sunt: miopia, hipermetropia şi astigmatismul.

Un capitol aparte îl reprezintă presbiopia, care se manifestă prin scăderea vederii numai la aproape, ca urmare a scăderii puterii de acomodaţie a cristalinului după vârsta de 40 de ani.

Scăderea vederii în toate aceste vicii de refracţie e corectabilă prin ochelari.

Miopia este viciul de refracţie în care imaginea unui obiect se proiectează în faţa retinei, făcând ca miopul să vadă bine aproape, dar slab la distanţă.

Corectarea acestui defect se face prin purtarea de ochelari cu lentile de "minus" (lentilă divergentă), care focalizează razele luminoase mai în spate, respectiv pe retină.

Hipermetropia este viciul de refracţie în care imaginea unui obiect se proiectează în spatele retinei, făcând ca hipermetropul să vadă bine la distanţă (dacă este sub vârsta presbiopiei), dar cu greutate la aproape.

Corectarea acestui defect se face prin purtarea de ochelari cu lentile de "plus" (lentilă convergentă), care focalizează razele luminoase mai în faţă, respectiv pe retină.

Astigmatismul este viciul de refracţie în care corneea are raze de curbura şi puteri dioptrice diferite pe fiecare ax.

Astigmatismul poate fi de "plus" sau de "minus" (astigmatism hipermetropic, respectiv miopic). Când cornea are un ax miopic, de "minus" şi un ax hipermetropic, de "plus", e vorba de un astigmatism mixt.

Corecţia astigmatismului se face cu ochelari cu lentile "cilindrice", care corectează dioptria pe fiecare ax al ochiului.

Presbiopia

După vârsta de 40-45 de ani apare Presbiopia, un proces fiziologic de "îmbătrânire" a cristalinului, ducând la scăderea treptată până la pierderea completă a acomodaţiei, adică a capacităţii de a vedea la aproape, devenind necesari ochelari pentru lucrul la aproape. Dioptria determinată de presbiopie creşte treptat, începând de la 40-45 de ani, până la 60 de ani, după care se stabilizează.

Corecţia presbiopiei se realizează, în mod clasic, cu ochelari de aproape; pentru pacienţi care au dioptrii şi la distanţă şi au ajuns la vârsta presbită, se vor prescrie, fie două perechi de ochelari - pentru distanţă şi pentru aproape - fie o singură pereche cu lentile bifocale sau progresive.

Pentru pacienţii care nu vor să poarte nici ochelari, nici lentile de contact, există varianta operaţiei.

Nu putem vorbi despre impunerea unei operaţii pentru a scăpa de ochelari, sau despre momentul cel mai potrivit când aceasta trebuie realizată.

Asta, pentru că operaţia NU este obligatorie, ci opţională - pacientul se operează NU pentru că suferă de o boală de care se poate trata numai prin operaţie, CI pentru că îşi doreşte acest lucru, din diverse motive, care trebuie ştiute de către medic.

Tratamentul chirurgical al viciilor de refracţie constă în operaţii prin care se scad dioptriile, până la zero. Dar leziunile anatomice asociate, cum sunt cele din miopia forte (coroidoza miopica), nu pot fi influentate de aceste operaţii.

Nu toţi pacienţii pot beneficia de chirurgie refractivă - există şi contraindicaţii, printre care:

• vârsta sub 20 de ani

• lipsa de stabilizare a dioptriei în ultimii doi ani

• anumite boli oculare şi generale: sindrom de ochi uscat, inflamaţii oculare cronice, glaucom, colagenoze, diabet zaharat, s.a.

Există mai multe feluri de intervenţii chirurgicale refractive:

1. Chirurgia Laser Excimer (LASIK, cu varianta iLasik, LASEK, PRK)

Principiul operaţiei este aplicarea spotului Laser pe suprafaţa ochiului, la nivelul corneei, "şlefuind-o" şi subţiind-o, astfel modificând şi dioptriile.

2. Implantarea de lentile refractive, pe ochifac (ochi care are păstrat cristalinul propriu)

• lentile pentru miopie (implante negative),

• lentile pentru hipermetropie (implante pozitive),

• lentile pentru astigmatism, torice (implante torice).

