Reabilitarea Pulmonară (RP) este parte componentă a Reabilitării Medicale, specialitate clinică independentă, care este responsabilă de prevenirea, diagnosticarea, tratarea și managementul reabilitării persoanelor cu afecțiuni dizabilitante și comorbidități pentru promovarea capacităților și performanțelor fizice și cognitive și creșterea calității vieții acestora (Ordinele MS Nr. 360 și 361/2013).
Conceptul reabilitării medicale a pătruns în Romania în perioada anilor 1922, iar în 1970 conducerile Direcțiilor Sanitare din Iași (Prof. Dr. V. Rugină) și Cluj au abordat această problemă la Ministerul Sănătății, carea aprobat construirea Spitalelor de Recuperare din aceste orașe în 1973.
În ultimii ani, expertiza științifică și experiența clinică internațională au oferit o creștere considerabilă a informațiilor privind RP și eficacitatea ei pentru pacientul pulmonar cronic.
Activitatea de RP în România se desfășoară după ghidurile și standardele internaționale, centrul Iași organizând cursuri, simpozioane, conferinţe naționale, unele cu participare internațională sau sub patronaj internațional, fiind centru de referință în acest domeniu, promovând RP și în celelalte centre universitare (București, Timișoara, Craiova, Constanța, Oradea, Sibiu, Târgu Jiu etc.) și în unele spitale judetene, unde s-au și înființat departamente de RP.
Ghidurile internaţionale, care se aplică și în țara noastră, prevăd și recomandă ca în programele de RP să fie incluse următoarele intervenții terapeutice: antrenamentul fizic, strategiile respiratorii, suportul psiho-social şi nutriţional, tehnicile de conservare ale energiei, şi educaţia, acestea presupunând reantrenarea respiraţiei şi a tusei, antrenamentul fizic pentru musculatura respiratorie şi a extremităţilor, drenajul bronşic şi tehnicile de relaxare.
Programele de RR au rolul de a îmbunătăţi calitatea vieţii prin creşterea gradului de independenţă, de a reduce numărul exacerbărilor și a spitalizărilor datorate acutizărilor, precum şi durata acestora, cu reducerea semnificativă a costurilor, de a ameliora semnificativ simptomele, în special, dispneea, şi complicaţiile, de a reduce decondiţionarea musculară şi de a creşte capacitatea de exerciţiu și abilitatea de a realiza activități cotidiene, de a reduce anxietatea şi depresia şi de a îmbunătăţi starea de bine emoţională, precum și reinserția profesională a unor pacienți.
RP reprezintă standardul de îngrijire pentru pacienţii cu boli pulmonare cronice motivaţi să participe la programul de reabilitare pentru a deveni mai activi fizic şi mai independenți, făcând parte integrantă din managementul clinic şi de menţinere a stării de sănătate a acestor pacienţi, care rămân simptomatici şi cu afectarea semnificativă a calităţii vieţii şi a activităţilor zilnice după aplicarea tratamentului medical standard și a măsurilor igieno-dietetice.
Această intervenție terapeutică implică o abordare multidisciplinară a pacienţilor cu funcţia respiratorie compromisă din cauza bolilor pulmonare obstructive (astm bronşic, bronşiectazii, bronşite cronice, emfizem, BPOC, fibroză chistică, sarcoidoză), restrictive (boli interstiţiale, ale peretelui toracic, neuromusculare, sindroame postpoliomielită și post-tuberculoase şi anomalii ale cutiei toracice), mixte sau a cancerului bronho-pulmonar stabil. RP este parte integrantă şi a tratamentelor pre- și postoperatorii pentru transplant pulmonar, reducerea volumului pulmonar, sau pentru orice intervenţie chirurgicală toracică ori abdominală etc.
Programele de RP se aplică şi afecţiunilor pulmonare în stadii avansate sau ireversibile, cât mai precoce în exacerbările bolilor pulmonare, pe termen lung, în spital, în ambulatoriu şi la domiciliu, sunt individualizate şi realizate de o echipă de specialişti în îngrijiri de sănătate (medici speciliști în reabilitare medicală și pneumologie, exploraţionişti, asistenți medicali, balneo-fizio-kineto-terapeuţi, nutri- ţionişti, psihologi şi asistenţi sociali) în parteneriat cu medicul de familie și farmacistul, RP fiind o intervenţie multidisciplinară şi cuprinzătoare.