Acestea se aşează în camera anterioară (între cornee şi pupilă) şi, pentru că păstrează cristalinul propriu, păstrează şi acomodaţia, lucru foarte important la pacienţii până în vârsta presbită – 40-45 de ani, deoarece acomodaţia le permite să vadă şi la distanţă şi la aproape fără ochelari.

3. Extracţia cristalinului natural, cu implantarea de lentile pe ochi afac (cristaline artificiale).

Acestea sunt lentile de cameră posterioară, se poziţionează în spatele irisului, în locul cristalinului natural, după extracţia acestuia. Deoarece se renunţă la cristalinul natural, prin aceasta operaţie se pierde şi acomodaţia pe care acesta o realiza - de aceea, această metoda se recomandă cu precădere după vârsta presbită (după 40-45 ani), când, oricum, în mod fiziologic începe să scadă acomodaţia.

Există şi posibilitatea de a păstra o pseudoacomodaţie, prin implantarea unei lentile multifocale, care permite în acelaşi timp vederea şi la distanţă şi la aproape.

Care ar fi avantajele operaţiei?

Cel mai important atu al operaţiei este ca ne oferă independenţa faţă de ochelari. Asta înseamnă comoditate în viaţa zilnică, până la a putea avea o meserie sau practica un sport, în care ochelarii nu sunt de dorit.

Pe lângă aceasta, aspectul psihologic este foare important: scăpând de ochelari, mai ales de cei cu dioptrii mari, inestetici şi grei, multor pacienţi li se schimbă starea de spirit, devin mai încrezători în ei, sau chiar îşi găsesc mai uşor un loc de muncă.

Prin eliminarea ochelarilor se elimină şi aberaţiile lentilelor lor, astfel încât după operaţie pacientul vede mai bine fără ochelari decât vedea înainte chiar cu ochelari.

Şi aspectul material poate fi considerat un avantaj: ochelarii sunt o investiţie repetabilă, la nesfârşit - lucru care poate deveni în timp mai scump decât operaţia însăşi.

Avantajele rămânerii cu ochelari derivă din dezavantajele realizării operaţiei:

Este eliminat orice risc potenţial, care poate greva orice operaţie.

Pe termen scurt, ochelarii sunt o investiţie materială mai mică, în comparaţie cu operaţia.

Şi aspectul estetic poate veni în favoarea ochelarilor: să nu uităm că aceştia pot fi un accesoriu vestimentar important, care ne permite să fim în pas cu moda, prin numeroasele modele oferite pe piaţa modernă.

În orice caz, oricare din cele doua variante sunt alese, pacientul trebuie să hotărească în cunoştinţă de cauză atunci când optează pentru una sau alta dintre variante.

Comentarii


Mirela

Am 41 ani, sunt presbica, +4,50 la ambii ochi,boala evoluează, la fiecare aproximativ 2 ani schimb ochelarii. Prima oară am pus ochelari acum 5ani, avem dioptriile +1,50.Pot face o operație în tara....preturi....cu oportunitatea de a renunța la ochelari! Mulțumesc anticipat!

Jan. 26, 2016, 11:17 p.m.
0
0

Dr.Ozana Moraru

Raspuns pentru Mirela: e foarte frecventa cresterea aparent rapida a dioptriilor, mai ales cele de aproape, dar de multe ori si a celor de distanta, daca sunt pe "plus" (adica hipermetropie) la pacientii peste 40 de ani - e deja varsta prezbita. Se poate opera si la noi, prin tehnica implantarii unei lentile multifocale in locul cristalinului propriu. Detalii si preturi gasiti pe site-ul nostru, www.eye.ro, la pagina "Servicii" , apoi "Operatii", sub-pagina "Operatii pentru miopie, hipermetropie si astigmatism". Sau direct la secretariat (021 3178070). Pretul unei astfel de interventii este de aprox. 4500 ron pentru un ochi, in pret fiind inclusa si aceasta lentila speciala multifocala.

Jan. 27, 2016, 9:26 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha